26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

KKC-blog | Machtsstrijd Curaçao ontbrandt: Nederland op Caribisch oorlogspad?

HomeAuteursKKC-blog | Machtsstrijd Curaçao ontbrandt: Nederland op Caribisch oorlogspad?
  • 19 oktober 2014. Curaçaose parels. Soms kom je ze gewoon in het wild tegen: blogpareltjes. Sommige zijn zó goed dat ze volledig integraal opgenomen thuishoren in onze eigen blog. Zoals deze blog van de lokaal gerespecteerde journalist Dick Drayer (Persbureau Curaçao, correspondent van o.a. NOS, Caribisch Netwerk/NTR, Novum, NRC, DolfijnFM etc). Zelfs de neutraalste journalist van het eiland heeft wel eens een eigen mening.
    Premier Mark Rutte ontving dinsdagavond Gerrit Schotte, de nieuwe premier van Curaçao, in het Torentje in Den Haag | Foto Bart Maat
    Premier Mark Rutte en Gerrit Schotte, de afgezette premier
    van Curaçao, in 2010 in het Torentje in Den Haag | Foto Bart Maat

    Komtie van Drayer: “Nederland op Caribisch oorlogspad? Nederland is op oorlogspad. De laatste aanwijzing van de Rijksministerraad voor Sint Maarten is opmerkelijk, maar past in de nieuwe verhoudingen die het moederland heeft met de eilanden overzee. Niet eerder bemoeide Nederland zich zo nadrukkelijk met de poppetjes: de gouverneur krijgt opdracht te wachten met de benoeming van kandidaat-ministers en de kandidaat-minister-president op het Bovenwindse eiland. De basis voor dit ingrijpen in de politieke constellatie van Sint Maarten ligt besloten in twee rapporten over de integriteit van het bestuur op het eiland, waarbij sprake is geweest van ongewenste belangenverstrengeling en misbruik van macht, op alle niveaus en bij cruciale instellingen van het openbaar bestuur van Sint Maarten.

    Een opmerkelijk vonnis van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie over stemfraude op het eiland was het laatste zetje dat Nederland nodig had, om te doen wat het voorheen nooit durfde: het aanpakken van corruptie in de politiek en het bestuur van de eilanden.

    Grondvesten
    Wie denkt dat het ingrijpen vanuit Den Haag een voorlopig hoogte- of dieptepunt is in de relaties binnen het Koninkrijk, moet ik teleurstellen: you ain’t seen nothing yet. Op Curaçao is een politieke ontwikkeling bezig die het Koninkrijk op z’n grondvesten zal doen schudden. Een ontwikkeling die door velen met lede ogen wordt aangezien, maar waar niemand vooralsnog een antwoord op lijkt te hebben.

    Voormalig premier Gerrit Schotte en Theo Heyliger zijn innig verbonden door een gezamenlijke, Italiaanse casinovriend: Franscesco Corallo. Deze Italiaanse maffiabaas heeft veel geïnvesteerd in het aan de macht krijgen van zijn kompanen in de politiek. Dat ging relatief eenvoudig. Schotte kreeg genoeg cash om met een vinger in zijn neus de eerste nieuwe premier van Curaçao te worden. Twee jaar lang ging dat goed en bijna mocht Corallo de scepter zwaaien in het instituut dat als enige geld mag drukken voor de twee landen, de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten.

    Aan de macht komen was geen probleem, aan de macht blijven wel. Het eerste en enige kabinet van Gerrit viel in augustus 2012. Een streep door de rekening van de mensen met nieuw geld. Die wezen het westerse, door Nederland geïntroduceerde  parlementaire democratische stelsel als schuldige aan. Dit stelsel maakte het mogelijk om regeringen naar huis te sturen. Bovendien konden individuele Statenleden binnen de eigen fractie een eigen koers gaan varen, waardoor een zittende regering niet altijd zeker is van steun en dus van behoud van de macht.

    Reformá
    Schotte bedacht met zijn geldschieters een nieuw parlementair systeem: Reformá, het Papiamentse woord voor ‘hervorming’. Kern van dit nieuwe systeem is dat het volk een leider kiest, zijn eigen minister-president en dat die – eenmaal gekozen – niet meer afgezet kan worden binnen zijn termijn. Hij kiest zijn eigen ministersploeg, die geen vertrouwen van het parlement nodig heeft om te kunnen (blijven) regeren.

    Er hoeven geen coalities meer gevormd te worden, de minister-president krijgt een blanco volmacht om te regeren. Dat laatste heeft gevolgen voor de relatie in het Koninkrijk. Omdat er geen coalitiekabinetten meer nodig zijn, is er ook geen rol meer weggelegd voor de gouverneur, ‘ook niet in een formatieproces van een regering, om zich te mengen in interne politieke aangelegenheden van ons land’, zoals Schotte dat omschrijft.

    Nou, als je oorlog wilt, dan krijgt Nederland met Reformá die oorlog op een presenteerblaadje aangeboden.

    mfk-verkiezingen-2014-2
    De in 2012 afgezette premier van Curaçao Gerrit Schotte maakt zich met zijn anti-democratische Reforma programma op voor nieuwe verkiezingen

    Obstakels
    De geldschieters van Gerrit Schotte hebben het goed uitgedacht en weten dat de charismatische leider van MFK de man is die een groot deel van de arme bevolking van Curaçao voor een appel en een ei aan zich kan binden. Bij de verkiezingen in 2012 kon die bevolking al afrekenen met zijn beleid, dat Curaçao binnen twee jaar opnieuw in een schuldencrisis had gestort. Maar dat gebeurde niet. Sterker: zijn coalitie won één zetel in het parlement: Schotte kreeg 21,2 procent van de stemmen en moest alleen Helmin Wiels van Pueblo Soberano voor hem dulden.

    Na het wegvallen van zijn grootste opponent, in mei 2013 zijn er nog maar twee obstakels, die hem en zijn geldschieters afhouden van een nieuwe periode waarin groot geld verdiend kan worden: het parlement en het Koninkrijk.

    Met Reformá is dat probleem in één keer opgelost.
    Nederland wil oorlog? Wacht maar…

    Hoort u het ook eens van een ander. ‘Messcherp en trefzeker!’ was de eerste reactie van een ervaren, gerespecteerd en inmiddels gepensioneerd beleidsadviseur van Curaçao. ‘No need to say more’ is die van ons. En daar wilden we het maar even bij laten.

  • Nog even dan. Het Russische Roulette van MinPres Asjes en VDC- crisismanager Micheal Römer. Wat te doen als de regering de rechtspraak niet wil respecteren? Dan zet je de propaganda-machines van Forti op volle toeren. Waar gaat dit over? Ditte. En hier heel VDC-gate compleet.
    Press_release_cartoon
    MinPres Asjes en Römer (VDC) going Russian propaganda style

    Net als Marvelyne Wiels weet dit duo dat de Amigoe bij gelegenheid keurig neerpent wat de regering voorkauwt. Het resultaat: Ontslag Gumbs achter gesloten deuren behandeld. Andermaal een suggestief en warrig artikel vanuit het Ministerie van Algemene Zaken. Waarvan kennelijk de Amigoe zelf ook de ballen niet snapt. Helder verstand en wat onderzoek daarbij helpt. Bedenk u één ding: als u ontslagen wordt, en u bent het er niet mee eens en stapt naar de rechter, bent u pas ontslagen als de rechter uitspraak doet. In het geval van Gumbs geldt hetzelfde. Schotte ontsloeg de Gumbs dezelfde dag toen de beroemde screeningsmemo klaar was. Wegens een ‘vertrouwensbreuk’. Doch Gumbs ging niet akkoord met de reden, noch met zijn ontslag. Met andere woorden: vrijdag werd opnieuw pijnlijk duidelijk dat Gumbs niet alle rechtszaken verloren heeft, maar juist tot nu toe met de nodige tussenvonnissen heeft gewónnen. Gumbs heeft tussendoor wel enkele LAR-klachten tegen overplaatsing verloren. Maar dat deed geen pijn omdat de rechter al eerder had in de tussenvonnissen van de bodemprocedure bepaald dat Gumbs weer terug naar zijn eigen werk moest. M.a.w.: de LAR-klachten waren dus reeds door de tands des tijds ingehaald. Diezelfde klachten worden nu voor de tweede keer door Asjes/Römer misbruikt om verwarring te creëren. Facts vs perceptie. Spindocters als de bekende media-meesters Sulvaran & Peterson doen niet anders. Maar na 4 jaar procederen heeft de rechter feitelijk gister opnieuw bepaald dat de overheid Gumbs moet toelaten tot zijn werkplek, daarbij opnieuw ruimte gevend voor nieuwe onderhandelingen. Waarom zo’n voorschrijf-bericht doen uitgaan? Hoe anders moet Regering-Asjes presenteren dat ze zich niet aan de wet houdt? We zeiden het al eerder: Gumbs is dus geen voormalig hoofd, maar Hoofd. En Micheal Römer voorlopig nog steeds VDC-crisimanager. Tènzij MinAZ Asjes een onrechtmatig benoemingslandsbesluit heeft getekend. Een truckje dat zijn toenmalige partner-in-crime MinAZ Schotte eerder uithaalde met interimhoofd VDC Lisa Dindial in precies dezelfde zaak. Dat Landsbesluit zouden we dan graag tegemoet zien, desgewenst in een rectificatieverzoek. En nee, we verdienen geen ene naflcent met deze blog. En nee, we kennen betrokkenen ook niet. Wat we hier ten burele gemeen hebben is liefde voor duidelijkheid en waarheid en een broertje dood aan tweede agenda’s. Daarom bij ons geen dictaat. Wij doen liever ons huiswerk. Lees meer…

Dit artikel is geplaatst in

8 reacties

  1. Gumbs moet VDC weer op het gareel helpen en laten we eerlijk zijn, heel Curacao en haar inwoners zouden gelukkiger zijn als we een provincie van Nederland zouden (kunnen) worden met goed onderwijs op internationaal niveau, geode gezondheidsvoorzieningen, behoorlijke milieuwetgeving met de nodige controle, planologisch denken en bouwen, enz. Nu hebben we vanaf 1954 autonome cooruptelingen aan de macht (gehad) en bij elke verkiezing hebben we het wanbestuur zien toenemen met als hoogtepunt de na 10-10-10 toestanden. De hoog opgeleiden komen niet terug en de brain drain die zich al decennia lang heeft geopenbaard heft voor een verdure verzwakking van de autochtone cultuur en familie structuren gezorgd. Nederland kom op! durf eens de eilanden een kans te geven en incorporeer ze!

  2. @marcus

    Denk je dat Nederland zo’n Franse oplossing zou willen? En dat dat nu nog zou kunnen? De Fransen hebben een al tientallen jaren bestaande situatie, dat is veel makkelijker.
    Nederland wil van de eilanden af, en de Nederlandse bevolking al helemaal. De eilanden mopperen over Nederland maar willen toch geen onafhankelijkheid. Dat is niet op te lossen. De eilanden zullen ooit een keer moeten kiezen, ongetwijfeld na uitgebreide ruzies zoals Dick Drayer al aangeeft.

  3. @marcus,

    ja het lijkt me de oplossing, ik weet alleen niet of dit haalbaar is.
    De maffia schreeuwt dan net zolang: discriminatie en kolonisatie
    zodat meer dan de helft van de bevolking het gelooft.
    Zoals je het omschrijft lijkt het dan een BES gemeente te worden.
    En op Bonaire zijn ze niet blij geworden.
    Maar toch het zou een hoop problemen wegvagen op het eiland.
    En het arme deel van de bevolking kan er alleen maar op vooruitgaan.

  4. ER is een zeer eenvoudige oplossing: NL neemt de volledige controle van Carabisch NL over van de de lokale politiek. Alles wordt opgelost:
    1. NL sociale wetgeving op de eilanden (kost niet zo veel)
    2. NL investeert in onderwijs op de eilanden
    3. Criminaliteit beter te managen (Bosman/Fritsma wetgeving)
    4. Lagere tarieven KLM, dus meer toerisme uit NL (vakantie in eigen tropisch paradijs).
    5. Minder politieke bemoeienis (door NL benoemde Nederlandse gouverneur blijf mucha manda).

    Kortom: Maak van de eilanden een provincie, zoals de Fransen hebben gedaan met hun kolonien (en niemand in de wereld, die kritiek heeft op de Fransen).

    Of…………………………is dit te naief?

  5. Beste Jan-Erik, bedankt voor je reactie.
    De laatste zin is bedoeld voor de lezer. Nederland weet heel goed welk vuurwerk ze kunnen verwachten. Het ingrijpen op Aruba en nu St. Maarten is dan ook een helder signaal naar Schotte c.s. voor de volgende verkiezingen.

  6. Op de eilanden zouden de mensen geen Maffia moeten willen hebben.
    en in de regering al helemaal niet.
    Dat Nederland eindelijk zijn verantwoordelijkheid neemt, met het risico weer voor kolonisator uitgemaakt te worden, is alleen maar een groot goed.
    Ja, natuurlijk schreeuwen Heyliger en Schotte moord en Brand.
    Want ze hebben veel te verbergen.
    Als ze niets te verbergen hadden zouden ze net als de rest van de bevolking blij moeten zijn met een extra en grondige screening.
    Gumbs was de enige die toen zijn nek heeft uitgestoken, met alle gevolgen vam dien.
    Hij hoort gerehabiliteerd te worden en terug geplaatst te worden op zijn functie.
    Hij functioneerde goed, dus hij verdient respect…

  7. Inderdaad mooie blog van Dick Drayer.
    KKC-waardig. Zowel KKC als D. Drayer zijn onverschrokken,onafhankelijke informatieverschaffers met een hoog democratisch gehalte die zich in hun publicaties niet laten afschrikken door de democratie ondermijnende sujetten. De druppels die hopelijk uiteindelijk de maffiose steen zullen breken. Extra respect voor de heer Drayer die woont en dus bekend is op Curaçao maar desondanks gewoon een integere journalist blijft.
    Echter de laatste zin in het verhaal van D. Drayer is ietwat cryptisch:”Met Reformá is dat probleem in één keer opgelost.
    Nederland wil oorlog? Wacht maar…“
    Wat bedoelt hij met “Wacht maar”?
    Bedoelt hij dat Nederland niet weet waar het aan begonnen is
    en op haar schreden ras zal terugkeren of zal het de subversieve elementen op Curaçao nu dun door de broek gaan lopen?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties