Klimaatverandering bedreigt eilandbewoners

Het Great Barrier Reef in Australie. Op de foto gebleekt koraal als gevolg van klimaatsveranderingen. De meeste koraalriffen in de Stille Oceaan lopen als gevolg van het broeikaseffect het gevaar voor het eind van de 21ste eeuw te verdwijnen.

Het Great Barrier Reef in Australie. Op de foto gebleekt koraal als gevolg van klimaatsveranderingen. De meeste koraalriffen in de Stille Oceaan lopen als gevolg van het broeikaseffect het gevaar voor het eind van de 21ste eeuw te verdwijnen. Foto | ANP

BRIDGETOWN – De bewoners van 52 tropische eilandstaten worden ernstig bedreigd door de klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel. Dat concludeert het VN-milieuprogramma Unep in een rapport dat donderdag op Barbados werd gepresenteerd.

Volgens Unep hebben bijvoorbeeld de eilanden in de Stille Oceaan meer last van de stijging van het water, omdat die daar vier keer zo snel gaat als elders. 

De VN-organisatie voorziet dat sommige eilanden onbewoonbaar worden.

Een ander probleem is volgens Unep het verdwijnen van grote stukken koraalrif door de opwarming van het zeewater. De afgelopen twintig jaar is 34 miljoen hectare koraalrif verdwenen. De riffen zijn de natuurlijke omgeving van veel vissoorten, zorgen voor beveiliging van kusten en trekken toeristen.

„Onze vissers zeggen minder en minder vis te vangen in gebieden waar eens een levendige handel was”, aldus de minister van Milieu van Grenada, Roland Bhola. Volgens hem heeft zijn land dat in verband kunnen brengen met klimaatverandering.

Bron: Telegraaf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *