VP | Jewel Investment gedwongen tot bouwstop in Pietermaai

Jewel Investment gedwongen tot bouwstop in Pietermaai

Jewel Investment gedwongen tot bouwstop in Pietermaai

CURAÇAO – Eén van de vijf projecten van Jewel Investment & Management nv, het bedrijf dat enkele monumentale panden in Pietermaai Smal renoveert, is geschorst. Jewel Investment is daardoor per direct gedwongen de bouwwerkzaamheden te staken, zo meldt advocaat Achim Henriquez.

De rechter heeft dit gisteren besloten naar aanleiding van een kort geding die Henriquez & Knoppel Advocaten, La Rivera Development Inc en Dikeda Holding aanspanden tegen minister Earl Balborda van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. Jewel Investment heeft  volgens de initiatiefnemers van het kort geding, een parkje aan het water in Pietermaai Smal op onbegrijpelijke wijze in erfpacht. Inmiddels is daarop gestart met de bouw van een flatgebouw.

Vergunning
Bij het bouwrijp maken van het perceel is volgens Henriquez bovendien een archeologische vondst gedaan die door de ontwikkelaar geheel is vernietigd. “Bij navraag bleek een bouwvergunning te zijn verleend. Een nadere bestudering van de bouwvergunning leerde dat deze op onjuiste gronden was verleend en in wezen nooit verleend had mogen worden”, meent de advocaat.

Stadsgezicht
“Het daarbij gegeven advies van de dienst ROP geeft immers zelf aan dat het parkje een beschermd stadsgezicht is en als zodanig dient te worden gehandhaafd”, zegt Henriquez, “maar komt vervolgens tot de conclusie dat vanwege het niet gebruiken van het parkje er reden is het parkje als toeristisch gebied te gaan gebruiken. Hetgeen inhoud dat er een flatgebouw op gebouwd mag worden.”

Bescherming

In het kortgeding is gebleken dat het parkje wel werd gebruikt door de wijk als beschermd stadsgezicht en moet van de rechter als zodanig bestempeld worden. “Het belang in deze zaak is dat er een belangrijke stap is gezet ter behoud van het monumentale karakter van Willemstad”, vindt Henriquez. “Het Gerecht heeft met haar uitspraak duidelijk aangegeven dat vergunningen aan ontwikkelaars niet zomaar afgegeven kunnen worden. Alle betrokken belangen, waaronder de belangen van het behoud van de beschermde karakteristieke kenmerken van Willemstad, in dit geval met name Pietermaai Smal, moeten worden meegewogen en voldoende worden gewaarborgd. In de onderhavige zaak is dit niet gebeurd en dat is door de rechter direct gestraft.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *