Kerstcadeau van Cubanen zonder papieren

dag van de migrant

WILLEMSTAD — Een bescheiden delegatie namens de meer dan veertig Cubanen zonder verblijf- en werkvergunning bood vandaag, op de Internationale Dag van de Migrant, een kerstwens en een cadeautje aan gouverneur Lucille George-Wout aan. De minister van Justitie en zijn staf werden niet overgeslagen.

Advertentie

kerstcadeau cubanenDe Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) heeft in 1990 18 december uitgekozen om de Internationale Dag van de Migrant te vieren.
Op die dag werd namelijk door de VN de Internationale Conventie voor de Bescherming van de Rechten van Arbeidsmigranten en hun gezin aangenomen.
Ruim een maand geleden boden de ruim veertig Cubanen, die nog steeds wachten op de beloofde verblijf- en werkvergunning een petitie aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan met het verzoek om hulp.
Vandaag vroegen de Cubanen nogmaals aandacht voor hun situatie.
Minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) heeft eerder wel laten blijken dat hij een eind aan deze problematiek wil maken en gaf de Cubanen al dispensatie.
Hiermee hebben ze echter nog geen legale status.
Ze zitten op het eiland vast vanwege een ‘gat in de wet’.
Volgens de migratieregelgeving hadden ze de aanvraag voor verblijfsvergunning buiten Curaçao moeten doen, maar de Cubanen waren al hier op het eiland.
De oude noch de huidige immigratiewetten van Cuba bieden andere mogelijkheden binnen het reguliere beleid van Toelating en Uitzetting.
Ze kunnen dus ook niet terug naar Cuba, ook al is dat geprobeerd, omdat zij zonder vergunning niet meer in Cuba worden toegelaten.

bron: Amigoe

Advertentie

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *