KRR | Een onthullend kijkje in de portemonnee van een corrupte minister-president

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Babel ontnemingszaak gaat o.a. over betalingen in witwasproject Playa Bou & Abou (Knip) van o.a. Francesco Corallo, Gerrit Schotte en Robbie dos Santos, Rudolf Baetsen en Covenant Managers/Corpag | Bron KvK en VDC memo 2010

Deze week dient op Curaçao de ontnemingszaak tegen voormalig minister-president Gerrit Schotte. Het OM wil hem voor de 1,8 miljoen gulden plukken die hij aan smeergeld zou hebben ontvangen.

Het proces geeft een onthullend kijkje in de duistere financiële handel en wandel van een premier die bereid was de zeggenschap over zijn land aan maffiose types te verpatsen.

Willemstad – Oud-premier Gerrit Schotte hangt nog eens 3 jaar cel extra boven het hoofd. Vandaag zet de rechtbank in Willemstad de ontnemingszaak tegen de politicus voort. Het Openbaar Ministerie wil Schotte voor 1,8 miljoen gulden aan door hem ontvangen smeergeld plukken. Als de rechter de vordering toekent, maar Schotte vervolgens niet over de brug komt – naar eigen zeggen heeft hij alleen maar schulden – wil het OM dat hij drie jaar achter de tralies wordt gezet. Vorig jaar veroordeelde het Hof de politicus al tot 3 jaar gevangenis voor het aannemen van steekpenningen, maar omdat hij in cassatie is gegaan loopt hij nog vrij rond.

Ging het in de strafzaak om 213.000 dollar die Schotte via een bankrekening in Miami van de op Sint Maarten residerende casinobaas Francesco Corallo had ontvangen in ruil voor politieke invloed, in de ontnemingszaak is daar een bedrag van 822.640 dollar aan toegevoegd. Dat werd op 9 augustus 2010 (nog geen 3 weken voor de verkiezingen waarbij Schotte met zijn nieuwe partij MFK 5 zetels in de wacht sleepte) door International Financial Planning Services Ltd overgemaakt naar de Zwitserse bankrekening van No Brand Ltd. De eerste is van de Atlantis World Group van Corallo, de tweede is een op de Marshall Islands gevestigde onderneming waarvan Schotte de bestuurder is. De aan de Siciliaanse maffia gelieerde Corallo ontkent de betaling, de ontvanger niet. Dat heeft ook geen zin: het OM beschikt over bankafschriften en creditcardgegevens.

Schotte beweert dat hij voor die bewuste ruim 8 ton werk heeft verricht. Hij zou in 2007 en 2008 een opdracht voor een projectontwikkelaar hebben uitgevoerd. Die wilde een villapark op Knip bouwen en vroeg het toenmalige eilandsraadslid onder meer om een haalbaarheidsstudie. Voor het OM lijdt het geen twijfel dat het om steekpenningen gaat. Zo kan Schotte niet de naam van de projectontwikkelaar noemen, maar verwijst hij naar ‘investeringsmaatschappijen’ die zich, zo blijkt bij navraag, vooral bezighouden met het bedenken van constructies om belasting te ontwijken of te ontduiken. Van een plan voor een villaproject bij Knip heeft op Curaçao nooit iemand gehoord. Schotte kan ook geen documenten tonen die zijn lezing staven: er is geen correspondentie, geen offerte, geen contract en de haalbaarheidsstudie is niet terug te vinden. Dat Schotte naast zijn reguliere werk en lidmaatschap van de Eilandsraad tijd had om voor 150.000 gulden per maand bij te klussen vindt het OM niet geloofwaardig. Die vergoeding staat bovendien in geen verhouding tot de beweerde inspanning. Er is geen factuur en de betaling is ook nog eens pas 2,5 jaar later verricht. Dat Schotte deze inkomsten voor de belasting heeft verzwegen en ook verzuimd heeft op zijn aangifte het saldo op de Zwitserse bankrekening te vermelden bevestigt volgens het OM dat het om ‘onrechtmatig’ verkregen inkomsten ging. Het geld is overigens doorgesluisd naar banken in Cyprus, Litouwen en Isla of Man om uiteindelijk in handen te komen van de ex-premier.

Op de eerste zittingsdag probeerde Schotte vooral aan te tonen dat hij er persoonlijk niet beter van is geworden. Hij heeft het geld, zegt hij, gebruikt voor het aflossen van schulden, de financiering van de MFK en zijn ‘goededoelenfonds’ Fundashon Gerrit Schotte. In ontnemingszaken is echter uitsluitend relevant of geld rechtmatig dan wel onrechtmatig is verkregen en niet hoe het besteed is. Advocaat Geert-Jan Knoops gooit het daarom over een andere boeg. Kennelijk ziet ook hij in dat er inhoudelijk niks tegen de overvloed aan bewijs valt in te brengen en probeert hij er langs procedurele weg tenminste uitstel van executie uit te slepen. Knoops vindt dat de rechter het oordeel van de Hoge Raad moet afwachten. Zo lang dat er niet is is er geen onherroepelijk vonnis dat zijn cliënt zich daadwerkelijk aan corruptie schuldig heeft gemaakt.

De zitting wordt vandaag voortgezet. Knoops heeft aangekondigd vijf uur nodig te hebben om de rechter ervan te overtuigen het ontnemingsverzoek af te wijzen, maar waarschijnlijk is zelfs vijfhonderd uur daarvoor onvoldoende. Wordt vervolgd.

Bron: Koninkrijksrelaties,nu

10 Reacties op “KRR | Een onthullend kijkje in de portemonnee van een corrupte minister-president

 1. De Rechtsstaat

  ??? ???

 2. Abraham Mossel

  @ Rechtstaat, dat Gerrit de Raaf moet hangen is een ding wat zeker is, dat die 800 duizend $ maffia omkoop geld in deze recht zaak word behandeld, heeft te maken dat als het OM het zooitje op een hoop haden gegooid Gerrit de Raaf er veel te goed mee weg zou komen ” officier Rip heeft daar een duidelijke uitleg over gegeven, het zijn namelijk twee aparte recht zaken, ontneming/ Babel. Knoops kan lullen wat hij wil, hij kan moeilijk zeggen Gerty is onschuldig?, toch heeft de slimme Rat advocaat Knoops een fout gemaakt, om Gerrit de Raaf te laten verklaren dat hij geen profijt van de 800.000,00 $ heeft gehad, maar zijn schulden ermee heeft betaald, is dat geen profijt! je bent toch van je schuld af dat is win win Knoops!. Tevens zal de rat Gerrit de Raaf straks als hij zitten moet meerdere mensen mee zuigen in zijn kiel, het kan toch niet zo zijn dat deze RAT er alleen voor moet op draaien, neee dat neemt deze draaideur crimineel niet, daar is het een NARCIST voor, alles afbreken tot het bot waar hij een hekel heeft, elke tegen stander zal moeten hangen. Het is te hopen dat de rechter hem tot het gevang in Nederland veroordeeld gevangenis Ebi, dit alles voor zijn eigen veiligheid, hij moest hier op curacrim tot op kort toe ook toch beschermd worden door 4 body Boys . Als deze jojo en 1e klas loser in de korral specht zijn straf moet uit zitten kan hij gewoon daar de MP uithangen en het land Curacrim blijven destabiliseren en terroriseren, deze Loser en vazal cq trol van Corallo moet geheel 6 jaar van het eiland af dan heeft het volk weer rust en kan het aan de weder opbouw gaan werken.

 3. De Rechtsstaat

  Ik begon dit artikel te lezen maar haakte na twee alinea’s af. Met de kennis dat menigeen deze Schotte wil zien hangen vind ik het wel schandalig dat (bijna) alles zomaar kan. Het OM heeft op zak het vonnis van het hof waar gesproken wordt over $ 213k en nu wordt in deze zaak zomaar ca. $ 823k bijgeplakt. Doet een weldenkend mens wel tot nadere overpeinzing.

  Uhh trouwens, welke kritische vraag zou u willen stellen?

 4. INderdaad , de media zijn van een bedenkelijk peil en meer voor dan tegen de crimineel.Te trist voor woorden

 5. ik ben het zelden met EricLapaz eens, maar dit keer slaat hij de spijker op de kop.
  Wat een imbecielen werken er bij de radio en die domme flut krantjes…

 6. Ik hoorde Schotte vandaag op Direct en MAS en ik vraag me af wat willen we eigenlijk. Op beide radio’s mocht Schotte zijn gal op alles en iedereen spuien. Er wordt niet één kritische vraag gesteld.

  Blijkbaar zijn wij zo diep gezonken dat wij mensen als Schotte volgens deze twee radiostations als slachtoffer moeten zien. De meeste luisteraars nemen alles wat ze op de radio horen voor zoete koek aan en ik bedoel letterlijk.

  Van de week had TV Direct haar twee jarige jubileum. Twee medewerkers, volgens mij heten ze Carlton en Jo Ann, die deelden cupcake uit. Zomaar niet gewikkeld in plastic of papier niks, de mensen namen dat zo aan en begon te eten.

  Nos tur sa ku hende pretu gusta kos pornada. Ik heb geen cupcake aangenomen want ik weet niet waar de vingers van Carlton zijn geweest maar als ik de glimlach op het gezicht van Jo Ann zie, heb ik wel een vermoeden.

 7. Joep Meloen

  Wie betaalt eigenlijk dat ‘dream team’ van advocaten ?
  Wat die gezamenijk berekenen voor 1 uurtje werken mag de gemiddelde persoon op Curacao een maand voor werken. Oftewel een dagje rechtbank komt al snel op een kleine 25,000 – 30,000 NAF.
  Als Schotte alleen maar schulden heeft……………hoe wil hij die rekening dan betalen ?

 8. Hij heeft een engelbewaarder .
  Gewoon helemaal kaal plukken .
  Maar ja nos dushi korsou , he

 9. En nu weer gaan wijzen naar Randy Neuman!! Schotte probeert iedereen de schuld te geven van zijn diefstallen en daden. Deze beroeps leugenaar hoort levenslang te krijgen. Maar Geef hem eerst maar zijn 6 jaar, dan komt de rest vanzelf los.
  Er zijn genoeg mensen die eindelijk durven te praten als deze crimineel vastzit.

 10. Op basis van welke kennis zou iemand Schotte, met als opleiding slechts 3 jaar MAVO en als enige werkervaring kamerjongen in een hotel (ontslagen!), broodjesbezorger (faillissement!) en verfverkoper (ook geeindigd in een faillissement!) 822,640 dollar betalen??!!

  Hoe kan deze man nog vrij rondlopen en Statenlid zijn nu hij nooit aangifte heeft gedaan van deze inkomsten?

  Belastingdienst, wordt wakker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *