RTL: Kamer eist actie van Plasterk in Caribisch gebied

Asjes bij Koninkrijksberaad

Kamer eist actie van Plasterk in Caribisch gebied

De Tweede Kamer eist actie van minister Plasterk om de problemen op Aruba, Curaçao en vooral Sint Maarten aan te pakken. Het gaat dan om het terugdringen van corruptie en het geruzie over financiën tussen Nederland en de eilanden.

Vandaag wordt in de Kamer gedebatteerd over de begroting Koninkrijksrelaties.

Problemen
Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen met een eigen kabinet en eigen parlement. Maar Nederland houdt toezicht op de financiën en de integriteit in de politiek. Over Sint Maarten verscheen afgelopen vrijdag een alarmerend rapport.

Uit onderzoek blijkt dat in de politiek volop sprake is van corruptie, fraude en vriendjespolitiek. In Aruba ging het in de zomer mis: de Arubaanse premier ging in hongerstaking na een knallende ruzie met Nederland over de begroting.

Kritiek op Plasterk
Volgens D66 heeft minister Plasterk veel te weinig gedaan om de problemen te voorkomen.

“Minister Plasterk is onzichtbaar als het gaat om Koninkrijksrelaties. Hij laat het heel vaak uit de hand lopen. We hebben dat in de zomer bij Aruba gezien en nu recent ook met Sint Maarten. Het lijkt bijna een minister van Koninkrijks-ruzies in plaats van Koninkrijksrelaties. Hij moet aan het werk en die rol ook echt oppakken en invullen”,

zegt D66-kamerlid Wassila Hachchi. D66 wil dat Plasterk nu werk maakt van een geschillenregeling, die uitkomst moet bieden als Nederland een conflict heeft met de eilanden.

Sint Maarten
De Tweede Kamer wil een groot strafrechtelijk onderzoek naar de corruptie op Sint Maarten. De VVD wil ook een onderzoek naar politicus Theo Heyliger. Hij won de laatste verkiezingen, terwijl hij verwikkeld is in een rechtszaak over het kopen van stemmen bij de vorige verkiezingen.

“Ik wil dat minister Plasterk een onderzoek gelast naar Theo Heyliger”,

zegt VVD-kamerlid André Bosman.

“Minister Plasterk krijgt alle ruimte, alle mankracht, onderzoekers, rechercheurs om het onderzoek te doen.”

Minister Plasterk kondigt vandaag aan dat hij een speciale integriteits-toezichthouder voor het eiland wil. Ook moet het Openbaar Ministerie meer mogelijkheden krijgen om witteboordencriminaliteit te onderzoeken en foute politici aan te pakken.

Volgens de Telegraaf wil Plasterk ook dat Nederland ingrijpt bij de grensbewaking van het eiland.
Bron: RTL Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *