KRR | Blok: Geen acute militaire dreiging van Venezuela richting ABC-eilanden

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Tweede Kamerlid Sven Koopmans (VVD) maakt zich zorgen over de veiligheidsdreiging vanuit Venezuela.

Den Haag – Van een acute militaire dreiging vanuit Venezuela in de richting van de Caribische delen van het Koninkrijk is geen sprake. Dat benadrukte minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in reactie op vragen van Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) over de aanwezigheid van Russische bommenwerpers in het buurland.

Blok bevestigde berichten daarover, maar voegde er aan toe geen informatie te hebben dat de toestellen daar nog altijd zouden zijn. Ze waren in Venezuela om deel te nemen aan een gezamenlijke oefening. De bewindsman bevestigde tevens de snel toenemende invloed van Rusland in Venezuela, met name in de oliesector.

VVD’er Sven Koopmans: ,,De crisis in Venezuela wordt steeds erger. Dat heeft repercussies voor de mensen op Aruba, Curaçao en Bonaire. Het is goed dat de minister de Europese Unie aanspoort er bovenop te blijven zitten, maar kan de EU nog meer? Wat ook speelt is dat Rusland kennelijk profiteert van de crisis in Venezuela, het heeft het land meer en meer in pand. Wat kan de EU er aan bijdragen dat het geen groot veiligheidsrisico wordt voor de regio en dan denk ik ook aan alle Koninkrijksgenoten die daar zitten.”

Volgens Blok wordt er in EU-verband genoeg ondernomen om druk uit te oefenen op het regime Maduro. En, zei hij: ,,Er is geen reden aan te nemen dat er een acute militaire dreiging richting het Koninkrijk is.”

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *