Kerknet | Vaticaan voerde de strijd tegen corruptie en witwassen sterk op

De Sint-Pietersbasiliek © Philippe Keulemans

Volgens de promotor van Justitie moet het Vaticaan zijn rechtspraak steeds sterker afstemmen op het internationale recht.

Promotor Gian Piero Milano van Justitie heeft zaterdag, tijdens de opening van het nieuwe gerechtelijke jaar, de enorme vooruitgang benadrukt die er in de eerste vijf jaar van het pontificaat van paus Franciscus werd geboekt in de strijd tegen corruptie en het witwassen van geld. Zowel op het vlak van transparantie als in de strijd tegen financiële criminaliteit werd grote vooruitgang geboekt.

Tussen 2013 en 2017 heeft Vaticaanstad bijna 22 miljoen euro en 4,7 miljoen dollar veilig gesteld, zei Gian Piero Milano. Op vraag van paus Franciscus heeft een verdere aanpassing aan het internationale recht plaatsgevonden van het rechtssysteem van het Vaticaan. Vooral in de preventie en de bestrijding van corruptie, het witwassen van geld en de strijd tegen de financiering van terrorisme.

Dat zorgt er volgens de geestelijke ook voor dat het kerkelijk recht steeds sterker moet inbinden als eerste normatieve bron voor het recht in Vaticaanstad. Toch is dit geen nieuw gegeven, want sinds de oprichting van het Vaticaan in 1929 moest het recht zich al eerder aanpassen aan bepaalde Italiaanse normen.

Bron: I.Media

Bron: Kerknet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *