26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Interview met Asjes: een jaar later

HomeMediaInterview met Asjes: een jaar later
Gevolmachtigde Minister Marvelyne Wiels brengt de PS-groet uit na de beëdiging van Kabinet-Asjes op 7 juni 2013
De beëdiging van Kabinet-Asjes op 7 juni 2013

Het jonge land Curaçao verwelkomde op 7 juni 2013 haar vierde premier. Met de beëdiging van Ivar Asjes tot minister-president zou de wens van de leider van Pueblo Soberano (PS), wijlen Helmin Wiels, in vervulling zijn gegaan.

Vandaag, precies een jaar later, blikt de Curaçaose premier in een exclusief interview met het Antilliaans Dagblad terug op een bewogen jaar. In zijn drukke agenda, wist Asjes gisterochtend om 7.00 uur een gaatje vrij te maken voor een interview met deze krant. Alles mocht besproken worden, dus werden de bezuinigingsmaatregelen van het afgelopen jaar aangekaart.

Maar ook het leven een jaar na de moord op Wiels, vrij onderwijs, het regeerprogramma, Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels, de stagnerende economie en Gerrit Schotte en zijn ‘Reforma’ werden uitvoerig besproken.

,,Ik zeg niet dat we veel hebben bereikt, maar dit kabinet heeft wel dingen bereikt en beslissingen genomen die heel lang zijn blijven liggen”, zo vertelt Asjes in één van de vergaderruimten van Fòrti.

2014 06 05 - Minister President Ivar Asjes
Asjes over HNO en PDVSA (MoU)

Als voorbeeld noemt hij het nieuwe ziekenhuis waar al vijftig jaar door verschillende kabinetten over werd gesproken, maar waar tot nu toe nooit geld voor was vrijgemaakt op de begroting en de MoU met PdVSA dat, tot aan de ondertekening afgelopen week, zeven jaar op zich heeft laten wachten.

,,We hebben dus bepaalde belangrijke aspecten bereikt. Als je het hebt over de MoU met PdVSA, dan heb je het wel over de toekomst van de Isla-raffinaderij. Als je het hebt over het ziekenhuis, dan heb je het wel over de levenskwaliteit, zorg en nieuwe impulsen voor de economie; een megaproject dat Curaçao gedurende decennia qua investeringsgrootte niet heeft meegemaakt”,

aldus Asjes die tegelijkertijd ook terugdenkt aan de cold turkey-aanpak van zijn kabinet en dat van het voorgaande takenkabinet van Daniel Hodge om de begroting van het land op orde te brengen.

,,Dit laatste anderhalf jaar zijn er moeilijke beslissingen genomen die zeer hebben gedaan, maar die desondanks stuk voor stuk nodig zijn geweest.” En we zijn er nog niet, waarschuwt Asjes.

,,We zijn op de weg naar recovery, maar het kan zo weer de verkeerde kant opgaan als het ons niet lukt om de kosten van het ambtenarenapparaat en dat van de overheidsbedrijven en stichtingen te verlagen.”

Ivar Asjes-Gobièrnu-di-Kòrsou
Asjes over het regeerakkoord en regeerprogramma van zijn kabinet ‘Pas, trankilidat i prosperidat’

Langzaam maar zeker wordt volgens Asjes inhoud gegeven aan het regeerakkoord en regeerprogramma van zijn kabinet ‘Pas, trankilidat i prosperidat’ (Vrede, rust en voorspoed).

Ondanks de moeilijke maatregelen van het afgelopen jaar, is de Curaçaose premier ervan overtuigd dat er nu meer rust is dan in de periode dat Gerrit Schotte als premier de scepter zwaaide. Wel voorspelt hij turbulente maanden waarin bezuinigingsmaatregelen binnen de overheidsbedrijven – waaronder ook nutsbedrijf Aqualectra – zullen worden doorgedrukt. ,

,Aan de ene kant is er rust, in de zin van politieke stabiliteit. Iedereen weet dat wij vrede, rust en voorspoed willen bereiken en dat houdt in dat we constant in dialoog treden als een probleem zich voordoet. Dat is ook onze uitstraling.”

Volgens Asjes komt voorspoed vanzelf wanneer alles ‘in place’ is; wanneer de financiële situatie stabiel is, de kosten zijn verminderd, sociale- en private investeringen op gang komen en er meer banen worden gecreëerd, onder andere door het megaproject van het nieuwe ziekenhuis. Asjes hoopt dat hem en zijn kabinet de tijd wordt gegund om de vruchten van hun arbeid te plukken en dat deze regering de volle termijn kan uitzitten.

Een jaar na de moord op zijn grote vriend en mentor, Helmin Wiels, zegt Asjes nog steeds elke dag het gemis te voelen.

,,Wiels heeft zich op een gegeven moment verheven boven de ruzie tussen ‘si’ en ‘no’. Dat was een grote stap. Ik betreur het elke dag dat het hem niet gegund was om te bewijzen dat hij een groot staatsman zou kunnen zijn. Het begin was overduidelijk, maar hem werd de rest niet gegund.

Hij wist precies wat hij wilde voor Curaçao. Hij koos voor constructieve relaties met de partners binnen het Koninkrijk, de regio en de rest van de wereld. Hetgeen is gebeurd is oneerlijk en ik hoop van harte dat het recht zal zegevieren.”

2013 12 26 - Ivar Asjes - Foto | Persbureau Curaçao-3
Minister Asjes onder vuur in de Staten over Marvelyne Wiels

Hoewel Asjes wel vertrouwen zegt te hebben in justitie, is hij wel van mening dat de zaak inmiddels te lang voortsleept.

,,Zolang de zaak niet is opgelost, is er een gevoel van wantrouwen dat heerst. Hoe sneller het dus wordt opgelost, hoe beter. Dan is er duidelijkheid, kan het proces van closure beginnen en kan het politieke erfgoed dat Wiels heeft achtergelaten worden herdacht.”

Ondanks het feit dat hij er niet meer is, laat Asjes zich vaak bij grote politieke beslissingen door Wiels leiden.

,,Bij alles wat ik doe, gebruik ik de ‘Wielscheck’; wat zou Wiels hebben gedacht, wat zou hij hebben gedaan? Ik zit hier als premier door een keuze van Helmin Wiels, ik ben het hem verschuldigd de dingen te doen zoals hij dat zou hebben gedaan”, aldus de minister-president.

,,Misschien niet in alles, Wiels was in sommige aspecten heel radicaal, maar in grote lijnen hanteer ik altijd de Wiels-check.”

Zo ook bij het vrije onderwijs; een visie van de overleden Pueblo Soberano-leider en dat sinds de implementatie ervan de nodige kinderziektes heeft gekend.

,,Vrij onderwijs staat voor onderwijs vrij van obstakels. Niet alleen financiële obstakels, maar ook andere. Het is een nieuw systeem waar iedereen aan heeft moeten wennen, maar ik ben ervan overtuigd dat het dit jaar beter zal gaan. We moeten eerdere problemen niet alleen afschuiven op Stichting Studiefinanciering (SSC).

Dat is iets waar we allemaal schuldig aan zijn geweest, ook de schoolbesturen die verkeerde gegevens hebben opgegeven of deze niet tijdig hebben opgegeven. Belangrijk is dat vrij onderwijs precies dat blijft zijn: vrij voor iedereen. Het is een wet die op een solidaire visie is gebaseerd. Hierbij kan je geen onderscheid maken tussen ouderen en zeker niet tussen jongeren”, zo geeft Asjes te kennen.

Asjes geeft zegen aan peperdure schikking met weggestuurde functionaris
De veel gemaakte opmerking dat Marvelyne Wiels ‘het imago van Curaçao in Nederland zou schaden’ wordt volgens Asjes in Nederland niet gedeeld

Vorig jaar werd ook de nieuwe Gevolmachtigde minister van Curaçao, Marvelyne Wiels, beëdigd. Haar positie heeft het afgelopen jaar voor veel onrust gezorgd, waarbij onder andere haar cv, maar ook haar personeelsbeleid onderwerp van discussie is geweest.

Asjes heeft zelf twee weken geleden de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) ingeschakeld voor een onderzoek bij het Curaçaohuis waarbij niet alleen de periode van Wiels, maar de periode vanaf 2006 onder de loep zal worden genomen. De minister-president benadrukt dat het onderzoek niet op de persoon Wiels zal zijn gericht. De offerte van Soab zal komende woensdag door de Raad van Ministers worden besproken, waarna het onderzoek kan beginnen.

De veel gemaakte opmerking dat Wiels ‘het imago van Curaçao in Nederland zou schaden’ wordt volgens Asjes in Nederland niet gedeeld:

,,De mensen die ik in Nederland tegenkom, in politiek Den Haag, hebben geen enkele opmerking over het functioneren van mevrouw Wiels. Toen ik in maart de Rijksministerraad (RMR) betrad, zag ik met eigen ogen hoe Wiels werd begroet. Dan heb ik het niet over een uitgestoken hand of een schouderklopje, maar oprechte omhelzingen.

Als mevrouw Wiels daadwerkelijk schade zou aanrichten, zou politiek Den Haag de eerste zijn die dat zou hebben aangegeven. En dan heb ik het niet over de Statenleden, maar over de ministers in de Rijksministerraad.”

Zowel ex-Premier Gerrit Schotte als Premier Ivar Asjes wensen dat huidige VDC-crisismanager Michael Romer op zijn plek blijft zitten
De samenwerking tussen Schotte (MFK) en Asjes (PS)

Dit is niet de eerste keer dat Asjes en de partij Pueblo Soberano deel uitmaken van een regering. Na de geboorte van het land Curaçao in 2010 maakte PS deel uit van het kabinet van Gerrit Schotte. Achteraf gezien betreurt Asjes dat nu wel.

,,Vanaf het begin merk je dat de situatie raar is en dat dingen niet de goede richting op gaan. Als we weer voor de keuze komen te staan, zien we MFK zeker niet als kandidaat om mee te regeren. En de persoon van Schotte is zo twijfelachtig dat we geen kans zien om met MFK een regering te vormen. Dat is een gevoel dat volgens mij breed wordt gedragen binnen de politiek.”

Toch is PS twee jaar niet geweken van de zijde van MFK.

,,Je kan twee dingen doen; of je kan terugtreden of je kan ervoor kiezen te blijven en een oogje in het zeil houden. Helmin Wiels had toen voor het laatste gekozen”, vertelt Asjes die ook aangeeft dat er intern regelmatig confrontaties plaatsvonden.

,,Er is niemand die feller heeft gesproken tegen Schotte dan Wiels. Op een gegeven moment noemden ze hem zelfs ‘oppositie binnen de coalitie’. Maar door te blijven, probeerde Wiels toch enigszins de situatie onder controle te houden. En dat is hem met bepaalde dingen ook gelukt, bijvoorbeeld met de benoeming van Rudolf Baetsen bij de Raad van Commissarissen van de Centrale Bank.”

Wiels: onderwereld Curaçao vermengd met bovenwereld
Asjes: ,,Misschien niet in alles, Wiels was in sommige aspecten heel radicaal, maar in grote lijnen hanteer ik altijd de Wiels-check.”

In het ‘Reforma’ van Schotte gelooft Asjes niet.

,,Er komt meer bij kijken dan alleen een minister-president die door niemand naar huis kan worden gestuurd. Want dat is Reforma in feite: Als premier kies je dan wie blijft en wie gaat en het parlement wordt hierbij uitgeschakeld. Dat is teveel autoriteit voor één persoon om te hebben. Denk je eens in: Als je met Reforma de partij MFK aan de macht zou hebben, met al hun twijfelachtige relaties, dan zou het land snel richting de afgrond kunnen glijden en zou je er niets aan kunnen doen.”

Hoewel Asjes zeker weet dat er binnen de gemeenschap kritiek op hem en zijn kabinet wordt geleverd, is hij ervan overtuigd dat hij het afgelopen jaar veel mensen heeft verrast.

,,Mensen zeggen: ‘Oh, je doet het goed. Dat had ik niet verwacht.’

En dat doet me goed. Ik kan je verzekeren dat kabinet Asjes aan het einde van onze termijn in 2016 een veel beter Curaçao zal afleveren dan wij hebben gekregen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Door Kim Sambo

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties