Kerknet | Paus roept Venezolaanse bisschoppen op tot moed

De bisschoppen van Venezuela zijn momenteel op bezoek in Rome © VaticanMedia

De 46 bisschoppen van Venezuela weten dat paus Franciscus solidair is met de verarmde en zwaar op de proef gestelde bevolking van Venezuela.

Paus Franciscus heeft dinsdag een eerste ontmoeting gehad met de bisschoppen van Venezuela. Het land gaat gebukt onder een aanhoudende zware politieke en sociaal-economische crisis. De Venezolaanse bisschoppen zijn nog tot komen weekend op bezoek in Rome. Ze getuigden bij de paus over de dramatische toestand in hun land.

Mgr. Jose Luis Azuaja Ayala, aartsbisschop van Maracaibo en voorzitter van de Venezolaanse bisschoppenconferentie, omschreef de situatie als de grootste economische en politieke crisis ooit in de geschiedenis van het land. Andere gespreksthema’s waren migratie, roepingen en zorg voor het milieu.

Mgr. Azuaja Ayala onderstreepte dat paus Franciscus, zelf afkomstig uit Argentinië, erg goed vertrouwd is met de situatie in Venezuela. De aartsbisschop verwees onder meer naar recente studies waaruit blijkt dat niet minder dan 90 procent van de bevolking een inkomen heeft beneden de armoedegrens, terwijl de inflatie intussen naar astronomische hoogte is geklommen. De bevolking heeft het met cynische humor over het Madurodieet, omdat de inwoners zoveel afvallen door gebrek aan basisvoedsel. Veel vrouwen zoeken noodgedwongen hun toevlucht in de prostitutie om toch nog brood op de plank te hebben. Mgr. Azuaja Ayala: De paus heeft ons op het hart gedrukt om moedig te zijn en de bevolking nabij te blijven.

Aartsbisschop Azuaja Ayala noemde de toestand in zijn land ronduit dramatisch. De wanhoop en de uitzichtloosheid bij de bevolking zijn immens. Mensen lijden honger. President Nicolás Maduro belet bovendien elke buitenlandse hulp, omdat hij vreest dat die als politiek wapen wordt gebruikt. Daardoor zijn ook besmettelijke ziektes als malaria en mazelen opnieuw opgedoken.

Bron: Kerknet, Crux/Kathpress.at

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *