KLM betrokken bij omkoopaffaire Bonairiaanse politici

KLMKRALENDIJK — Het NRC Handelsblad heeft vandaag een artikel gepubliceerd met daarin de onthulling dat de KLM betrokken was bij het omkopen van politici op Bonaire. KLMdirecteur Peter Hartman zou zijn vriend Ramonsito Booi en aanhang hebben gefêteerd voor bewezen diensten aan de KLM.

Een opsporingsonderzoek in 2010 naar de betrokkenheid van de vliegmaatschappij door de Rijksrecherche is vroegtijdig gestaakt door ingrijpen van de toen op Bonaire gestationeerde rechter-commissaris Frans Veenhof.
Dat zou blijken uit documenten van het zogenoemde Zambezi-onderzoek, die in handen zijn van de krant.
Zambezi is een in 2009 begonnen omvangrijk onderzoek naar overheidscorruptie op het eiland. De Rijksrecherche onderzocht mogelijke betalingen aan de partijleider van de UPB, Ramonsito Booi, en Burney El Hage.
Het onderzoek is nooit helemaal afgemaakt omwille van ‘tijdsdruk’, aldus het Openbaar Ministerie.
Volgens het NRCartikel heeft Booi in 2001 lage kerosinetarieven geregeld voor de KLM en een miljoenen kostende renovatie van de luchthaven.
Dat was een uitkomst voor de KLM, die problemen had met de eilandsbestuur op Curaçao en een landingsplaats nodig had voor intercontinentale vluchten.
De toestellen die destijds gebruikt werden, konden niet in één keer vanuit Amsterdam naar Peru en Ecuador vliegen.
Tegenover de Rijksrecherche zouden getuigen hebben verklaard hoe een deel van de toeslag, die de KLM per gallon (3,7 liter) kerosine via leverancier US Coastal moest betalen aan de luchthaven, naar Ramonsito Booi zou zijn gegaan.
Aan de krant hebben getuigen ook gemeld dat Booi en aanhang gefêteerd zijn door KLMdirecteur Peter Hartman, een vriend van Booi.
Hij zou Booi gratis business class hebben laten vliegen.
Dat zou Justitie hebben doen concluderen dat Booi ‘bovenmatig’ reisde.
Alleen al tussen augustus 2008 en oktober 2011 stapte hij 237 keer in een vliegtuig.
Dat zijn zes vluchten per maand, drie jaar lang.
Het onderzoek is volgens de krant nooit afgerond, omdat rechter-commissaris Veenhof heeft bevolen om het opsporingsonderzoek te staken omdat dit tot ‘nodeloze vertraging’ zou leiden.
Het OM zag zich genoodzaakt het dossier rond het vliegveld te seponeren.
In een brief aan het Gemeenschappelijk Hof van Justitie schreef de behandelende officier van justitie, Mario Angela, dat de door de rechter-commissaris opgelegde tijdslimiet het onderzoek ‘de das om heeft gedaan’.
Volgens de krant wil de KLM niet reageren op vragen.
In een e-mail laat het bedrijf weten:

KLM herkent zich absoluut niet in de inhoud en de daaraan verbonden vragen.”

Twee andere dossiers konden wel worden uitgezocht.
Het gaat om verdachte grondtransacties en hypotheekfraude.
Maandag 9 december aanstaande om 09.30 uur weten Booi en el Hage meer.
De rechter zal dan uitspraak doen of zij vervolgd worden of dat het OM niet ontvankelijk wordt verklaard.
Daarmee zou dan aan hun lijdensweg, die al vijf jaar duurt, een einde komen.
Hun advocaat Geert-Jan Knoops heeft daarom verzocht, omdat het OM op onrechtmatige wijze onderzoek heeft gedaan in deze zaak, onder meer door aantijgingen tegen zijn cliënten erbij te slepen die al in een eerdere fase van het onderzoek door het gerecht terzijde waren geschoven. Velen vragen zich af welk doel en welk belang gediend wordt met de ‘onthullingen’ van de Nederlandse krant op dit moment.
De bevestiging dat de krant in het bezit is van de onderzoeksdossiers in de Zambezi- zaak doen verdenkingen rijzen tegen het Openbaar Ministerie over het bewust lekken van informatie naar de pers, zo is betoogd door advocaat Knoops.
Daarnaast wil de advocaat graag gebruikmaken van de publicatie in hetzelfde blad over het illegaal spioneren van de politici op Bonaire door de AIVD.
Natuurlijk hebben de spionnen op het eiland, een Nederlandse journaliste en de Fundashon Bon Gobernashon er volgens Knoops veel belang bij om de uitspraak van de rechter te beïnvloeden.

bron: Amigoe

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *