Koningin Beatrix treedt af

Door: Leoni Leidel-Schenk

Versgeperst.com Willrem Alexander vorstin Versgeperst NIEUWS Maxima Kroonprins koningin beatrix koning Curaçao aftreden 33 jaar  Bea thumb 127x85CURAÇAO – Koningin Beatrix heeft vandaag bekendgemaakt dat zij op 30 april gaat aftreden om wille van haar zoon, kroonprins Willem-Alexander. De kroonprins wordt de eerste koning van Nederland sinds 1890. De vorstin heeft 33 jaar op de troon gezeten. Beatrix wordt donderdag 75 jaar.

Prinses Máxima zal worden gekroond tot koningin. Zij krijgt overigens niet meer rechten en bevoegdheden dan prins Claus, alleen haar titel wordt anders.
In 33 jaar koningschap legde Beatrix 54 staatsbezoeken af, een recordaantal.
De laatste staatsbezoeken waren naar Brunei en Singapore, eerder deze maand.
De vorstin bereikte op 4 november 2011 ook een historische mijlpaal; op die dag was Beatrix precies 73 jaar en 277 dagen oud en brak ze het koninklijke leeftijdsrecord van Nederland.

Beatrix op Curaçao
Koningin Beatrix bezocht Curaçao voor het laatst in november 2011. Samen met kroonprins Willem-Alexander en prinses Maximá was de vorstin twee dagen op Curaçao.
De Koninklijke leden draaiden een druk programma af en Versgeperst.com volgde het programma destijds op de voet.
De koningin bezocht onder meer de toenmalige gouverneur Frits Goedgedrag, het toenmalige kabinet Schotte, verschillende scholen en culturele plekken op Curaçao.

“Masha danki mi dushi Kòrsou, we hebben genoten. We hebben gezien hoeveel mensen zich op Curaçao inzetten voor de toekomst van de kinderen en het eiland. We voelen ons met jullie verbonden”

, zei de vorstin tijdens haar bezoek op ons eiland.

Kleinkinderen
Tijdens haar koningschap werd Beatrix acht keer oma.
Haar drie zoons Willem-Alexander, Friso en Constantijn hebben samen zeven meisjes en een jongetje.
Het eerste kleinkind van Beatrix werd Eloise, de dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien.
Zij werd geboren op 8 juni 2002, prins Claus maakte dat nog net mee.
De echtgenoot van de vorstin overleed vier maanden later, op 6 oktober.
Erfprinses Catharina-Amalia, het eerste kind van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima, werd op 7 december 2003 het tweede kleinkind van Beatrix.

Levensloop van koningin Beatrix:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *