Jamaloodin zet zinnen op betalingsbalans

Versgeperst NIEUWS George Jamaloodin Curaçao Centrale Bank CBCS betalingsbalans  Min Jamaloodin 08122011 127x85" style="float:left;margin right:10pxCURAÇAO – Minister George Jamaloodin (Financiën) heeft stappen gezet om te komen tot een financieel-economisch beleid specifiek gericht op de betalingsbalans van ons land. Zijn actie komt vlak na de mededeling van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten die kredietleningen wil bevriezen.

Afgelopen donderdag heeft Jamaloodin vergaderd met de Centrale Bank, omdat hij de maatregel van de bank drastisch vindt. “De situatie is niet zo alarmerend”, aldus Jamaloodin. “Maar de maatregel heeft veel beroering en bezorgdheid veroorzaakt in de Curaçaose samenleving.”

Structueel De betalingsbalans toont een negatieve ontwikkeling in de zin dat er meer deviezen (buitenlandse betalingsmiddelen) worden gebruikt dan binnenkomen. Jamaloodin wil daarom dit ‘op een structurele manier aanpakken samen met de aandeelhouders in de samenleving, om vroegtijdig deze ontwikkelingen te kunnen veranderen’.

Presentatie Bij de vergadering met de bank waren ook adviseurs van het ministerie van Financiën en het ministerie van Algemene Zaken, Sociaal-Economische Raad (SER), Belasting Accountants Bureau (BAB) en enkele juristen uitgenodigd. Tijdens de vergadering gaf Emsley Tromp, president-directeur van de Centrale Bank, een presentatie aan de minister over de reden van de Centrale Bank om met deze maatregelen te komen om de kredietleningen te bevriezen.

Verantwoordelijkheid In principe zijn de maatregelen een verantwoordelijkheid van de Centrale Bank, omdat het hun taak is om de waarde van onze gulden te monitoren. Daarom vond de vergadering op een informatieve toon plaats. Het blijft niet alleen bij deze vergadering: de komende week zullen nog meer vergaderingen volgen tussen de minister en de bank.

Wantrouwen Een ander onderwerp dat binnenkort aan bod komt volgens de minister, is het wantrouwen tussen de regering en Emsley Tromp. Het wantrouwen is begonnen nadat premier Gerrit Schotte en Tromp elkaar beschuldigde van corruptie in mei vorig jaar.

Bron: Versgeperst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *