Kerknet | Venezuela: Kerk vreest honderdduizenden hongerdoden

15% van de kinderen is ondervoed, 300.000 kinderen dreigen van honger te sterven

Volgens de bisschoppen van Venezuela is het vijf voor twaalf om een politiek en humanitair rampscenario te vermijden.

De katholieke Kerk waarschuwt dat de Venezolaanse machthebbers door de komende presidentsverkiezingen van 22 april hun laatste legitimiteit dreigen te verliezen. Tegelijk wordt gewaarschuwd dat honderdduizenden kinderen van ondervoeding dreigen om te komen. Mensen eten wat ze vinden. Steeds vaker moeten zij voedsel in afvalcontainers zoeken, terwijl het land zoveel natuurlijke hulpbronnen heeft. De huidige toestand is hemeltergend.

15 procent van de kinderen is ondervoed, 300.000 kinderen dreigen van honger te sterven, Aartsbisschop Ayala.

Aartsbisschop Jose Luis Azuaje Ayala, de voorzitter van de bisschoppen van Venezuela, roept president Nicolas Maduro en zijn regering op om de hoogste prioriteit te maken van de bestrijding van de honger en het toegankelijk houden van de gezondheidszorg en medicijnen. Maar het is minstens even belangrijk om werk te maken van de strijd tegen de inflatie.

Wij stellen vast dat de regering aanstuurt op verkiezingen zonder oppositiekandidaat. Daardoor dreigt ze geen legitimiteit te hebben en noch door de overgrote meerderheid van de internationale gemeenschap, noch door de bevolking van Venezuela erkend te worden.

Bron: Kathpress.at

Bron: Kerknet

5 Reacties op “Kerknet | Venezuela: Kerk vreest honderdduizenden hongerdoden

 1. @Fred en @Fred,
  Het regime van Maduro is een op Russische/Cuba gevormde entiteit. Seculier in opzet, daar communisme (en kapitalisme) een seculiere ideologie is. Dus, ex-communicatie door de Paus (kerk) heeft enkel een symbolische waarde. Het ziet ernaar uit dat de katholieke kerk in Venezuela ook ‘aan het overleven’ is. Misschien wordt ‘de blauwdruk’ van katholicisme in Cuba over de jaren heen gevolgd. Na de overheid, is de kerk (katholiek) het belangrijkste orgaan in Cuba. Naar verluid zou Chavez in zijn laatste dagen voor een kruis om ‘leven’ hebben gesmeekt. Een soortgelijke ‘smeekbede door Maduro’ zou aangeven dat het einde van regime in zicht is.

 2. Fred de Haas

  Geniaal voorstel van Schiedam. Doorsturen naar het episcopaat svp.

 3. Fred Schiedam

  Laat de R.K.-kerk een krachtig gebaar maken door de kliek van Maduro te excommuniceren.

 4. De Venezolaanse economie was volledig afhankelijk van de olie-export voor buitenlandse deviezen. De munt ‘Bolivar’ heeft momenteel totaal geen waarde. Daarom is het niet verwonderlijk dat het aspect van ‘goud smokkel’ recent in de publiciteit is gekomen. Onder Hugo Chávez, in januari 2008, werd de ‘Bolivar fuerte’ geïntroduceerd, een nieuwe naam met referentie naar een oude munt namelijk de “peso fuerte’ (waard 10 Spaanse reales). In 2016 devalueerde President Maduro de officiële wisselkoers van de Bolivar fuerte van 6.3 Bs.F per 1 USD naar 10 Bs.F per 1 USD, oftewel een 37% waarde verlies t.o.v. de Amerikaanse dollar. Vandaar is het alsmaar bergafwaarts gegaan. Vandaag wordt in verschillende media melding gemaakt dat Venezuela een ‘cryptocurrency’ (de Petro) heeft geintroduceerd ter vervanging van de “Bolivar”. De Petro, is geen munteenheid dat als andere crypptocurrencies ‘ge-mined’ moet worden. Het wordt vandaag verhandeld en is gekoppeld aan de natuurlijke rijkdommen van Venezuela; goud, diamanten, olie enz. De Petro kan twee mogelijke uitkomsten voor het bewind van Maduro betekenen: een volledige ineenstorting dat plaats maakt voor een terugkeer naar een democratie in Venezuela, of een “versteviging van macht”. Dus, naar een meer sinistere autocratie.

  In Venezuela worden vele liefdadigheidsinstellingen gerund door de kerk. Zij vormen momenteel een netwerk van toevluchtsoorden voor het volk. Vanaf de periode van Hugo Chávez hebben de Venezolaanse bisschoppen aangedrongen dat het volk een ” vreedzame en democratische verzet” voert tegen de machthebbers. De katholieke kerk is immers een politieke organisatie, net zoals het is een geestelijke organisatie is. Dat met een aanhoudende economische crisis in Venezuela aangestuurd werd op politieke verlamming, met een onvermijdelijke humanitaire ramp als resultaat, is niet verbazingwekkend. Arturo Sosa, een voormalige docent aan de Universidad Católica Andrés Bello, dringt consequent aan op de terugkeer van democratische vrijheden in Venezuela. Volgens hem is “Chavismo” een systeem van overheersing en geen politiek systeem dat enige legitimiteit verdient. Ondanks zijn harde kritiek op de overheid heeft Arturo Sosa het luisterend oor van prominente leden van de regering Maduro. Volgens de revolutionaire Maripili Hernández heeft het te maken met zijn oprechte en redelijke opstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *