Kans op sterfte na maag-verkleiningsoperatie te hoog

maag verkleiningWILLEMSTAD — De perioperatieve mortaliteit (sterftepercentage na operaties) van maagverkleiningsoperaties is ruim 1,5 procent.
Volgens de Inspectie voor de Volksgezondheid is dit te hoog.
De voorlopige conclusie van het Inspectieonderzoek, dat gisteren is gepubliceerd, is dat het programma van maagverkleiningsoperaties onveilig is.

In de afgelopen jaren zijn er door leden van de vakgroep chirurgie van het St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) in totaal 326 maagverkleiningsoperaties uitgevoerd.
Deze operaties zijn uitgevoerd in het Sehos en in de Taamskliniek.
Binnen deze reeks zijn vijf patiënten kort na de operatie, als gevolg van complicaties, overleden. Dit is een peri-operatieve mortaliteit van ruim 1,5 procent, te hoog aldus de Inspectie in een voorlopig oordeel.

De coördinator van de vakgroep heeft geen complicatieregistratie kunnen presenteren over het tweede deel van de reeks operaties, 151 tot en met 326. De twee meest recente overlijdensgevallen worden nu geanalyseerd.
Het laatste overlijdensgeval heeft geleid tot een klacht tegen de betrokken chirurg.
De overige drie sterfgevallen zullen ook worden onderzocht, zodra de opgevraagde medische dossiers zijn overhandigd.
Dit vergt nog geruime tijd, stelt de Inspectie in een persbericht.

Volgens de Inspectie is het vrijwel onmogelijk in retrospectief een volledige analyse van complicaties op te stellen.
Nadere analyse van OK-lijsten en dossiers leert dat in circa 10 procent van de ingrepen foutieve vermeldingen zijn gedaan op lijsten en dossiers.
Ook is er bij ongeveer 10 procent van de gevallen afgezien van de afgesproken procedure om patiënten voorafgaand aan de operatie te laten toetsen door een commissie.
Deze commissie, waarin onder meer een diëtist en een psycholoog zitting hebben, toetst of voorheen andere alternatieven van gewichtsverlies zijn toegepast en of de patiënt voldoende gemotiveerd is.
Dit verzuim is tegen de geldende protocollen.

De Inspectie meent dat experts op het gebied van bariatrische chirurgie nader moeten onderzoeken aan welke voorwaarden er moet worden voldaan om het programma opnieuw te starten.
De komende zes maanden mogen er namelijk geen maagverkleiningsoperaties worden uitgevoerd. Naar het oordeel van de Inspectie is het ook noodzakelijk om de vakgroep chirurgie te laten (her)visiteren in het kader van de opleidingstaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *