Inventarisatie straatverlichting afgerond

straatverlichtingWILLEMSTAD — De resultaten van het inventarisatieproject van de straatverlichting op Curaçao geeft een goed beeld van de staat van de straatverlichtinginfrastructuur.
Met de resultaten kan het huidige onderhoudsplan worden verbeterd, zoals het eerder vervangen van lampen die dreigen door te branden. Dat blijkt uit de presentatie die minister Earl Balborda (PNP) van Ruimtelijke Planning onlangs heeft bijgewoond.

Advertentie

De gegevens zijn verwerkt in het GIS-systeem, een digitaal systeem dat gebruik maakt van mappen van Curaçao en daardoor de precieze geografische ligging van de 30.069 straatlantaren kan weergeven.
Verder zijn ook de individuele gegevens zoals type lamp, hoogte van de paal, de sterkte van de lamp en of het licht wel of niet binnen 24 uur na een melding aangaat.
Bovendien kunnen straatpalen die het niet doen direct worden gelokaliseerd als een klant het registratienummer dat op de paal staat, doorgeeft.
De dienstdoende technicus kan door middel van een tablet de paal lokaliseren en registreren.
De verschillende aanpassingen en onderhoudsbeurten worden ook in het systeem opgeslagen.
Deze data worden niet alleen gebruikt door Aqualectra, maar zijn ook door DOW in te zien, aangezien deze overheidsdienst verantwoordelijk is voor de straatverlichting op Curaçao.
Een van de belangrijke punten voor het straatverlichtingbeleid die nog gedefinieerd moet worden is de standaardisatie van de type lampen die DOW gaat gebruiken.
Het projectteam heeft binnen anderhalve maand de gegevens verzameld.
Het team bestaat uit

  • projectleider Richen Ferrero,
  • adviseur Elmer Margarita,
  • Functional Application Analyst Silvino Da Silva, en
  • Technician GIS Data Managment Ersis Cijntje.

Zij werden ondersteund door collega’s van het departement Openbare Verlichting, en tien studenten, de zogenaamde ‘Data Collectors’, van de UNA en MTS.
De video die tijdens de presentatie is gebruikt wil minister Balborda op tv uitzenden, zodat de gemeenschap geïnformeerd is over de straatverlichtingsituatie op Curaçao.
Klachten over niet-werkende straatlampen komen bij nutsbedrijf Aqualectra binnen.
Deze worden geregistreerd via het gratis nummer 08000- 135.

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *