28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Winkelcentra op Curaçao

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Winkelcentra op Curaçao
Ingezonden Brief
Ingezonden Brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curaçao?
Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN.
Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten.

De redactie van de Knipselkrant Curaçao is niet verantwoordelijk voor de inhoud.
Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Jan Bink aan het woord

Leegstaande panden in Punda| Foto |  José Manuel Dias
Leegstaande panden in Punda| Foto | José Manuel Dias

Helaas wordt Curaçao dichtgemetseld met nieuwe en moderne winkelcentra. Waar moet de bezetting van deze winkels vandaan komen? Het aantal bewoners op dit eiland blijft vrij constant en de levensstandaard stijgt ook niet echt.
Het enig juiste antwoord is dat dit ten koste gaat van de bestaande winkelstand, veel meer kopen doen we niet met zijn allen. Als het goed gaat met die nieuwe winkelcentra, dan verdwijnen de winkels op de oude bekende vestigingsplaatsen.
Het is nog maar de vraag of dit allemaal goed zal gaan op langere termijn, want aan de nieuwe winkelcentra hangen voor de ondernemers andere prijskaartjes, dit wil zeggen hogere huurprijzen. Uiteindelijk zullen de Curaçaoënaars hiervoor opdraaien.
Voor de ondernemers ontstaan grote problemen. What to do? Blijven zitten op de bestaande locatie, met het risico dat het winkelende publiek naar elders gaat? Verhuizen, met het risico van de verhuizing met veel hogere huren? Een nieuwe vestiging openen, is de markt daar groot genoeg voor, word ik niet een concurrent van mezelf?
In een kapitalistische maatschappij waarin wij nu eenmaal leven, zou je nog je schouders kunnen ophalen. Kijk maar naar de USA, waar winkelcentra voortdurend verschuiven. Winkels schuiven op met de groei van de stad. Oude winkelcentra verdwijnen.
Maar elk geval is er één en Curaçao is een speciaal geval. Wij hebben een World Heritage Site in de binnenstad. Onze belangrijkste bron van inkomsten is het toerisme en hier gaan we met de huidige ontwikkelingen de fout in.
Het toerisme komt niet voor de moderne winkelcentra, die hebben ze thuis ook. Mooi weer, stranden en een blauwe zee hebben we ook, maar dat onderscheidt ons niet van vele andere eilanden.
Juist, wij hebben een uniek Otrobanda en een beeldbepalend Punda en dit is waar we ons onderscheiden van de concurrentie, om in commerciële termen te spreken, dit zijn onze ‘unique selling points’.
Dit is helaas aan het veranderen en zelfs aan het verdwijnen. Wie nu door de aloude winkelstraten wandelt in Punda en Otrobanda en zijn inkopen wil doen, stuit op leegstand en verval. Het begin van een ‘dead city’. Hier en daar wordt met moeite wat gedaan om het decor wat te verfraaien, maar dit helpt niet echt.
Curaçao voert een kortzichtig beleid: wij moeten mee in de vaart der volken en dus moeten er moderne winkelcentra links en rechts op het eiland verschijnen.
Niet alleen onze winkeliers gaan hier onder gebukt, maar het is op wat langere termijn gezien ook schadelijk voor de Curaçaoënaars en de economie van het eiland.
Otrobanda en Punda gaan een traject tegemoet van een afbrokkelend winkelbestand, er komen veel minder bezoekers en alles wat eromheen hangt aan horeca en vermaak verdwijnt, de sfeer gaat eruit en de unieke attracties van Curaçao verpauperen.
Bij ongewijzigd beleid gaan we de verkeerde kant op. De wildgroei aan winkelcentra op het eiland moet gestopt worden. In de binnenstad en onmiddellijke omgeving moet niet alleen het nieuwe ziekenhuis verschijnen, maar moeten ook moderne winkels gebouwd worden. De huidige trend naar armoedige minimarktjes en rommelwinkels moet gestopt worden.

 

Door: Jan Bink
te, Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. “Bij ongewijzigd beleid gaan we de verkeerde kant op. De wildgroei aan winkelcentra op het eiland moet gestopt worden. In de binnenstad en onmiddellijke omgeving moet niet alleen het nieuwe ziekenhuis verschijnen, maar moeten ook moderne winkels gebouwd worden. De huidige trend naar armoedige minimarktjes en rommelwinkels moet gestopt worden.”
    Dit laatste stukje is wel tegenstrijdig. Gaan we nu wel of niet moderne winkels bouwen bij het nieuwe ziekenhuis? Breedestraat (O) is door de inrichting altijd al een trekpleister geweest voor het publiek. Dat er nu zaken leeg staan is niet alleen daar.
    U heeft het over “beleid”, geen beleid is ook beleid maar dat is bij de overheid niet doorgedrongen. Sinds kort is een besluit genomen dat er voorlopig geen vestigingsvergunning meer wordt uitgegeven voor (chinese) toko’s. Deze maatregel is de eerste in misschien wel 50 jaar want er is nooit een vestigingsbeleid geweest of gehanteerd. Iedereen kan wat voor een zaak of waar dan ook beginnen.
    Kijk maar om u heen, garage en reparatiebedrijven in een woonwijk, woningen die hard nodig zijn voor particuliere bewoning worden verbouwd tot kantoren en ga zo maar door.
    Daarnaast blijft de overheid ook in gebreke met het aanpakken van die panden die niet onderhouden worden door de eigenaren en gevaar opleveren voor het publiek. Als diverse panden “onbewoonbaar verklaart” worden kan men overgaan tot renoveren of afbreken op kosten van de eigenaar. Het wordt tijd dat er echt een beleid gevoerd gaat worden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties