Installatie nieuwe waterpompen nog deze week’

Voor gratis waterproject thuistelers

avb-waterpompWILLEMSTAD — Twee nieuwe waterpompen voor het gratis waterproject voor thuistelers van de uitvoeringsorganisatie Agrarisch Visserij Beheer (AVB), zullen deze week nog worden geïnstalleerd. Dit laat minister Ben Whiteman (PS) van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) desgevraagd weten.

Zoals eerder gemeld, zijn er twee elektrische waterpompen ter waarde van 5000 gulden, medio september op het AVB-terrein ontvreemd.
Het opgepompte putwater werd vervolgens met een watertruck verdeeld onder thuistelers ter stimulering van het thuis verbouwen van gewassen.

“Vanochtend is een aannemer geweest die behalve de installatie ook een kooi zal plaatsen om diefstal in de toekomst tegen te gaan.
We hebben besloten om alvast met de installatie en beveiliging van de pompen een start te maken en vervolgens de administratieve afhandeling van de aanschaf af te ronden”

, aldus minister Whiteman. Hij licht toe dat het ministerie voor het project op ondersteuning van de Isla-raffinaderij kan rekenen.

“Ongeveer tegelijkertijd met de diefstal van de pompen, ging ook de watertruck van AVB kapot. Deze truck is overigens nog niet zo oud en zal dan ook gerepareerd worden.
Het is even wachten op een onderdeel.
Ondertussen hebben wij op maan- en woensdagen gebruik kunnen maken van de watertruck van de raffinaderij waarbij we ook water gedoneerd kregen”

, aldus minister Whiteman, die stelt dat het project de afgelopen periode niet gestopt is maar ‘hooguit op een lager pitje werd gedraaid’.
In de droge periodes van het jaar wordt er doorgaans minder vaak geoogst, vanwege de hoge waterkosten.
Bij een vaste aanlevering van water en daarmee het vaker kunnen bewateren van de gewassen, kunnen de thuistelers ook vaker oogsten ofwel meer voedsel produceren.
Over de gratis waterverstrekking op lange termijn, dus het voortbestaan van het project, stelt de minister het volgende:

“Het waterproject is met zoveel enthousiasme ontvangen dat we zullen blijven evalueren. Vooralsnog niet zozeer over het voortbestaan, maar naar de vraag naar water. Aangezien nu de regenperiode aan zal breken, zullen wij ook duidelijk naar de vraag kijken en aan de hand daarvan de leveringen aanpassen”

, aldus minister Whiteman.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *