Kort geding lost impasse niet op

Nieuwe advocaat minister in zaak Tayer Soshal

Jeanne-Marie-Francisca-225x300Willemstad – Met een nieuw kort geding zullen minister Jeanne-Marie Francisca van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) en het bestuur en de directie van Fundashon Tayer Soshal Santa Martha niet uit de impasse geraken.

Advertentie

Dat stelt de nieuwe advocaat van minister Francisca, Glenn Camelia.
Het bestuur van Santa Martha kondigde vorige week aan opnieuw een kort geding aan te zullen spannen tegen de minister van SOAW.
Het bestuur en de directie willen dat de benoeming van drie nieuwe bestuursleden wordt opgeschort.
Het betreft hier de benoeming van

 • Ingrid Sanchez,
 • Miosotis Yearwood en
 • Norma Schoop.

Zij zijn in de periode dat het bestuur en de directie op non-actief waren gesteld, door de minister benoemd.
Tijdens een eerder kort geding verzocht de rechter de minister om terug te komen op haar besluit het bestuur en de directie op non-actief te zetten, maar daaraan werd niet voldaan.
De minister verloor daarop het kort geding en is volgens bestuurslid Mayra Coffie opnieuw bezig om een manier te vinden om het bestuur en de directie van de sociale werkplaats weg te werken.

,,Ze heeft haar eerdere advocaat, mevrouw Pietersz, vervangen voor Glenn Camelia en zet nu alles op alles om ons alsnog weg te krijgen”, aldus Coffie.

In een reactie hierop zegt Camelia in een persbericht:

,,Minister Francisca heeft ons advocatenkantoor FCW-legal in de persoon van Glenn Camelia benaderd met het verzoek om haar te ondersteunen in haar pogingen om uit de impasse bij Tayer Soshal Santa Martha te geraken.
Deze impasse is nadelig voor alle actoren, voor de cliënten van Santa Martha, voor de werknemers, maar ook voor het bestuur zelf.”

Volgens Camelia heeft de professionele ondersteuning inmiddels geleid tot het gesprek tussen de minister en het gehele bestuur afgelopen maandag.
Tijdens dat gesprek heeft de minister verschillende documenten en onderzoeksresultaten aan het bestuur overhandigd met het verzoek om te reageren.

,,Het bestuur heeft reacties naar de minister toegestuurd, met uitzondering van een reactie op het document ‘Wat vertelden de participanten’ van september 2013,” aldus Camelia.

Volgens de raadsman is het nu aan de minister om te beslissen of de ingezonden reacties voldoende zijn of dat ze aanleiding geven tot een vervolggesprek of tot nader onderzoek.

Rapport Skuchami van participanten
Tayer SoshalUit het rapport dat door de instantie Skuchami is opgesteld naar aanleiding van verschillende gesprekken met de participanten van de sociale werkplaats te Santa Martha, blijkt dat zij onder andere te maken hebben met

 • verbaal geweld,
 • fysiek geweld,
 • ‘dubbele petten’,
 • persoonlijk gewin,
 • geen goede opvang en
 • gebrek aan structuur.

Participanten hebben tegenover het personeel van Skuchami verklaard dat er vaak sprake is van verbaal geweld:

 • mensen worden uitgescholden of kèns, dom genoemd;

fysiek geweld:

 • een participant is geslagen en toen hij op de grond lag werd hij geschopt.

,,Vervolgens is de participant geschorst voor een week zonder betaling; de begeleider werkte gewoon door, geen consequenties voor hem”, aldus het rapport.

Bij Tayer Soshal zou er volgens het rapport van Skuchami ook sprake zijn van het fenomeen van ‘dubbele petten’ en persoonlijk gewin.

,,Eén van de begeleiders heeft een transportbedrijf dat ingezet wordt om participanten te vervoeren tegen betaling.”

En: ,,Persoonlijk gewin door begeleiders: huizen van familieleden worden geverfd door participanten tegen een minimale betaling (35 gulden).”

Uit het rapport van Skuchami blijkt dat participanten worden genegeerd als ze niet luisteren.
Ze krijgen geen werk en worden weggestuurd als ze ‘vervelend’ zijn (opkomen voor hun rechten of hun ongenoegen uiten).
Uit het onderzoek van Skuchami blijkt dat er geen onafhankelijke commissie is die beoordeelt of participanten weggestuurd worden.
De begeleider zou hierover op eigen houtje oordelen.

En verder:

,,Er is geen respect voor de participanten, er wordt niet geluisterd naar de participanten. Ze worden voor gek verklaard. Of hun verhaal wordt gebagatelliseerd.”

Een ander groot probleem blijkt geld te zijn en de vergoeding die de participanten krijgen.

,,Het is voor participanten onduidelijk hoeveel hun afdeling heeft verdiend met het maken van goederen.
Er is nooit geld voor recreatie.
Enkele participanten hadden een 25-jarig jubileum; er is geen aandacht aan besteed.
Een begeleider leent geld van participanten; vervolgens betaalt hij niet terug.
Als ze erom vragen en moeilijk doen komt er verbaal geweld, moeten ze ophouden met zeuren en wordt er geïntimideerd dat ze weggestuurd kunnen worden.
Participanten krijgen een aanvulling op hun uitkering.
Ze hebben geen behoorlijk inkomen waardoor ze geen lening kunnen krijgen als bijvoorbeeld hun dak kapot is.”

De advocaat van minister Francisca, Glenn Camelia, liet gisteren weten dat het bestuur en de directie nog geen reactie hebben gegeven op het rapport van Skuchami met gesprekken met de participanten.

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *