KRR | Coalitiegenoten gunnen D66 geen Kamerdebat over toestroom Venezolanen

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Tweede Kamerlid Antje Diertens (D66) | Nico van der Ven

Den Haag – Een Kamermeerderheid heeft geen behoefte aan een debat over de door de UNHCR voorspelde toestroom van Venezolaanse vluchtelingen naar Curaçao en Aruba. Nu zijn er zo’n 150.000 Venezolanen in het Caribisch gebied, over een jaar groeit hun aantal naar 220.000, aldus samenwerkende mensenrechtenorganisaties.

Cijfers die in schril contrast staan met het standpunt van de Nederlandse regering dat er geen sterke groei van migranten uit Venezuela in de richting van de ABC-eilanden te verwachten valt.

Voor Tweede Kamerlid Antje Diertens (D66) aanleiding vandaag bij de regeling van werkzaamheden aan te dringen op een debat met minister Blok van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties. ,,De vraag is of de eilanden de toestroom aankunnen. Ik zou graag een debat aanvragen om deze situatie met de verantwoordelijke bewindspersonen te bespreken.”

Diertens kreeg bijval van een deel van de oppositie, maar niet van haar coalitiegenoten. Steun kreeg zij van GroenLinks (,,De situatie is heel erg schrijnend”, aldus Nevin Özütok), de PVV, DENK (,,Dit is een heel belangrijk onderwerp, dat enorm leeft op de eilanden”, merkte Tunahan Kuzu op) en de SGP. De regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie plus de SP vinden het niet nodig een apart debat te organiseren omdat het onderwerp begin volgend jaar ter sprake kan worden gebracht als de commissie voor Koninkrijksrelaties een algemeen overleg met Knops heeft.

Bij gebrek aan een meerderheid zette Diertens haar verzoek om in een zogeheten dertigledendebat. Daarvan staan er echter zo veel in de wachtrij dat het de vraag is of dat nog voor het zomerreces zal worden gehouden.

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

Een Reactie op “KRR | Coalitiegenoten gunnen D66 geen Kamerdebat over toestroom Venezolanen

  1. Een Kamermeerderheid heeft geen behoefte aan een debat over de door de UNHCR voorspelde toestroom van Venezolaanse vluchtelingen naar Curaçao en Aruba.

    Dit is ongelooflijk als we bedenken dat twee christelijke partijen deel van de Nederlandse regering uitmaken. De C stelt niets meer voor, mag ik de dames en heren in Nederland er aan herinneren dat, in het oude testament wordt gezegd, wij zullen ons bekommeren om het lot van de wees, weduwe en de thuislozen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *