Ingezonden | Zonering als breekpunt en de rekentoets

Ingezonden-brief

Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 17:00 uur naar emailadres: INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die beledigende of discriminerende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Jo Hanssen aan het woord

Met stijgende verbazing heb ik het artikel ‘Zonering als breekpunt’ op pagina 2 van de Amigoe van 14 februari gelezen. Ik zou toch verwachten dat een journalist wat kritischer zou zijn bij getallen die genoemd worden door een politicus. Melvin ‘Mac’ Cijntje, PS-Statenlid, stelt dat een maximale bouwdichtheid van 25 woningen per hectare een groot knelpunt is.

Conform de Form Based-zoningsmethode, stelt hij, dienen er ongeveer 90 woningen per hectare te zijn opdat het mixed use-principe succesvol toegepast kan worden en rendabel is (hij laat na om aan te geven op welke schaal dit zou moeten gebeuren om überhaupt rendabel te zijn: 1 hectare, 10 hectare, 100 hectare? Met andere woorden, wat is de kritische massa? Praten we over 90, 900 of 9000 gezinnen om dit principe rendabel te laten zijn?). Voor een wat visuelere inschatting: een hectare is zo’n beetje twee voetbalvelden naast elkaar.

Mijn vraag is echter: Past dit in de Curacaose situatie? 25 woningen per hectare betekent in de standaardsituatie op het eiland kavels van 400 vierkante meter (met andere woorden 20 meter breed en 20 meter diep!). 90 woningen per hectare betekent kavels van 111,11 vierkante meter. In onze situatie waar het overgrote deel van de woningen op een eigen kavel staat 10 meter bij 11,11 meter, dus!

Ik neem aan dat het kavel van de heer Cijntje iets ruimer is! Het alternatief is de hoogte in te gaan. Als je vijf woonlagen op elkaar plaatst, kom je al op een kavel van 555,55 vier- kante meter (inclusief groenvoorzieningen, parkeerplaatsen, et cetera!) Luxe dus. Vijf gezinnen, laten we stellen à gemiddeld vijf personen op een kavel dat altijd nog kleiner zal zijn dan het kavel van de heer Cijntje! De vraag is ook of zelfs de aanhangers van PS zouden kiezen om zo te wonen. Ik denk dat Helmin Wiels met stomheid geslagen zou zijn!

Jo Hanssen
(oud-rector PSC/KAP en beoogd koekjesbakker namens de heer Wiels),
Curacao

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *