Kabinet wil duurzame economische strategie voor Curaçao

 

Lancering onderzoekstraject

WILLEMSTAD — Premier Gerrit Schotte en minister van Economische Ontwikkeling Abdul Nasser el Hakim (beiden MFK) hebben vanmorgen het startsein gegeven voor het onderzoekstraject naar een duurzame, economische langetermijnstrategie van Curaçao.

Jarenlang horen we al dat Curaçao geen samenhangende toekomstvisie heeft. Een visie die breed wordt ondersteund in onze gemeenschap en die de weg opent naar een welvarende toekomst. Maar we hebben niet alleen een visie nodig, we willen ook specifieke strategieën die daar bovenop ook nog eens duurzaam zijn”, zo opende de premier de bijeenkomst vanochtend.

De komende maanden zal op Curaçao worden gewerkt aan een langetermijnstrategie voor duurzame economische ontwikkeling. Hierbij moeten volgens de premier de economische, sociale en ecologische aspecten in balans zijn, onder het motto ‘Hende, planeta, prosperidad’ (Mensen, planeet, voorspoed).

Er zijn vier strategische doelen:

1) een hoge levensstandaard voor iedereen,

2) betere levenskwaliteit,

3) meer sociale cohesie

4) en ‘good governance’.

Een economische visie is er ook al: Curaçao moet volgens minister El Hakim nog meer een logistieke ‘hub’ worden tussen de continenten; een middelpunt in een internationale stroom van diensten, producten, kennis en passagiers. Daarvoor moet ‘de handelscapaciteit worden vergroot, moeten nieuwe sectoren ontwikkeld worden en de huidige bestaande economische structuren worden verstevigd’. Maar wel op een duurzame manier en dat zal de komende maanden in samenwerking met wetenschappers van het zogenaamde TAC-team worden onderzocht.

Daarbij moeten er volgens premier Schotte vragen kunnen worden gesteld als: ‘bestaat er een toekomst voor ons zonder raffinaderij?’ en ‘hoe kunnen we op een duurzame manier nog meer toerisme faciliteren?’.

Een langetermijnplan is volgens key-note speaker en econoom Charles Cambridge van de California State University Chico onontbeerlijk voor een land om te overleven. Als men dat niet doet is men niet goed voorbereid op veranderingen. Daarom noemde hij de wens van ‘volk en regering’ om een strategie te ontwikkelen ‘een eerste en cruciale stap’ voor Curaçao.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *