Jeugd Rode Kruis bekroond met Appeltje van Oranje

DEN HAAG — De Stichting Jeugd Rode Kruis Curaçao wordt bekroond met een Appeltje van Oranje. De jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds wordt op 16 mei uitgereikt door koning Willem-Alexander en koningin Màxima, beschermpaar van het Oranje Fonds. Ook de huidige koningin Beatrix, na de troonswisseling op 30 april weer prinses, is bij de uitreiking in het Paleis op de Dam aanwezig.

Een still uit het filmpje waarmee de Stichting Jeugd Rode Kruis op de de Oranjewebsite staat

Een still uit het filmpje waarmee de Stichting Jeugd Rode Kruis op de de Oranjewebsite staat

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan initiatieven, waarmee verschillende groepen mensen met elkaar in contact worden gebracht.
Het thema voor 2013 was ‘Alle jaren tellen’, zodat de nadruk lag op activiteiten die verschillende generaties samenbrengen.
In totaal werden er 167 initiatieven voorgedragen voor de prijs, waarvan er uiteindelijk drie bekroond worden.

De leden van de Curaçaose afdeling van het Jeugd Rode Kruis, officieel opgericht in 1951 en met name sinds 2000 weer erg actief, bezoeken ouderen en doen klusjes.

“Door het vaste contact ontstaat een hechte band.
Ook familieleden van de jongeren springen bij, bijvoorbeeld om hen naar de oudere te brengen.
Eens per jaar komen alle ouderen en jongeren bijeen voor een groot feest”

, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst in een persbericht.

De andere twee initiatieven die bekroond worden met een Appeltje van Oranje zijn het project ‘Gluren bij de Buren’, waarin bewoners van een verpleeghuis en kinderen van een basisschool in Oosterwolde (Friesland) samen activiteiten ondernemen en het project ‘de Generatietuin’, waarbij hoogbejaarde bewoners van een woon-zorgcomplex in Den Haag samen tuinieren met kinderen van vier tot tien jaar.

Het Appeltje van Oranje bestaat uit een bronzen beeldje dat is ontworpen door prinses Beatrix en een geldbedrag van 15.000 euro.

Ter ere van de troonswisseling worden er ook drie projecten benoemd als Oranje Fonds Kroonappel, bekroond met een geldbedrag van maar liefst 50.000 euro en een bronzen beeldje. De winnaars zijn het project ‘Best Buddies’ voor contact tussen studenten en licht verstandelijk gehandicapten in heel Nederland, de Stadstuin Emma’s Hof in Den Haag, die als ontmoetingsplek fungeert, en de Stichting Manteling voor hulp aan zieken, gehandicapten, mensen met dementie en mensen in de laatste fase van hun leven.

Zoals bekend behoorden drie initiatieven uit het Caribisch deel van het Koninkrijk tot de laatste zestig finalisten voor een Oranje Fonds Kroonappel, namelijk:

  • Fundashon Mami Sa uit Curaçao,
  • Foundation Social Workplace uit Saba en
  • Ban uni man pa cria nos muchanan uit Aruba.

Omdat de drie organisaties bij de laatste kanshebbers hoorden, krijgen ze wel een geldbedrag van 2500 euro om hun goede werk mee voort te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *