Invoerdatum basisverzekering niet meer heilig

WILLEMSTAD — De datum van 12 september 2012 voor de basisverzekering ziektekosten (bvz)blijkt niet meer heilig voor minister Jacinta Scoop-Constancia (Gezondheid, MFK).

Tegenover radiostation Hoyer 2 zei de minister afgelopen vrijdag:
“Ik wil niet meer over data praten, ik wil praten over de belangen van het zorgstelsel dat geïmplementeerd dient te worden… We zullen er alles aan doen om dit jaar nog, want ik wil praten over ‘dit jaar nog’ de basisverzekering te kunnen introduceren.”

Het kabinet- Schotte bleef tot voor kort persisteren dat 1 september aanstaande haalbaar was als invoerdatum voor de basisverzekering, ook toen bleek dat de ambtenaren zich tegen de invoering keerden.
Het College financieel toezicht (Cft), had zijn twijfels en drong daarom aan op uitstel van de invoer naar 1 januari 2013.
In de laatste brief aan het Cft van 6 juli (een week voor de aanwijzing van de Rijksministerraad) schreef de regering nogmaals vast te houden aan de invoer van de basisverzekering per 1 september 2012.

Niet serieus
Scoop-Constancia stelde dat de Staten het voorstel voor de bvz begin of medio augustus zouden krijgen, zodat de wet toch per 1 september geaccordeerd kon zijn. Statenvoorzitter Ivar Asjes (PS) reageerde vorige week dinsdag verbolgen:

De minister neemt of haar werk, de Staten, of zichzelf niet serieus. De Staten kunnen niet in twee dagen een wetsvoorstel behandelen. Als je heel optimistisch bent en alles meezit heb je minimaal tussen de zes en acht weken nodig.”

Scoop-Constancia was vandaag voor de Amigoe niet bereikbaar voor commentaar over deze kwestie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *