KKC-blog | Machtsstrijd Curaçao ontbrandt: Drugsverdachte ontsnapt

 • 28 juli 2014. Een Asjes-interventie: vette vis ontsnapt. ‘Als Venezuela niest, worden de eilanden verkouden‘, aldus Dick Drayer in zijn NOS-blog. En zo is het feitelijk precies. Que paso? Hugo Carvajal, alias ‘De Kip’ was de campagneleider van de omstreden toenmalige Venezolaanse president Hugo Rafael Chávez. Tijdens regime Chávez‘ werd ‘El Pollo’ hoofd van de
  hugo_carvajal2014

  De Venezolaanse drugsverdachte en achteraf alsnog geaccrediteerde ‘non grata’ consul op Aruba Hugo ‘Pollo’ Carvajal

  beruchte Venezolaanse inlichtingendienst DIM. Algemeen bekend was dat Carvajal als hoofd van de Venezolaanse inlichtingendienst nauwe banden had met de guerrillabeweging FARC in buurland Colombia. Volgens de VS heeft hij de terreurbeweging ook wapens geleverd en hebben geholpen drugs te verkopen. In mei dit jaar benoemde President Maduro Carvajal tot consul op Aruba. Op 10 juni berichtte de Telegraaf dat er een drugverdachte consul op Aruba zou worden. Gaf al enige beroering. Op 6 juli jl. berichtte Timmermans aan Caribisch Netwerk dat bij Nederland nog geen aanvraag was binnengekomen van Venezuela voor goedkeuring van een nieuwe consul-generaal op Aruba. Vorige week woensdag (23 juli) werd Carvajal op Aruba gearresteerd, als gevolg van een uitleveringsverzoek door de Verenigde Staten, die graag even wilden bijbabbelen over zijn bijdrages in drugs- en wapen aangelegenheden in buurland Colombia. Ook tot dat moment was Carvajal’s diplomatieke status nog steeds niet door Nederland geaccrediteerd en gold de diplomatieke immuniteit dus niet. ‘Het narco-regime siddert, schreef een pro-oppositiewebsite naar aanleiding van het oppakken van de diplomaat. En toen begon het circus.

 • Tijd voor een offensiefje. De volgende dag (24 juli) brulde Chavez-opvolger Maduro ‘hinderlaag’ en ‘ontvoering’. Nog wat extra spierballentaal eroverheen (video). Het leidde binnen no time tot ‘grote paniek op de ABC-eilanden. Caracas sloot direct haar luchtruim voor alle vluchten van en naar het koninkrijk. Een vlucht van Insel Air op weg naar Colombia
  Frictie pers en regering aangekaart.

  De Curaçaose regering heeft gisteravond laten weten dat de aanhouding van Carvajal voor een serieuze en vervelende situatie heeft gezorgd, die ook voor Curaçao minder positieve effecten heeft gehad. Daarom heeft de regering gelijk op een effectieve manier gehandeld via onze diplomatieke contacten, in overleg met relevante spelers in deze kwestie”, aldus premier Ivar Asjes (PS).

  moest terugkeren, omdat het niet voldoende brandstof aan boord had om de omleiding vliegend af te kunnen leggen. Op de luchthavens van Oranjestad en Willemstad strandden honderden, vooral Venezolaanse passagiers. Op Curaçao ontstond een run op brandstof; Venezuela zou de toevoer van ruwe olie naar het eiland op een laag pitje zetten. Het grootste eiland van de voormalige Nederlandse Antillen koopt benzine, diesel en andere producten in van de eigen raffinaderij, die door het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA wordt geëxploiteerd. Hoewel de regering de Curaçaose bevolking meteen verzekerde dat er een strategische voorraad op het eiland ligt van drie maanden, was er geen Curaçaoënaar die dat geloofde. Gelukkig voor Venezuela onderhoudt Curaçao warme banden met Kabinet-Schotte en het huidige Kabinet-Asjes. Tegenover het Antilliaans Dagblad stelt Ivar Asjes dat “onze regering gelijk op een effectieve manier heeft gehandeld via onze diplomatieke contacten, in overleg met relevante spelers in deze kwestie”, daarmee suggererend hoogstpersoonlijk achter vrijlating van drugshandelaar en supporter van de terreurbeweging FARC Hugo Carvajal te zitten. Tegelijkertijd benadrukt Asjes dat Curaçao ‘neutraal‘ is.

 • Een nadere blijk op wat Asjes met Timmermans dan zou hebben besproken. Aan het woord Hoofdofficier van Justitie Blanken: ,,Het was voor mij ook een verrassing dat het op deze manier zou verlopen. Wat nu tussendoor komt, is dat de beslissing door minister Frans Timmermans
  De hielenlikkende houding van Min BuZa Frans Timmermans en de getergde blik van MinPres Ivar Asjes. Foto | Persbureau Curaçao

  De bijzondere relatie tussen Min BuZa Frans Timmermans en MinPres Ivar Asjes. Foto | Persbureau Curaçao

  is genomen dat Carvajal alsnog immuniteit geniet. Hiermee wijkt hij af van het standpunt dat zijn ambtenaren hadden ingenomen. De Amerikanen zijn teleurgesteld, en dat is te begrijpen, maar deze situatie ontstaat en Carvajal heeft alsnog recht op immuniteit.” Het draait dus nu allemaal om de interpretatie van het Verdrag van Wenen. Niet alleen formeel toegelaten, maar ook voorgedragen diplomaten zouden eronder vallen. Drayer: “Caracas nieste en prompt werden de eilanden verkouden. Timmermans begreep dat en bood zijn zakdoek aan; Washington kan wel tegen een stootje.” Dat Amerika onthutst is door deze Asjes/Timmermans’ een-tweetje behoeft geen betoog. Dat Timmersmans momenteel denkt ‘one war at the time‘ ala, maar Kabinet-Asjes neutraal? Hoe dan ook, Carvajal gaat vanaf heden door het leven als drugsconsul. Naar onze bescheiden mening wordt hiermee andermaal duidelijk dat de wapen- en drugshandel van Venezuela en Colombia stevige grip heeft op onze regering. Lees meer…

Een Reactie op “KKC-blog | Machtsstrijd Curaçao ontbrandt: Drugsverdachte ontsnapt

 1. Over Carvajal – als mogelijk consul op Aruba, zijn op 23 januari 2014 al vragen gesteld in de Tweede Kamer. Carvajal was al geruime tijd op Aruba alvorens hij vorige week was gearresteerd.

  Als een persoon een land binnenkomt op basis van zijn diplomatieke status – met een diplomatenpaspoort – betekent dit in beginsel dat de staat die hem toelaat ook zijn diplomatieke status erkent. Vervolgens dient men hem ook als zodanig te erkennen. Het zou anders geweest zijn als men Carvajal de binnenkomst in het koninkrijk geweigerd had. Er zouden dan twee mogelijkheden zijn geweest:
  A. Toelating weigeren en Carvajal terug sturen als “persona non grata” of
  B. Arresteren aan de staatsgrens onder het motto dat Carvajal onder valse voorwendselen – met een diplomatenpaspoort – het land wilde binnenkomen, vervolgens had de US zijn uitlevering kunnen vragen.

  Men heeft Carvajal gewoon binnen gelaten. Hij is geruime tijd vrijelijk op Aruba verbleven, als diplomaat, met dito rechten.

  Indien een diplomaat niet meer gewenst is, wijst men hem gewoon uit. Door Carvajal te arresteren, na zijn aanvankelijke toelating, is Carvajal in zijn rechten geschonden.
  Op laag ambtelijk niveau is zijn arrestatie bevolen. Deze ambtenaren waren kennelijk in een euforie van: we hebben een belangrijke crimineel gevangen (voor de US)

  Een wakkere jurist heeft kennelijk minister Timmermans gewaarschuwd en vervolgens behoed voor een afgang bij de (hoogste)Rechter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *