28 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 28 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 27, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 26, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Joop | Hardnekkige Rutte houdt Curaçao in de nekklem

HomeLandenArubaJoop | Hardnekkige Rutte houdt Curaçao in de nekklem

Opinie Han van der Horst – Historicus

Rutte reageerde meteen op de open brief. Hij moest wel. Het schrijven kwam tenslotte niet van de vakbond, vegetariërs of Klaver-adepten.

Als een klein eilandje buiten eigen schuld in de problemen raakt en met de rug tegen de muur staat, reageert de premier met een financieel-economische nekklem.

Verpleegsters en politie-agenten – beoefenaren van de applausberoepen zeg maar – moeten op Curaçao 12,5% van hun loon inleveren. Anders behoedt Rutte 3 het autonome land in het Koninkrijk niet voor de financiële ondergang.

Dit was zelfs een spijkerharde ondernemer als VNO/NCW voorzitter Hans de Boer te gortig. Hij is prominent ondertekenaar van een open brief waarmee vrienden van het door de coronacrisis zo zwaar getroffen Curaçao clementie vragen. De salarisverlagingen – niet alleen voor hooggeplaatste ambtenaren maar juist ook voor werknemers in de cruciale sectoren – zijn overigens maar een enkel aspect van het voorwaardenpakket dat Den Haag oplegt – met een take it or leave it-briefje erbij.

De Curaçaose premier Rhuggenaath moest bovendien tot zijn verontwaardiging vaststellen dat staatssecretaris Antilliaanse Zaken Raymond Knops een verleden jaar getekend groeiakkoord met zijn eiland maar even schrapte.

Rutte reageerde meteen op de open brief. Hij moest wel. Het schrijven kwam tenslotte niet van de vakbond, vegetariërs of Klaver-adepten. Tot de ondertekenaren behoorden naast in Nederland gevierde Antilliaanse en Surinaamse podiumhelden keurige leden van de gevestigde orde zoals Roger van Boxtel, Noud Welling, Ed Nijpels en Herman Wijffels.

De premier zette zijn meest hemelse glimlach op. Hij was niet boos, zo bracht hij daarmee tot uitdrukking. Hij begréép het allemaal niet. Het was toch heel normaal als Nederland voorwaarden stelde en eiste dat Curaçao eindelijk eens ‘hervormde’. De premier trok een vergelijking met Italië, Spanje en Frankrijk die ook eerst maar eens orde op zaken moeten stellen voordat Nederland de portemonnee open zette. Hij definieerde deze houding als ruimhartig en coulant.

De christendemocraat Knops deed ook een duit in het zakje. Hij sprak de voor de helft van de voedselbank afhankelijke Curaçaoënaren op de volgende wijze moed in: “Je kunt niet op de pof leven. Je kunt niet meer uitgeven, structureel, dan er binnenkomt.” Dit weekend maakte de voedselbank bekend dat de verdeling van warme maaltijden wordt gestaakt. Er is geen geld meer voor.

Verleden jaar nog was premier Mark Rutte de glunderende aanvoerder van een handelsmissie naar Nigeria, waar voor het Nederlands bedrijfsleven grote kansen zouden liggen. Dat is manifest niet het geval, tenzij een vaderlandse ondernemer de regelen van de corruptiekunst in Nigeria op zijn duimpje kent en contact weet te leggen met de juiste netwerken.

Hans Smaling, een Nederlandse diplomaat ter plekke, kaartte dit al decennia bekende gegeven aan met zeer goed onderbouwde rapporten. Aan de NRC legde Smaling uit hoe het er in Nigeria aan toe gaat. Alleen een paar multinationals beschikken over zakken die diep genoeg zijn om de juiste ingangen te vinden bij de door corruptie totaal verkankerde overheid. Daardoor komt echte ontwikkeling in Nigeria nooit tot stand, werd het een halve failed state in plaats van een motor voor de groei en bloei van heel Afrika, wat goed mogelijk zou zijn met bijna 200 miljoen inwoners en rijk vloeiende oliebronnen.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken dwong klokkenluider Smaling met pensioen te gaan wegens ouderwetsigheid. Het was tijdens het bezoek van Rutte dan ook feliciteren voor en knipmessen na bij de ontmoetingen met de Nigeriaanse kleptocraten.

Als een klein eilandje buiten eigen schuld in de problemen raakt en met de rug tegen de muur staat, reageert de premier echter met een financieel-economische nekklem. ¨Niet meteen politieagentje spelen¨, zei De Boer daarover bij Op1.

Hij werd in Goedemorgen Nederland meteen verdacht gemaakt door het lichtbaken van De Telegraaf, Wouter de Winther. De ondertekenaren van het smeekschrift waren, op een paar Antillianen zoals Jandino Asporaat na, bezitters van tweede huizen op het eiland, zo insinueerde hij.

De ene kwal zwemt synchroon met de andere.

Enig voordeel: we krijgen opnieuw te zien met wie Rutte feestjes viert en wie hij langdurig in de nekklem houdt.

Han van der Horst. Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch’, Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Bron: BNN/VARA-Joop

11 reacties

  1. Gezien zijn analyse van de situatie op Curaçao ga ik er van uit dat zijn overige publicaties niet wetenschappelijk zijn, volstaan met zelf verzonnen gewauwel en ook gespeend zijn van diepgaand onderzoek. In de ramsj er mee.
    Hobbyschrijver.

  2. Han, met de 1e zin “Als een klein eilandje buiten eigen schuld ……” ga je al de fout in. Als je de meidia de afgelopen jaren bij had gehouden, dan wist je dat het daar structureel (op het criminele af) fout zit.

    Het relaas komt op mij over als of het doel is nationale Nederlandse politiek te bedrijven maar omdat je in de 1e zin al ontspoort is het een warrig geheel. We zien graag een op echte feiten gebaseerd betoog van je tegemoet. Groeten aan Schiedam!

  3. Beste Han, want historicus kan ik je niet noemen na het schrijven van een totaal niet van deze wereld stukje. Een brei van linkse deugwoordjes die kant nog wal raken.
    Voor de zoveelste keer…. Wij hebben regeringen die al tientallen jaren hun eigen bevolking heeft leeggeroofd. Incapabele vriendjes en familieleden op cruciale plekken benoemd bij diverse instellingen.
    Corona was het laatste zetje, voor die tijd waren wij hier al volledig naar de kloten.
    Jij vertelt EEn verhaal, niet HET verhaal.

  4. Als een klein eilandje buiten eigen schuld in de problemen raakt en met de rug tegen de muur staat, reageert de premier met een financieel-economische nekklem.

    Buiten eigen schuld? Dus aanstellen van familieleden is niet eigen schuld? Miljoenen geven aan Ctex en Insel Air? Ambtenaren apparaat waar 50 procent niet werkt?

  5. Ach, Han probeert het nog een keer. Heeft na zijn afstuderen niet meer opgelet wat er WEL gebeurde en hoe de situatie WEL in elkaar zit.

  6. Het probleem is dat Ruggengraath de bevolking van Curaçao in een nekklem heeft. Niets buiten hun eigen schuld. Voor corona was het eiland al aangewezen op Nederlandse hulp. En om te laten zien dat ze serieus zijn laten ze nu al 50 000 mensen verrekken. Met het dreigement, als je niet over de brug komt volgen er meer. Bij kranchi staan nu rijen met mensen die zich uitschrijven. Dreigement 2 als je niet over de brug komt komen ze naar jou.
    Best wel een fatsoenlijke onderhandelingspartner toch?

  7. Rutte, het gevaar bestaat als je derhalve bang wordt, medelijden jou overmeestert en vooral terugdeinst, dat je met tegenzin zelfs een compromis aangaat. No way. Je ondervindt tegenstand, en zelfs van je vroegere bekenden en partijgenoten, maar je moét het verduren, anders val je weg. Dit kan tot gevolg hebben dat jij minder goed op intense tegenstand voorbereid bent en meer geneigd bent om één en/of zelfs meerdere compromis te sluiten. Nú is het moment gekomen om volharding en vastberadenheid van jouw kant te tonen. Laat jouw volharding zijn werk doen. Be cool. Toon stabiliteit, onwrikbaarheid, standvastigheid en vooral evenwichtigheid. Hiermee wis je alle, maar ook alle fouten die je tijdens jouw premierschap door enthousiasme en onbewust hebt begaan. Deze bovengenoemde eigenschappen dienen als een “school borstel” om alles bij jou weg te vegen. Gebruik ze dus goed. Als je nu terugdeinst Rutte en je woorden en daden terugneemt, zal dat uiteindelijk leiden tot een opzettelijke daad, die tot verschrikkelijke gevolgen zal leiden. Iedereen moet nu door de zure appel heen bijten. Het is en blijft een onaangename zaak, maar het moet toegepast worden. Maar ja, sommigen begrijpen het toch niet. Nogmaals, wees zeer moedig en heel heel sterk.

  8. Als een klein eilandje buiten eigen schuld in de problemen raakt en met de rug tegen de muur staat, reageert de premier met een financieel-economische nekklem.” Beste Han, even serieus, en jij noemt jezelf historicus ? Wat heb je tijdens je studie uitgespookt, teveel gesnoven ? Verdiep je eerst in een onderwerp als je erover wilt meepraten !

  9. “Als een klein eilandje buiten eigen schuld in de problemen raakt en met de rug tegen de muur staat, reageert de premier met een financieel-economische nekklem.”
    Beste Han, hier zit hem nu juist het probleem. Er is geen sprake van buiten eigen schuld. Heeft u uberhaupt enig onderzoek gedaan? Of is dit voor de vuist weg maar wat orakelen? De situatie waarin Curacao is beland, is voor een zeer groot deel de eigen schuld. Jammer dat dat punt in het hele artikel op geen enkele wijze belicht wordt. Typisch links Nederland.

  10. wat een objectief artikel. een klein eilandje dat in de problemen raakt, maar wel een grote mond heeft (nos mes por). Het is net als met studeren: of je gaat uit huis en dopt je eigen boontjes, of je blijft thuis wonen, maar dan gelden ook de regels die je ouders je opleggen.

    Het argument komt er eigenlijk op neer dat omdat Nigeria corrupt is, moeten wij dat ook maar binnen ons koninkrijk accepteren? Lijkt mij juist eerder dat als je echt samen een land wil vormen je wel soortgelijke normen en waarden moet hebben. Het aanstellen van familieleden, vrienden, en wegsluizen van geld zijn niet echt typische nederlandse normen en waarden

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties