Intochten Sint in gevaar

Terwijl de Raad van State in Den Haag zich gisteren boog over de vergunning van de Amsterdamse intocht in 2013, werd er buiten door Zwarte Pieten gedemonstreerd. Foto |  Serge Ligtenberg

Terwijl de Raad van State in Den Haag zich gisteren boog over de vergunning van de Amsterdamse intocht in 2013, werd er buiten door Zwarte Pieten gedemonstreerd. Foto | Serge Ligtenberg

DEN HAAG – Sinterklaasintochten dreigen in de problemen te komen door het fanatieke verzet tegen Zwarte Piet. Meerdere gemeenten wachten met het strooien van subsidie of met het verlenen van een vergunning tot de Raad van State een oordeel heeft uitgesproken over de donkere knecht van de goedheiligman.

De hoogste bestuursrechter doet pas op woensdag 12 november uitspraak, drie dagen voor de landelijke intocht in Gouda. Veel dorpen en steden wachten tot die tijd met het verstrekken van geld voor pakjes en snoepgoed. Sommige gemeenten gooien roet in het eten door nu extra lang te wachten met het uitdelen van evenementenvergunningen. Lokale bestuurders in onder andere Oss en Heerenveen willen de uitspraak gebruiken om Zwarte Piet eventueel anders in te kleuren. Sinterklaascomités komen door de vertraging in de knel met hun voorbereidingen.

Daarnaast zijn er organisatoren die niet zitten te wachten op een van hogerhand opgelegd ’Pietendictaat’.

„Als onze gemeente kleurpieten eist, dan gaan we liever de straat op om geld te collecteren”,

zegt Danielle Blank, die betrokken is bij het kinderfeest in de wijk Maaspoort in Den Bosch.

De Raad van State boog zich gisteren over de vergunning van de Amsterdamse intocht in 2013. Burgemeester Van der Laan vreest dat hij een ’soort zedenmeester’ gaat worden als hij alle evenementen moet gaan controleren op de inhoud.

„De burgemeester wil de rol van beslisser niet. Het intochtcomité en de samenleving gaan over het uiterlijk van Zwarte Piet.”

VIDEO:

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *