Investering CDM on hold

Het gaat niet goed met dokmaatschappij CDM en het schort onder andere aan openheid van de zijde van deze en andere organisaties; dit kan een kweekvijver zijn voor mismanagement. FOTO BEA MOEDT

Investering CDM on hold FOTO BEA MOEDT

WILLEMSTAD — De geplande investering in de Curaçaose Dok Maatschappij (CDM) kan voorlopig geen doorgang vinden. Dat bevestigt directeur Getmar Caldera desgevraagd tegenover de Amigoe.

Het begrote bedrag van 9 miljoen gulden voor het Curaçao Maritime Center (CMC) zou worden aangewend om in CDM te investeren. Onder oud-minister van Economische Ontwikkeling Steven Martina werd het bedrag voor CMC goedgekeurd.

Maar onder de huidige minister Stanley Palm wordt een andere koers gevaren en is er een bestemmingswijziging aangevraagd voor deze gelden. Ook Caldera staat achter deze bestemmingswijziging.

Maar nu blijkt dat die niet zomaar kan worden doorgevoerd. “Financiën is aan het uitzoeken of dit mogelijk is, hoe het moet gebeuren en per wanneer”, aldus Caldera. Dat de bestemmingswijziging niet zomaar kan plaatsvinden, heeft te maken met onder meer de strenge begrotingsregels waar Curaçao zich aan heeft te houden conform de consensus-Rijkswet financieel toezicht.

Het College financieel toezicht (Cft) is belast met het toezicht op de naleving van deze regels.

Het geld was bestemd voor de bouw van een opleidingscentrum dat onderdeel zou vormen van het CMC.

“Maar er is geen gedegen onderzoek gedaan, onder andere naar wat voor professionelen we willen opleiden. Volgens het plan wil men jaarlijks 200 afgestudeerden produceren, maar waar halen we de influx vandaan”, vraagt Caldera zich af.

Caldera is niet tegen het CMC, maar heeft al eerder gesteld dat naar zijn mening de prioriteit moet liggen bij het verbeteren van de installaties van de huidige CDM, zoals aanschaf van nieuwe pompen en reparatie van de kranen.

Dat maakt het makkelijker voor CDM om een strategische partner te vinden om samen de bouw bij het CMC te verwezenlijken.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *