Inspectie Volksgezondheid gaat niet over ‘defecte’ druktank

WILLEMSTAD — Inspectie Volksgezondheid is niet verantwoordelijk voor de druktank, defect of niet. Dit wil de inspecteur-generaal voor de Volksgezondheid Curaçao, Bernard Whiteman, verduidelijken.

Men denkt dat de Inspectie Volksgezondheid gaat controleren of de druktank defect is of niet, maar dat is niet onze verantwoordelijkheid. Volgens de wet is elke instantie zelf verantwoordelijk voor haar zaken. Ze moeten zelf zorgen voor een goede en kwalitatieve zorg en in dit geval is het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) verantwoordelijk voor de druktank”, zegt Whiteman. Het Sehos moet dus nu gaan onderzoeken of de druktank al dan niet defect is en wat ze met die informatie willen doen.

Volgens de inspecteur-generaal controleert de Inspectie wel of de medische staf, die met de druktank moet werken, over de vereiste expertise beschikt. Maar controleren of de druktank defect is of niet, is niet de taak van de Inspectie, herhaalt Whiteman.

Tijdelijke inspecteur
De tijdelijk inspecteur Gezondheidszorg uit Nederland, die ter overbrugging van een korte periode is gevonden, is al op het eiland. Maar dat betekent nog niet dat alle moeilijkheden achter de rug zijn en dat inspecties weer normaal uitgevoerd kunnen worden, zoals het controleren van de medische staf voor de druktank. “De inspecteur is wel aan het werk, maar houdt zich nu alleen bezig met achterstallige administratieve werkzaamheden.”

Whiteman wil nog niet bekend maken wie de deskundige is, omdat er nog veel geregeld moet worden.
Zo is er nog geen overeenkomst getekend met minister van Volksgezondheid Jacinta Scoop-Constancia. Ook zijn de financiële zaken in verband met zijn tijdelijk verblijf nog niet geregeld. Er vinden regelmatig gesprekken plaats tussen onder anderen Whiteman en de minister van Financiën, George Jamaloodin, over de financiële zaken.
Maar er is nog niets concreets besloten.

Dit alles moet nog geregeld worden voordat er een overeenkomst getekend kan worden. En dan kan de tijdelijke inspecteur officieel beginnen met het wegwerken van de achterstallige inspecties, zegt Whiteman.
De prioriteit ligt nog steeds bij de officieel binnengekomen klachten en de voorbereiding op problemen die zich kunnen voordoen. Ook de inspectie die Whiteman graag wil doen in het kader van het duikincident, waarbij Debbie van der Woude omkwam – vanwege de impact die het incident had op de bevolking – is nog moeilijk uit te voeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *