26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

JM | Knops: ‘Geen tijd voor uitstel meer’

HomeLandenArubaJM | Knops: 'Geen tijd voor uitstel meer'

Door Jericette Moniz

Op Curaçao gaat het Knops met name om het gebrek aan inkomensgelijkheid. Er is volgens hem teveel verschil in salarissen en er wordt te weinig belasting betaald.

Financiële steun vanuit Nederland zal de komende jaren gepaard blijven gaan met strikte voorwaarden. Er is geen ruimte voor uitstel meer. Dit zei Staatssecretaris Raymond Knops vandaag tijdens een debat.

“Als we doen wat we altijd deden, dan krijgen we wat we altijd hadden: te weinig resultaat en stekelige verhoudingen. Dat moeten we niet laten gebeuren”, zegt Knops resoluut, die benadrukt dat de inzet van het Nederlands kabinet uit is op het helpen van de kwetsbare groepen in Curaçao, Aruba en Sint Maarten en niet voor de verrijking van Nederland zelf. Dat houdt volgens de Staatssecretaris in dat de landen door het voldoen aan de gestelde voorwaarden steeds meer leren de juiste keuzes te maken zodat de weerbaarheid er structureel geborgen is.

Inkomensgelijkheid
Knops: “En dat kan alleen maar als Curaçao, Aruba en Sint Maarten dingen anders doen. En dat vraagt om leiderschap.” Op Curaçao gaat het hem met name om het gebrek aan inkomensgelijkheid. Er is volgens hem teveel verschil in salarissen en er wordt te weinig belasting betaald. “Dat leidt er toe dat de financiële situatie al veel langer kritisch is (al voor de Coronacrisis, red.).”

Uitgelekte salarisstroken laten zien dat topman Paul de Geus (UTS en CTEX/Dataplanet) in 2019 een jaarinkomen had van 1.144,274 gulden. Yamil Lasten (Curoil) was goed voor 827.704 gulden. Franklin Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) verdiende 747.306 gulden en Philip Martis (SVB) had in 2015 nog een salaris van 1.125,666 gulden. Een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor noodhulp van Nederland is dat er 12,5 procent van de salarissen van (semi-)overheidspersoneel wordt gekort.

Ondeugdelijk bestuur
Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) zegt over een brief te beschikken waaruit blijkt dat topambtenaren uitstel krijgen van deze korting en dat voor de duur van één tot twee jaar. Niet alleen Knops spreekt zich daarover afkeurend uit, volgens de SP’er voert boosheid in de gehele Kamer de boventoon.

In gesprek met deze verslaggeefster zegt hij dat er sprake is van ondeugdelijk bestuur op Curaçao. “Het is te zot voor woorden dat de armen de dupe worden van keuzes die de overheid neemt, of weigert te nemen. Politici en directeuren verrijken zich, beschermen hun vriendjes en de simpele vuilnisophaler moet als eerst inleveren. Dat er vervolgens wordt geroepen dat het de schuld van Nederland is, is een grote leugen.”

De volgende stap is volgens Van Raak het dialoog aan te gaan. In gesprek gaan met de regering en uitleggen dat het toch echt anders moet. “En als dat niet helpt dan moeten we het bieden van financiële hulp maar buiten de regering om doen.”

Bron: Facebook Jericette Moniz – Journalistiek & Tekstproductie

Naschrift KKC

Salarisstrookjes advocaat Mirto Muray is de raadsman van de vier best betaalde directeuren van publiekrechtelijke organen, waarvan hun salariëring ooit door een minister is bepaald. Murray betwijfelt namelijk of de wijziging van de Code Corporate Governance de bevoegdheid geeft aan de minister om de arbeidsvoorwaarden van directeuren van overheidsgelieerde entiteiten te maximeren.

Eerder werd de Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten – die het parlement op 17 augustus 2016 had aangenomen en die die salarissen moesten limiteren, opmerkelijk genoeg ook al door de samenwerkende vakbonden geboycot: “Het is een interventie in de vrije onderhandelingen en dat is onacceptabel voor ons”, verklaarde de woordvoerder van de vakbonden Errol Cova toendertijd vaag.

“Deze wet verhindert de vakbonden in het nemen van een juridisch standpunt dat afwijkt van de overheid. Dat houdt in dat onderhandelen geen zin meer heeft, want uiteindelijk is het de overheid die bepaalt.” Volgens de vakbondsleider zou de Landsverordening internationale verdragen schenden , ‘omdat het recht op vrije onderhandelingen een recht is dat ‘het vakbondswezen na lange strijd heeft bemachtigd’.

Echter, het bleek destijds bemiddelaar en Grupo Sopi lid Stanley Betrian die de dikverdienende overheidsnv-directeuren de Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten voor een som van 1,8 miljoen tot nu toe voor 4 jaar vooruit wist uit te schuiven door de Landverordening tijdens de 2016 vakbondsrellen tussen de onderhandelingen te schuiven als agendapunt.

Later werd duidelijk dat Betrian en Cova in een één-tweetje samenspanden ten behoeve van Betrian’s mede-Sopileden Paul de Geus (UTS) en Franklin Sluis (BPT) en ook andere overheidsdirecteuren zoals Yamil Lasten (Curoil) en SVB directeur Philip Martis. De Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten bleek namelijk vooral betrekking te hebben op de volgende overheidsdirecteurs salarissen:

  • Paul de Geus (UTS en CTEX/Dataplanet) nafls 1.144,274 (2019)
  • Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019)
  • Franklin Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) nafls 747,306 (2015)
  • Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 (2015)
UTS CEO Paul de Geus nam in 2006 het roer van UTS over op benoeming van ex-communicatieminister Kenneth Gijsbertha conform ‘Gijsbertha-norm’ | AD 2006 08 03
UTS overheids-nv directeur Paul de Geus werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld het meest vorstelijk beloond met nafls 1.144.247 gulden per jaar. Dat is bijna 100.000 gulden bruto per maand: “geen commentaar” | Extra
SVB overheids-nv directeur Philip Martis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld eveneens vorstelijk beloond met nafls 1.125.666 gulden per jaar. Dat is iets minder dan 100.000 gulden bruto per maand: publiekmaking “ongehoord” | Extra
BPT overheidsdirecteur Franklin Sluis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 747.306 per jaar. Dat is iets meer dan 60.000 gulden bruto per maand: “Toen ik werd aangesteld, kreeg ik een salaris dat was vastgesteld. Ik heb daar nooit over onderhandeld”
Curoil overheidsdirecteur Yamil Lasten werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 827.704 per jaar. Dat is iets minder dan 70.000 gulden bruto per maand: “ik ga niet in op persoonlijke details”
salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | balkjes
salaris loonstrook Philip Martis (SVB) 2015 nafls 1.125.666 | balkje
salaris loonstrook Yamil Lasten (Curoil) 20190502 nafls 827.704 | balkjes
salaris loonstrook Franklin Sluis (BTP) 2015 nafls 747,306 | balkjes

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) Franklin Sluis (BTP) Philip Martis (SVB) en Yamil Lasten (Curoil) | b… by Black Lion on Scribd

4 reacties

  1. Een van de problemen ligt in het systeem van niet tot selectieve handhaving van regels en normen. Zwart werk komt veel voor en dan moeten de belastingen voor de burgers die wel belastingen afdragen verhoogd worden. Wat het zwart werken weer interessanter maakt. (Uiteraard geld dit ook voor de ziektekosten premie)
    Water heeft 30% lekverlies, ze bedoelen 25% illegale aftap en 5% weglekken. Dan wordt de prijs met 30% verhoogd wat het illegaal aftappen interessanter maakt.
    En zo loopt het op en door.
    Ambtenaren zat maar teveel regels die dan maar niet en/of naar willekeur gehandhaafd worden. Dat maakt ontduiken interessant en met een bepaalde visie rechtvaardigbaar. Maar het is ook funest voor de “nette” bevolking” zij betalen te veel en het is ook funest voor de rechtszekerheid.

  2. @BOOS
    – minder directe en meer indirecte belasting-
    Dat was mijn mening ook altijd. Want bv. de lantarenpalen branden ook voor de toeristen. Dus die moeten meer belastingen op goederen en diensten betalen.
    Maar ja, nu de toeristen wegblijven zou dat nu het eiland nog meer in de financiële problemen brengen wegens verminderde indirecte belastingopbrengsten. Wat is wijsheid?

  3. De regering, samen met de overheids-bv’s en hoge ambtenaren op deze rots doen er tot dusver alles aan om het volk op te zetten tegen Nederland, zodat ze zelf uit de wind hun zakken kunnen blijven vullen. Zo doorzichtig.

  4. “ Er is volgens hem teveel verschil in salarissen en er wordt te weinig belasting betaald.”
    Weet de staatssecretaris wel dat er op het eiland een hele grote groep grijs- en zwartwerkers is; dat premies en sociale!? lasten en werkgeverslasten asociaal hoog zijn (BVZ tot 16% over het inkomen! Werkgeverslaten +/- 30% bovenop het brutoloon – wordt dat wel eens verteld door de vakbonden?)
    Met moet afstappen van de directe- naar indirecte belastingen. Is de basis veel groter dan alleen diegenen in loondienst en dragen illegalen, grijs- en zwartwerkers ook bij en is er geen incentive meer om grijs- en/of zwartwerkers voor je te laren werken. Voordeel is ook dat de compliance groter wordt; bedrijven willen immers verrekenen.
    En je wordt niet meer gestraft omdat je wat meer verdiend (overuren @ bijzonder tarief..)
    En het grote voordeel is dat de belastingdienst leaner en meaner kan worden want ze hoeven nu +/- 15,000 bedrijven te controleren en niet meer al die aangiftes van particulieren. Ennn, de ontvanger kan niet meer rommelen met de inning en het afboeken van vorderingen…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties