KRR | Besluit ‘Straatsburg’ om het Koninkrijk onder intensief toezicht te plaatsen laat zeker nog maanden op zich wachten

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Europees Hof voor de Rechten van de Men strafte het Koninkrijk voor het schenden van de mensenrechten vanwege de 8 maanden durende opsluiting van maffiabaas Francesco Corallo in 2017 in een kleine, donkere en smerige politiecel in Philipsburg.

Straatsburg – Het zal minimaal een half jaar, maar naar alle waarschijnlijkheid nog langer duren voordat het Comité van de Raad van Ministers van Europa een besluit neemt over het advies van het College van de Rechten voor de Mensen het Koninkrijk onder ‘intensief toezicht’ te plaatsen vanwege misstanden in de politiecellen op Sint Maarten.

Woordvoerder John Darcy laat vanuit Straatsburg weten dat de kwestie op zijn vroegst in de mensenrechtenvergadering van het Comité van september wordt besproken, maar dat het net zo goed een bijeenkomst later (in december) kan worden.

Analyse

Zoals eerder bericht heeft de Koninkrijksregering vorige week een verweerschrift ingediend waarin – namens Sint Maarten – wordt gesteld dat er voldoende maatregelen zijn genomen om de situatie in de cellen te verbeteren.

Het verweer wordt nu eerst geanalyseerd. Pas als dat is afgerond wordt de zaak op de agenda geplaatst van de eerstvolgende mensenrechtenvergadering van het Comité.

Vonnis

Aanleiding voor de mogelijke ondertoezichtstelling is een vonnis van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat strafte het Koninkrijk in oktober voor het schenden van de mensenrechten vanwege de 8 maanden durende opsluiting van maffiabaas Francesco Corallo in 2017 in een kleine, donkere en smerige politiecel in Philipsburg.

Het Hof veroordeelde het Koninkrijk tot het betalen van een schadevergoeding van 5.000 euro aan Corallo en eiste tevens dat het maatregelen zou nemen om herhaling te voorkomen.

Advies

Het is aan het Comité van de Raad van Ministers van Europa om er op toe te zien dat het vonnis ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Het Comité won daarvoor advies in bij het College voor de Rechten van de Mens. Dat kwam in februari met het advies het Koninkrijk onder ‘intensief toezicht’ te plaatsen totdat het verbeterplan is uitgevoerd.

Lees hier het bericht ‘Den Haag tegen Brussel: Genoeg gedaan om een einde te maken aan misstanden in politiecellen op Sint Maarten’

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

Een Reactie op “KRR | Besluit ‘Straatsburg’ om het Koninkrijk onder intensief toezicht te plaatsen laat zeker nog maanden op zich wachten

  1. Als landen als sint maarten en curaçao onafhankelijk zouden zijn, zouden de gevangenissen er net zo onmenselijk uitzien als in haiti , of guinee bisau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *