Konket: Top SOAW in ongewisse

 

Archief Foto- kkc-2013

Archief Foto- kkc-2013

Willemstad – Het kan er bij PAR-Statenlid Armin Konket niet in dat zes maanden geleden onder de toenmalige minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Sherwin Josepha (PS), de top van het ministerie SOAW op non-actief is gesteld en dat de huidige minister, Jeanne-Marie Francisca (PS), die inmiddels ook al vijf maanden zit, op dezelfde voet doorgaat zonder dat het aangekondigde onderzoek naar de zogenoemde ‘politieke boycot’ gedaan of bekend is.

Advertentie

,,Het is een beleid dat ik bestempel als ‘eerst neerschieten en dan vragen stellen’”

, aldus Konket die het überhaupt schandelijk vindt dat de top eerst op non-actief gesteld wordt en daarna pas een onderzoek aangekondigd wordt.
Al die tijd blijven deze ambtenaren in het ongewisse.

,,Ik snap niet dat Francisca zomaar achter het besluit van Josepha is gaan staan, zonder ook maar een poging te wagen naar het verhaal van de betreffende ambtenaren te luisteren”

, zo beklaagt het PAR-lid zich.
Volgens hem wast Francisca haar handen in onschuld door te verwijzen naar de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) die met de onderzoeksresultaten moet komen.

Konket:

,,We zijn 7 weken verder na de datum waarop Josepha stelde dat het Soab-onderzoek klaar moest zijn. Ik vind het onacceptabel dat de betreffende ambtenaren al zes maanden op non-actief staan. En dat voor een minister die moet opkomen voor sociaal onrecht en misbruik van werknemers. Ze geeft hiermee het slechte voorbeeld.”

41 Vragen voor Francisca

Na dit gesteld te hebben heeft het Statenlid 41 vragen op papier waarvan hij hoopt antwoord te krijgen in het rapport van Soab.
Zo wil hij meer weten over het standpunt van het tijdelijke managementteam bij SOAW, dat in een brief aan de minister gesteld zou hebben dat zo snel mogelijk vier ervaren ambtenaren bij SOAW in dienst genomen moeten worden.
Als in zee gegaan wordt met de vier voorgestelde ambtenaren, vraagt Konket zich af of hier de gebruikelijke procedure voor doorlopen is.
Ook heeft hij vernomen dat de minster vier ‘eigen’ kandidaten in gedachten had. Daar zou Konket ook wel het fijne van willen weten en tevens over welke rol van de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening, Etienne van der Horst (PAIS), hierin zou moeten spelen.
En hoewel het de regel is dat ministers zich niet direct bemoeien met operationele kwesties in het ambtenarenapparaat, stelt het Statenlid dat hij vernomen heeft dat de minister directe orders geeft aan het personeel bij SOAW, en daarbij aan de secretaris-generaal voorbij gaat.
Ook over de voormalige dienst Arbeidszorg heeft het Statenlid een reeks vragen.

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *