Kabinetscrisis Curaçao: premier biedt ontslag aan

Premier Gerrit Schotte van Curaçao heeft donderdag iets na middernacht (lokale tijd) aangekondigd dat hij het ontslag van zijn kabinet zal aanbieden aan de gouverneur. Schotte is tot dit besluit gekomen omdat hij geen meerderheid meer heeft in het parlement. Door : Shari Deira

De bevolking moet 19 oktober weer naar de stembus

Schulden
Curaçao is sinds 10 oktober 2010 een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. In 2010 heeft Nederland de schulden van Curaçao gesaneerd. Het ging om 1,5 miljard euro. Toch staat het eiland er opnieuw slecht voor. Schotte is de eerste premier van Curaçao sinds de nieuwe status van het land.

 

 

De coalitie bestond uit de partijen MFK, PS en MAN. MFK-fractieleider Dean Rozier liet na een langdurig gesprek met Schotte weten de coalitie niet langer te steunen.

Vertrouwen
Rozier wil alleen nog steun geven aan een zakenkabinet dat nieuwe verkiezingen uitschrijft. Zondag gaf parlementariër Eugene Cleopa (MAN) al aan geen vertrouwen meer te hebben in het kabinet. Cleopa ging als onafhankelijk Statenlid verder.
De steun voor de coalitie was de afgelopen weken al aan het slinken. Premier Schotte kan nu nog maar rekenen op negen van de 21 zetels die de Curaçaose Staten, het parlement, tellen.

Relatie
Partijen zijn onder meer ontevreden over de slechte financiële situatie van Curaçao en er zijn problemen in de gezondheidszorg en in het justitiële apparaat. MFK was ook niet te spreken over de relatie van het eiland met Nederland. Deze is volgens de partij ‘moeizaam’.
De relatie tussen Nederland en Curaçao werd vorige maand weer op scherp gezet nadat premier Mark Rutte (VVD) het eiland een aanwijzing had gegeven om de begroting van dit jaar op orde te krijgen. ‘Een zwaar middel, maar wel noodzakelijk,’ aldus Rutte.

      Door        Shari Deira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *