Insel Air wil activiteiten DAE overnemen

logo-inselairWILLEMSTAD — Insel Air is erin geïnteresseerd om de activiteiten en inzetbaar personeel van DAE over te nemen. Dat staat in een brief die de directie van de luchtvaartmaatschappij op 18 juli gestuurd heeft naar de regering van Curaçao.

In die brief wordt gemeld dat Insel Air al geruime tijd geleden Korpodeko, de ‘economisch eigenaar van DAE’, heeft benaderd met het verzoek om de activiteiten van DAE over te mogen nemen, maar dat op dit verzoek geen serieuze reactie is gekomen.
Insel Air is van plan om de komende twee jaar met meer dan 60 procent te groeien, zo schrijft de Insel Air-directie.

“Het aantal passagiers dat Insel Air jaarlijks vervoert zal dan stijgen van circa 900.000 naar ca. 1,5 miljoen per jaar.
Hiervoor is Insel Air in onderhandeling over de aankoop van zeven nieuwe vliegtuigen van het type Fokker 70.”

Volgens de brief zijn met deze uitbreiding ongeveer 250 directe arbeidsplaatsen gemoeid en 750 indirecte plaatsen.

“Een van de grote bottlenecks in de groei is het beschikbaar zijn van gekwalificeerd personeel op Curaçao.
Dit is de reden waarom Insel Air geïnteresseerd is in de overname van de activiteiten en inzetbaar personeel van DAE.
De groeiplannen kunnen dan versneld worden uitgevoerd, wat zonder twijfel een versnelde groei in airlift voor Curaçao als gevolg zal hebben.”

De luchtvaartmaatschappij meldt al te zijn ingesprongen op de Venezolaanse markt sinds DAE daar niet meer op mag vliegen:

“Insel Air heeft recentelijk aangetoond in staat te zijn de activiteiten van DAE over te nemen, nadat de Venezolaanse autoriteiten DAE hebben geweigerd om op de Venezolaanse markt (welke goed is voor 70 procent van de activiteiten van DAE) actief te zijn.
Insel Air heeft haar capaciteit op Venezuela dusdanig verhoogd dat het toerisme uit Venezuela is gestegen ondanks het wegvallen van DAE op de Venezolaanse routes.”

Volgens Insel Air zal Curaçao er baat bij hebben als de activiteiten van DAE overgenomen kunnen worden, omdat zo de Curaçaose luchtvaartactiviteiten kunnen worden ‘geconsolideerd’, daar de concurrentie tegen internationale luchtvaartmaatschappijen overeind blijft.
En die consolidatie is goed voor economische groei en werkgelegenheid.
Volgens Insel Air zal dit alles ‘niet leiden tot een monopoliepositie noch naar prijsverhogingen omdat de concurrentie intact blijft’.

Toekomst
Al enige tijd wordt er gesproken over de toekomst van luchtvaartmaatschappij DAE en haar personeel, sinds de routes naar Venezuela zijn weggevallen.
DAE kreeg van minister Balborda al eerder toestemming om op negen andere bestemmingen routes te ontwikkelen om dit te compenseren.
Maar de maatschappij spande een rechtszaak aan tegen de minister, omdat deze niet genoeg zou hebben gedaan om voor DAE op te komen bij de Venezolaanse autoriteiten.
Het vonnis van afgelopen maandag luidde dat niet de bestuursrechter, maar een civiele rechter zich over de zaak moet buigen.
In een brief van Zita Jesus- Leito aan minister Balborda wordt gesteld dat de PAR zich afvraagt wat de gevolgen zijn van de uitspraak afgelopen maandag door de rechter voor de continuïteit van DAE. Ook vraagt Jesus- Leito of er van de kant van de regering een plan is om de arbeidsplaatsen van de luchtvaartmaatschappij veilig te stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *