Kort Local Nieuws

kortjes
80/20-regeling nog niet doorgevoerd

WILLEMSTAD — Er is nog niet aan de randvoorwaarden voldaan om de 80/20-regeling in werking te laten treden. Dat zei minister Jeanne-Marie Francisca deze week tijdens de begrotingsbehandeling van 2014 in de Staten.

Een van deze randvoorwaarden is dat de vacaturebank, die bij haar ministerie is ondergebracht, een bestand heeft met lokale mensen die op het werk zijn voorbereid. In het regeerprogramma staat verder dat er een second opinion over het document moet worden aangevraagd. De bedoeling is de regeling in het eerste kwartaal van 2015 te publiceren, waardoor die in werking treedt.

————-
Strengere regels voor apothekers

WILLEMSTAD — De publieke zorgverzekeraar SVB intensiveert per 1 januari 2014 de controle op de facturen die apothekers versturen.

Als de (huis)arts het recept voor een medicijn niet volledig heeft ingevuld betaalt de zorgverzekeraar de apotheker niet uit. Dat blijkt uit een brief die de SVB onlangs naar alle apothekers heeft verstuurd. Feitelijk bestond deze regel al, maar de SVB gaat hier nu strenger op letten. Gegevens die op het recept moeten staan zijn de volledige naam van de arts en zijn zogenoemde ‘unicode’. Uiteraard is de patiënt ook de dupe als een geneesmiddel vanwege een slecht ingevuld recept niet wordt meegegeven.

————-
Citro komt tweemaal in actie

WILLEMSTAD — De zeereddingsorganisatie Citro is de afgelopen dinsdag tweemaal in actie gekomen en wist ondanks de ruwe zee de vissersboot ‘Dulce’ en het vaartuig ‘Me Jadato’ met de opvarenden veilig naar de wal te slepen.

De meteorologische dienst van Curaçao had die dag de code oranje uitgegeven, waarbij een waarschuwing gold voor extreme zeecondities met golven tot 2,5 meter hoog. De eerste melding kwam vlak voor vier uur ‘s middags bij de Citro binnen, dat de ‘Dulce’ bij Oostpunt water maakte en zinkende was. Gezien de urgentie werd onmiddellijk alarm geslagen waarop de reddingsboot Dick Braakman uitvoer. De ‘Dulce’ had één opvarende aan boord. Na het succesvol leegpompen wist de Dick Braakman ondanks de hoge golven, om half tien ‘s avonds de vissersboot het Spaanse Water binnen te slepen. De tweede melding van een boot zonder brandstof die te kampen had met de hoge golven voor Fuikbaai, kwam bij de zeereddingsorganisatie binnen toen de bemanning op weg was naar Oostpunt. Hierop werd ook de ‘Griend’ klaargemaakt die met een tweede ploeg bemanningsleden uitvoer om het vaartuig ‘Me Jadato’ van brandstof te voorzien. Ook dit vaartuig, dat op Bonaire geregistreerd staat als een dive-boot, had één opvarende. Bij aankomst bleek dat de slang voor de brandstoftoevoer gesprongen was. De Citro meldt dat de ‘Me Jadato’, onder begeleiding van de Griend, om tien voor zes het Spaanse Water binnenvoer richting de slipway van de vissershaven bij de Caracasbaai.

To Top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *