28 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Wet BIG weer in volle opspraak

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Wet BIG weer in volle opspraak
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Felix D. Pinedo aan het woord.

Deze dagen is de Wet BIG weer in volle opspraak. De Inspecteur Generaal van de Inspectie voor de Volksgezondheid een andere functionarissen hebben hun meningen hieromtrent uitgesproken.

Ik heb gedurende jaren menige keren mijn mening geuit omtrent de invoering van de Wet BIG op Curaçao. Het is goed dat dit onderwerp en ook ander onderwerpen die van belang zijn voor de gehele bevolking van Curaçao publiekelijk bediscussieerd worden.

Ik heb reeds in menige ingezonden stukken gesteld dat het invoeren van de Wet BIG copieconform de Nederlandse wet, in de praktijk direct veel problemen met zich zal meebrengen. Bijvoorbeeld begeven onder anderen onze verpleegkundigen in onder anderen de hospitaalsetting zich vaak op het werkgebied van de medici.

De Nederlandse Wet BIG stelt duidelijk dat medische handelingen specifiek toebehoren aan degenen die daarvoor opgeleid en bekwaam zijn, namelijk de medici. Onder anderen verpleegkundigen die zich op het gebied vertoeven van deze zogenoemde ‘voorbehouden handelingen’ dienen bekwaan geacht te worden door de medici en de handelingen dienen in opdracht en onder direct toezicht te geschieden van de medicus. Dit geld ook voor co-assistenten et cetera.

Ik weet dat dit niet zo is in de praktijk. Tot nu toe handelen onze verpleegkundigen op grond van het ‘verlengde arm’ constructie conform de reeds verouderde wetgeving of overgenomen jurisprudentie. Conform de Nederlandse Wet BIG is ondeskundig en onbekwaam handelen, geacht strafbaar te zijn.

In mijn ingezonden stukken, ‘De verpleegkundige beroepsgroep in vogelvlucht’, in mei 2018 ter ere van de dag van de verpleging, heb ik een diepgaand blik gegooid ten aanzien van dit onderwerp. Zie in het archief van Knipselkrant Curaçao, Amigoe en AD. Veel werk voor de Inspectie om na ta gaan in hoeverre de criteria van ‘voorbehouden handelingen’ nu en in de toekomst nageleefd worden. Zelfs in functiebeschrijvingen in zorginstellingen worden gewoonweg ‘voorbehouden handelngen’ meegenomen zonder de wettelijke regels in acht te nemen. De Inspectie heeft de mankracht er niet voor, om een goed beeld te krijgen van wat er binnen onze zorginstellingen plaatsvindt. Ik ben jarenlang bezig geweest met deze ‘stuff’ en weet waar ik het over heb.

Trouwens het gaat niet alleen om medici en verpleegkundigen maar ook andere beroepsgroepen zoals, tandartsen, fysiotherapeuten en vroedvrouwen. In Nederland was men bezig om die lijst steeds aan te vullen.

Mijn persoon, wijlen mijn echtgenote Lucinda Pinedo-Smith en nog een aantal verpleegkundigen waren ingeschreven in de register van de Wet BIG in Nederland. Velen hebben zich laten registreren omdat je nooit wist of je op gegeven moment in Nederland zou willen gaan werken.

Men moet namelijk geregistreerd zijn om de beroepen die onder de Wet BIG vallen uit te kunnen oefenen in Nederland. Wij hebben naderhand niet gëopteerd voor herregistratie.

De verplichting om te registreren geldt trouwens niet voor degenen die niet direct hulp verlenen aan de zorgvrager. Dus ondermeer degenen die in staffuncties werken.

Er is nog veel werk aan de winkel voordat men overgaat tot uitvoering van deze reeds in de Staten aangenomen wet.

Felix D. Pinedo,
Curacao

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Er was een tijd in Nederland dat de zorgverzekeringen besloten om alleen psychologen die Big geregistreerd zijn te vergoeden. Heel veel psychologen die geen GZ psycholoog waren, moesten toen een flut cursus van bijna 20.000 Euro betalen om de Big registratie te krijgen.

    Het is niet te hopen dat een Big registratie straks onze YDK in de weg staat om in het nieuwe ultra moderne ziekenhuis te mogen werken.

  2. Jarenlang wees ik de verpleging in Nederland en Aruba in het verleden op de gevaren van het onbevoegd medisch handelen. Dat deed ik als jurist en verpleegkundige en ex directeur van een vakbond voor de verpleging. Arthur Dowers (AVP) en zijn vrouw (advocaat) in Aruba, weten dat maar al te goed. Zij zijn hoog opgeleid als verpleegkundige en wetenschapper in beide disciplines. In Nederland is de uitvoering van medische handelingen door onbevoegden, geregeld via de verlengde arm constructie in de BIG. Juridisch is dat ook geen goede oplossing is. Indien men een opleiding heeft gevolgd om sommige medische handelingen deskundig uit te voeren, dan dient men bevoegd te zijn. Dus niet als verlengde arm van de arts. Daar wreekt zich nog steeds de ouderwetse man-vrouw verhouding. Hoogopgeleide man tegenover laagopgeleide vrouw. Dat is nu wel anders. Een bevoegde verpleegkundige, is dan ook zelf aansprakelijk en verantwoordelijk voor de uitgevoerde medische handeling. Dat geldt ook voor de wijkzorg in een dergelijke situatie. Maar aansprakelijkheidsverzekeringen hebben die verpleegkundigen zelden. De bevoegde verpleegkundige, was sinds de jaren 80 de oplossing van de Nederlandse beroepsorganisaties en vakbonden voor verpleegkundigen en verzorgenden. Die oplossing is niet gekozen. Dus moet er genoegen worden genomen met een arts, die er altijd moet zijn (de verlengde arm). Hij moet toezicht houden op de verpleegkundigen, die medische handelingen verrichten. Ondanks een opleiding en bekwaamheidsverklaring van een dergelijke verpleegkundige. Een arts als achterwacht ontbreekt nogal eens. Nu is de zorg in Nederland zo verschraald, dat er ondeskundige laagopgeleide verzorgenden werken. Daar waar eerst verpleegkundigen en ziekenverzorgenden werkten, die prima waren opgeleid, is dat nu in veel gevallen bedroevend slecht geregeld. Er is zo bezuinigd dat de zorg onveilig is geworden. Geen wonder dat er zo’n tekort is aan verpleegkundigen. Hopelijk dien de eilanden het beter met de BIG (?) dan Nederland.

  3. “Bijvoorbeeld begeven onder anderen onze verpleegkundigen in onder anderen de hospitaalsetting zich vaak op het werkgebied van de medici.”
    Met andere woorden; Het is dus gewoon een puinhoop, verpleegkundigen voeren dus taken uit waarvoor zij niet zijn opgeleid!
    Een arts die een verkeerde diagnose stelt, wordt geschorst maar een verpleegkundige ontloopt de dans als er een verkeerde medische handeling wordt uitgevoerd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties