Wet 80/20 anders’

Willemstad – Hoewel politieke partij PAIS voor de verkiezingen geen voorstander was van de 80/20-wetgeving, is in het regeerakkoord toch opgenomen dat ‘de wet voor lokale arbeidsparticipatie, 80/20, in werking zal treden om te garanderen dat landskinderen participeren’.

,,Maar de wet zal worden aangepast”

, aldus partijleider Alex Rosaria.
Volgens Rosaria is hem door Pueblo Soberano (PS) verzekerd dat de wet zodanig aangepast zal worden, dat deze niet in strijd is met de grondwet.

,,Bij ons gaan we er vanuit dat we niet discrimineren, de wet kan niet in strijd met de grondwet zijn. Maar we staan achter het doel van de wet, namelijk er voor zorgen dat meer lokale mensen werk krijgen.”

Het doel van de wet is werkgevers te verplichten 80 procent lokale arbeidskrachten in dienst te hebben en slechts 20 procent ‘buitenlanders’.
Of de 80/20-wet hierin zal voorzien is de vraag.
De onaangepaste versie van de 80/20-wet kon de goedkeuring van onder andere PAIS niet verdragen:

,,De genoemde regeling is discriminerend en werkt verstarring in de hand”

, zo reageerde PAIS op de stelling over de 80/20-wet bij de Stemwijzer Curaçao.

,,In plaats van te kijken naar productiviteit zal er bij de 80/20-regeling gekeken worden naar afkomst en daardoor komt niet de juiste man op de juiste plaats terecht.”

Hoe de aangepaste versie van de wet er uit ziet, kan Rosaria niet zeggen.

,,Ze zouden mij de nieuwe tekst toesturen, maar ik heb nog niets ontvangen. De wet heeft zeker prioriteit, maar het is er nog niet van gekomen.”

Op de vraag waarom de partij van Rosaria in het regeerakkoord toch heeft ingestemd met het doorvoeren van de wetgeving, antwoordt de partijleider:

,,Samenwerken is een kwestie van geven en nemen.”

De wet is een initiatief van PS en werd ten tijde van de regering Schotte door een meerderheid van de Staten gesteund.
Toch is de wet ook controversieel.
Niet veel later bleek namelijk dat vooral de MFK van Gerrit Schotte er grote problemen mee had en tot inwerkingtreding is het nooit gekomen.
Ook kon de wet de goedkeuring van de Raad van Advies niet wegdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *