Jacoba geen fiducie ((geen/weinig) vertrouwen hebben in) enquête

WillemstadDat er een parlementaire enquête is georganiseerd in zes dagen tijd, belooft volgens ex-minister van Justitie en parlementariër Magali Jacoba (PAR) niet veel goeds.

,,Een parlementaire enquête is het laatste middel dat een parlement in handen heeft om ergens grondig onderzoek naar te doen. Daar moet dus met alle zorgvuldigheid en professionaliteit mee omgegaan worden”, zo vindt het Statenlid.

Zij maakt zich ook zorgen over het feit dat het onderzoeksgebied is uitgebreid van eerst alleen de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) naar ook nog het functioneren van het Openbaar Ministerie (OM).

Jacoba: ,,Een parlementaire enquête is in de eerste plaats een controle-instrument, maar ook een manier om de waarheid boven tafel te krijgen. Doel is dat op deze manier de rust wederkeert in de samenleving en het vertrouwen in de democratie. Parlementariërs moeten dit respecteren of ze nu links of rechts zijn, si of no, pro of contra.”

Ze wijst erop dat een dergelijk onderzoek zo onafhankelijk mogelijk moet gebeuren, waarbij alle kanten van de medaille belicht worden, er geen beschuldigende benadering is, geen intimidatie, een ‘open mind’ en eerlijkheid bovenaan staan.

Er mag dan ook geen enkele persoon die enig verband heeft met het onderwerp uitgesloten worden. ,,De Statenleden moeten zich ervan bewust zijn dat een parlementair onderzoek geen gerechtelijk onderzoek is en dat er ook geen vonnis gewezen kan worden. Daar hebben we een onafhankelijke rechtelijke macht voor”, zo stelt Jacoba. En zo eindigt zij: ,,Als blijkt dat de regering heeft gefaald, maak dan plaats voor anderen.”

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *