KRR | Curaçao op het nippertje ontsnapt aan zwarte lijst van belastingparadijzen

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Voorzitter van de EU Gedragscodegroep Fabrizia Lapecorella geeft Curacao respijt tot 30 december 2019

Brussel – Curaçao blijkt ternauwernood te zijn ontsnapt aan plaatsing op de zwarte lijst van belastingparadijzen die de Europese Unie op 12 maart heeft gepubliceerd.

De zogeheten Gedragscodegroep van de EU was dat wel van plan, zo kan worden opgemaakt uit de brief die voorzitter Fabrizia Lapecorella op 1 februari aan minister van Financiën Kenneth Gijsbertha heeft geschreven.

Daarin wordt met zoveel woorden gesteld dat het belastingstelsel van Curaçao als ‘harmful’ wordt gekwalificeerd omdat drie onderdelen daarvan ‘schadelijke belastingconcurrentie’ in de hand werken ten opzichte van andere landen die zich wel aan de internationale normen houden.

Al eerder gewaarschuwd

Twee jaar geleden, eind december 2017, werd Curaçao dat stempel ook al opgeplakt. De regering deed toen de toezegging het fiscale regime te zullen aanpassen aan de criteria die de EU hanteert: fiscale transparantie, (geen) schadelijke belastingconcurrentie en deelname aan de minimum standaard van de OESO.

Bij een nieuwe toetsing eind vorig jaar heeft de Gedragscodegroep geconstateerd dat Curaçao de wetgeving inderdaad op de bekritiseerde punten heeft vervangen, maar in sommige gevallen door nieuwe regels die volgens de EU-normen evenmin door de beugel kunnen.

Hoog politiek niveau

Uit de brief van Lapecorella kan worden opgemaakt dat door Curaçao ‘op hoog politiek niveau’ is beloofd de omstreden onderdelen voor het einde van dit jaar te wijzigen of geheel af te schaffen. Die toezegging was voor de EU voldoende om Curaçao vooralsnog niet op de zwarte lijst te plaatsen.

De voorzitter van de Gedragscodegroep maakt aan het einde van de brief duidelijk dat aan de coulance een grens zit: begin 2020 vindt er een nieuwe beoordeling plaats. Als de aanpassingen op dat moment niet conform de richtlijnen zijn aangepast komt Curaçao alsnog op de lijst van belastingparadijzen.

Aruba staat wel op de zwarte lijst, Sint Maarten is (nog) niet beoordeeld.

Hieronder de brief aan Gijsbertha en de bevindingen van de Gedragscodegroep.

2019 02 01 – Curacao Blacklist EU by Black Lion on Scribd

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *