KNMI geeft code oranje voor storm

Bron: NU.nl

 

Zware herfststorm verwacht

Zware herfststorm verwacht

Met de eerste grote storm van het seizoen op komst waarschuwt het KNMI voor extreem weer maandagochtend in de hele westelijke helft van het land en het noorden.

Zware herfststorm verwacht
Het weerinstituut verwacht maandagochtend en -middag in het westen, midden en noorden van het land zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur.
In het noordwestelijk kustgebied halen die mogelijk 130 kilometer per uur.
Meer naar het oosten zullen zware windstoten van 75 tot 100 km per uur voorkomen.
Een code oranje is een waarschuwing voor extreem weer.
Er wordt dan van iedereen oplettendheid gevraagd. Nog extremere omstandigheden krijgen een weeralarm van het KNMI mee.
Dat zou in theorie maandag nog gegeven kunnen worden, omdat er windstoten van meer dan 120 kilometer per uur worden verwacht.

Verkeer
Omgewaaide bomen en verkeersborden, afgewaaide takken en afgevallen lading kunnen het verkeer, zowel in de auto als op de fiets, maandagochtend ernstig hinderen.
Rijkswaterstaat drukt mensen op het hart maandagochtend de actuele situatie op de weg in de gaten te houden en zo nodig de route of het tijdstip van vertrek aan te passen.
De ANWB verwacht dat de ochtendspits dubbel zo zwaar wordt als normaal door de verwachte zuidwesterstorm.
Zondag kreeg Rijkswaterstaat al een aantal meldingen binnen van omgevallen bomen en borden. Het ging om ongeveer 25 meldingen. Als het nodig blijkt te zijn, zet Rijkswaterstaat maandag extra weginspecteurs in om ongevallen af te handelen en objecten van de weg te halen.
Naar verwachting zal de storm voor de kust weinig impact hebben. Van hoogwater zal waarschijnlijk geen sprake zijn, omdat er geen springtij is. Toch houdt Rijkswaterstaat de situatie voor de kust en op het IJsselmeer in de gaten.

KLM
Luchtvaartmaatschappij KLM heeft uit voorzorg een aantal vluchten geannuleerd.
Dat liet een woordvoerder van het bedrijf zondag weten. KLM verwacht dat de storm een flinke aanslag zal plegen op de capaciteit van start- en landingsbanen op Schiphol.
Hoeveel vluchten precies niet doorgaan, kon de zegsman niet vertellen.
De betreffende passagiers zijn wel allemaal geïnformeerd, zei hij.
KLM bekijkt de situatie maandagochtend ”van uur tot uur”, zei de woordvoerder.
De luchtvaartmaatschappij raadt passagiers aan de website van het bedrijf in de gaten te houden om te zien of er meer vluchten komen te vervallen of vertraging oplopen.

Schiphol
Luchthaven Schiphol adviseert reizigers ook haar website en de site van de maatschappij waarmee wordt gevlogen in de gaten te houden.
Naar verwachting zal de storm de dienstregeling op Schiphol maandag verstoren.
Dat zal ook het geval zijn wanneer de storm in Nederland meevalt, want dan zullen vluchten van en naar andere Noord-Europese landen wellicht niet mogelijk zijn.
In het Verenigd Koninkrijk zal het bijvoorbeeld ook erg hard stormen.
Op Schiphol zijn, zoals altijd als er storm op komst is, extra controles gedaan of alles wel goed vast zit. Vliegtuigen zijn met hun neus in de wind gezet.

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *