28 C
Willemstad
• vrijdag 26 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Wiens paradijs?

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Wiens paradijs?
Ingezonden-brief
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we John da Silva aan het woord

In de VS kon men kiezen voor een miljonair of een miljardair. 80 procent van de kiezers had er totaal geen binding mee. En zo bracht de puurste democratie ter wereld weer een regering voort van de rijken voor de rijken. Nee, dan is het bij ons heel anders, of toch niet? Het antwoord zat ergens weggemoffeld op pagina 13 van de Amigoe: Volgens de Oxfam staan Curacao en Nederland in de top-10 van belastingparadijzen! Voor degene die het nog niet weet, fiscale vluchthavens hebben elkaar nodig, net als schakels in een ketting, de één kan niet zonder de ander.

Dit is dan ook de hoofdreden dat beide landen nog in het Koninkrijk zitten. Zo heefi de Shell, qua omzet het grootste bedrijf ter wereld, te beroerd om het asfaltmeer op te ruimen, een belastingdruk van bijna nul

De lokale junkfood-industrie hier op het eiland kan niet achterblijven en betaalt dus minder belasting dan de Portugese groenteboer. Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt en gefaciliteerd door de meest geniale uitvinding van de banken: de offshore! Nu is het nog altijd zo dat de staat verantwoordelijk is voor goede gezondheidszorg en onderwijs. Ze is daarbij afhankelijk van de belastinginkomsten, de brede schouders behoren de zwaarste lasten te dragen.

Maar als de banken dit onmogelijk maken, zijn de rollen omgekeerd: de banken beslissen nu welke scholen en welke takken van sport gesponsord worden. We worden belazerd met gevoelige reclamespots van opa die een spaarrekening opent voor Juancito terwijl de realiteit is dat sparen net niks meer oplevert. De term negatief sparen komt al opzetten; binnenkort moeten we nog betalen om te kunnen sparen! Het renteverschil is nog nooit zo hoog geweest.

Wiels had allang door dat de banken de grootste vijanden zijn van het volk. Volgens Oxfam lopen arme landen jaarlijks 100 miljard dollar mis ‘waarmee het leven van miljoenen kinderen gered had kunnen worden’. Oxfam noemt ons vervolgens geen crimineel koninkrijk maar we zijn het wel. Hoe merken wij wat van de offshore?

Neem de medisch specialisten. Vroeger hadden ze in maatschap verband fiscaal voordeel via allerlei constructies in de offshore. Sinds de zorgverzekeraar hen verplicht in dienst te treden van het ziekenhuis, geven ze dit voordeel vanzelfsprekend niet zomaar uit handen. Wat hen aan te rekenen viel, was dat men specialisten die wel in dienst van het Sehos wilden treden zoals een vaatchirurg, buiten hielden. Dit zorgde voor enorme wachtlijsten en een continuering van het voetamputatie-beleid.

Wat krijg je als de commercie machtiger wordt dan de staat ? Dan bepaalt de commercie het beleid. En dat is het liefst geen verhoging van het minimumloon en zo min mogelijk belasting betalen. Doordat hun kapitaal alsmaar groeit, kunnen ze makkelijk een minister omkopen en krijgen dan tien jaar taxholiday.

Na tien jaar veranderen ze van naam maar met dezelfde eigenaar, en krijgen wéér tien jaar belastingontheffing. Waarom zou Albert Heijn van naam moeten veranderen? De schaapjes denken dat het voor de werkgelegenheid is maar vragen nooit waarom de jeugdwerkloosheid zo hoog blijft.

En zo gebeurt het dat degenen die het zich kunnen veroorloven, veilig wonen in een resort, hun kinderen speciaal onderwijs kunnen bieden en naar Colombia vliegen voor hun gezondheid. De rest zoekt het maar uit. Wij konden kiezen uit twaalf partijen, de partij die weer gewonnen heeft, rijdt nu met vlaggetjes rond…

JOHN DA SILVA,

Curacao

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. Beste heer da Silva,

    u geeft een probleembeschrijving (d.w.z. naar uw ideeën dan) .Maar kunt u ook een beschrijving geven van de oplossing ( naar uw ideeën ) ?

  2. Beste Man,

    te diep in het burrelglaasje gekeken wellicht, hoe verzin je deze nonsens en aanname’s, valt onder de noemer “communistisch geraaskal “, zelfs Fidel, toch het grote voorbeeld, gebruikte deze achterhaalde terminologie allang niet meer.

  3. Inderdaad, John, die Bolivariaanse revolutie heeft veel goeds gebracht.
    Misschien moet jij je maar aansluiten en een groep aanvoeren die op zoek is naar primaire levensbehoeften om kinderen niet van de honger te katen omkomen. Dat is nog eens een voorbeeld van Paradijs ! Zijn wij die onzinverhalen van de man met een rijplaat voor zijn hoofd ook kwijt. Maar ook bij jou zal het wel zijn dat de beste stuurlui aan de wal staan en je met een sadonisch genoegen op je luie stoel zit.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties