Koeiman brengt ongenoegen over ploegen onder aandacht

Henshley Koeiman (MAN) | Foto Dick Drayer

Koeiman brengt ongenoegen over ploegen onder aandacht | Foto Dick Drayer

WILLEMSTAD — MAN-partijleider en Statenlid Hensley Koeiman brengt met vragen aan minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) de ontevredenheid van verschillende kunukeros (agrariërs) over het ploegen onder de aandacht.

“Diverse kunukeros hebben onze fractie benaderd omdat ze ontevreden zijn over het ploegen. Men wordt constant geconfronteerd met ploegmachines die kapot zijn, niet gekeurd zijn et cetera. Ze menen onder andere dat de overheid de noodzaak niet inziet, ofwel niet geïnteresseerd is om de problemen met betrekking tot het ploegen op te lossen. Daarnaast hebben we vernomen dat de overheid minstens een persoon die terrein ploegt op Bándabou niet tegemoet komt”, aldus Koeiman in zijn brief gericht aan Whiteman. Zoals bekend, wordt door de uitvoeringsorganisatie Agrarisch Visserij Beheer (AVB) – het vroegere LVV – de dienst geleverd waarbij op alle delen van het eiland tractoren met ploegen van de overheid worden ingezet ter ondersteuning van de landbouwwerkzaamheden.

Koeiman vraagt dan ook of de GMN-minister ervan op de hoogte is dat veel kunukeros het niet voor elkaar krijgen om hun terrein voor landbouw om te laten ploegen. Het Statenlid vraagt ook om een overzicht van de minister over de afgelopen twee jaar, van hoeveel personen voor ieder rayon, een verzoek hebben ingediend voor inzet van een ploegmachine op hun terrein. Koeiman verzoekt de minister om dit overzicht ook aan het parlement kenbaar te maken. “Kan de minister aangeven hoeveel van deze verzoeken zijn gehonoreerd en hoeveel ploegmachines op dit moment operationeel zijn en in welke gebieden deze worden ingezet?”, aldus het Statenlid. In het verlengde daarvan wil hij ook antwoord op de vraag hoeveel personen het ploegwerk op een professioneel niveau beheersen en hoeveel er daadwerkelijk bezig zijn met het ploegen van terreinen van de agrariërs. “Kan de minister het parlement informeren of deze personen in dienst zijn van de overheid, en wat de arbeidsrelatie is tussen hen en de overheid?”

Koeiman hoopt verder ook op informatie van de minister over hoe de mensen die al hebben betaald om hun terrein om te laten ploegen en waar dat nog niet is gebeurd, hun geld terug kunnen krijgen. “Kan de minister het parlement informeren hoelang het duurt voordat de kunukero de dienst waar hij voor betaald heeft geleverd krijgt, zijnde het ploegen van zijn terrein?”

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Koeiman brengt ongenoegen over ploegen onder aandacht

  1. Abraham Mossel

    Is het niet mogelijk dat deze Koei/man, samen met Godett in de wei gaan staan als toerist attractie, dan brengen jullie nog wat op, jullie kosten de bevolking 16.ooo,00 per man per maand dromers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *