KRR | Gevolmachtigde minister Begina: We kunnen meer aan elkaar hebben

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Gevolmachtigde minister Anthony Begina: ,,Dat giganten als Damen, Port of Rotterdam en TNO vertrouwen in Curaçao tonen zegt wat I Foto Paco Nuñez

Den Haag – Het Curaçaohuis is niet meer wat het geweest is. Tot tevredenheid van gevolmachtigde minister Anthony Begina die in 2016, dan nog plaatsvervangend ‘gevmin’, de kiem legde voor een ingrijpende transformatie van wat officieel het Kabinet van de Gevolmachtigde Minister van Curaçao heet. Hij gooide de luiken open om een frisse wind door een tot dan naar binnen gekeerde organisatie te laten waaien.

,,Toen ik begon was het Curaçaohuis een beetje gesloten bolwerk. Ik wilde dat we zouden gaan functioneren als het gastvrije thuis voor Curaçaose ministers en Statenleden, maar ook voor instituties en maatschappelijke organisaties die op werkbezoek naar Nederland komen. Wij helpen actief met het samenstellen van een agenda en het leggen van contacten met stakeholders. We zijn er nog niet, maar we zijn wel aardig op weg te worden wat we willen zijn. Men weet ons steeds beter te vinden.”

Sinds het aantreden van Begina – een netwerker pur sang – is er flink geïnvesteerd in het uitbouwen van het relatienetwerk. ,,Tegen de staf heb ik gezegd: ik wil jullie niet vaak in huis zien. Iedereen wordt ingezet om contacten te leggen en te onderhouden met partijen die relevant zijn. Zo langzamerhand zijn we op alle plekken die er toe doen kind aan huis.” Zelf ontmoet de gevolmachtigde minister de bewindslieden uit het Kabinet Rutte minimaal een keer per maand bij de Rijksministerraad. Daarnaast spreekt hij met regelmaat fractieleiders, leden van de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties en senatoren.

Partners

,,Wat we nu veel meer dan voorheen doen is economische diplomatie. Er is een goede werkrelatie opgebouwd met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, VNO-NCW, MKB Nederland en ONL. Er zijn open lijnen met bestuurders in het land, bij de provincies en met burgemeesters. Maar we kijken ook naar kennisinstellingen, de cultuursector en de sportwereld. Op heel veel terreinen kunnen we als partners in het Koninkrijk meer aan elkaar hebben dan we er nu uithalen. Met die boodschap gaan we de boer op. Van mij mag dat nog intensiever.

Ik heb het ministerie van Economische Ontwikkeling, CINEX en de Kamer van Koophandel voorgesteld een vertegenwoordiger op het Curaçaohuis te plaatsen zodat we met elkaar nog resultaatgerichter kunnen werken aan het aantrekken van bedrijven waarvan we graag willen dat ze zich op Curaçao vestigen. We kunnen niet alles tegelijk dus richten we ons nu vooral op het Nederlandse bedrijfsleven, maar op enig moment zullen we zeker ook naar Europa kijken. Onlangs nog hebben enkele Belgische bedrijven interesse getoond.”

Recepties

Netwerken betekent ook recepties aflopen. ,,Die zijn ontzettend nuttig om mensen te ontmoeten met wie je in gesprek wil komen. Ik ga niet zo maar, ik moet een doel hebben. Ik bereid dat met de staf voor: naar welke ga ik wel en welke niet, wie komen er en met welke vraag stap ik op iemand af. Het werkt heel effectief. We hadden een lijstje met kennisinstellingen waarmee ik een afspraak wilde maken, van Wageningen en Twente tot Eindhoven. Vervolgens ben ik naar een relatiebijeenkomst van TNO gegaan waar ik gesproken heb met enkele directieleden en daar bleek dat zij mij bij al die andere kennisinstellingen konden introduceren. Zo hebben we dat ook gedaan met het Havenbedrijf Rotterdam. Ik kwam ambassadeurs tegen van Korea, China, Japan, landen met havensteden die interessant zijn voor de ontwikkeling van onze haven tot logistieke hub in de regio. We zijn daarom het gesprek aangegaan met Port of Rotterdam die al samenwerkt met alle grote havens in de wereld. Dat heeft geresulteerd in concrete afspraken over de participatie van het Havenbedrijf Rotterdam in onze havenorganisatie.”

Gevraagd of de investeringsconferentie Bon Bini for Business die in juni in Den Haag is gehouden het hoogtepunt van het jaar was zegt Begina: ,,Een mijlpaal op weg naar waar we naar toe willen. Ik zie het eigenlijk meer als een beginpunt. Er zijn overeenkomsten getekend met TNO en Port of Rotterdam, maar we zijn er pas als daar ook daadwerkelijk uitvoering aan is gegeven. Dat TNO van Curaçao een living lab heeft gemaakt en er van Curaçao een digital twin is waarbij anderen aansluiten. En dat bedrijven door de samenwerking met de Rotterdamse haven ontdekken welke kansen Curaçao biedt als hub met een zakelijk zeer interessant achterland. We moeten laten zien dat Curaçao een aantrekkelijke partner is. Een mooie dame kan alleen een vriend krijgen als er jongens in de buurt zijn. Daarmee zijn wij bezig, het verleiden van ondernemers.”

Ambassadeurs

Wat daarbij helpt is dat Curaçao geregeld in tv-programma’s voorkomt. ,,Ik zie steeds vaker een bekende Nederlander die vertelt net terug te zijn van een heerlijke vakantie op Curaçao. Ook het Nederlandse publiek is het eiland in de loop der jaren beter leren kennen door tijdens een vakantie te ervaren hoe enorm het er bruist. Het succes van onze talenten zoals Churandy Martina en Tania Kross dragen natuurlijk ook bij aan een positief beeld. Het zijn goede ambassadeurs. In de play offs in Amerika stonden vijf honkballers uit Curaçao en eentje uit Aruba. In de Nederlandse media werd geschreven over zes Nederlanders. Dat zijn ze ook, maar het steekt wel een beetje. Het goede is dat deze spelers trots zijn op hun herkomst en uitdragen waar hun roots liggen. Ze profileren zich in interviews met de media als Curaçaoënaars. Wij hadden er in publicitair opzicht misschien zelf meer mee moeten doen, want het is echt heel bijzonder dat een eiland van 160.000 mensen vijf finalisten produceert.”

Begina verwacht veel van 2019. ,,Wij hebben heel wat voorwerk verricht; niet alleen wij op het Curaçaohuis, maar ook de ministers en de ondersteunende diensten op Curaçao. Er is en wordt veel energie gestoken in het aantrekkelijker maken van het investeringsklimaat. Dat gaat zich uitbetalen. We hebben behoorlijk wat prospects in de pijplijn, bedrijven die serieus geïnteresseerd zijn de mogelijkheden te verkennen of al ver gevorderde plannen hebben. De tijd van loeren is voorbij, men voelt dat dit hét moment is om de stap te zetten. Dat giganten als Damen, Port of Rotterdam en TNO vertrouwen in Curaçao tonen zegt wel wat. Zij nemen anderen in hun slipstream mee. De vooruitzichten zijn zonder meer goed.”

Creatief

Als klein land moet je out of the box durven denken, benadrukt de gevmin. ,,We zijn met NOC*NSF in gesprek om sporters voor hun wintertraining op Curaçao te accommoderen. Als andere landen hun Nederlandse rivalen dat zien doen zullen ze volgen. Zo bouw je een nieuwe markt voor sporttoerisme op. Een ander voorbeeld van creatief denken: in de kelders van de Nederlandse musea liggen tienduizenden kunststukken. Wij zeggen: open met elkaar een dependance in Willemstad zodat de miljoen Amerikanen die ons eiland jaarlijks met cruiseschepen bezoeken er mee kennis kunnen maken. Amerikanen zijn dol op Nederlandse kunst. Het is pure promotie voor de musea in Nederland en wij hebben er een mooie attractie bij. Het is mijn ervaring dat dit soort out of the box ideeën meteen worden omarmd. Niemand zegt: daar moet ik eerst nog eens over nadenken. Het is meteen: hoe gaan we het aanpakken? Ik bespeur bij heel veel organisaties in Nederland animo die kant op te gaan. Belangrijk is dat wij onze eigen organisatie om ze goed te ontvangen en te faciliteren op orde hebben. Anders blijven het mooie dromen en dat is niet waarvoor we het doen.”

Dit interview is ook verschenen in het magazine CURAÇAO, een uitgave van het Curaçaohuis.

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

9 Reacties op “KRR | Gevolmachtigde minister Begina: We kunnen meer aan elkaar hebben

 1. Een mooie dame kan alleen een vriend krijgen als er jongens in de buurt zijn. Daarmee zijn wij bezig, het verleiden van ondernemers.”

  Zorg ervoor dat de red tape verdwijnt en dat de belastingdienst efficient is!

 2. Begina wil een vertegenwoordiger van Cinex, van de Surinamer Koffijberg, in het Curacaohuis hebben,

  Hoe durft hij! Koffijberg heeft nog nooit wat voor het eiland gedaan behalve schandalig gesnoepreist, vaak met vrouwelijk gezelschap.

  Hoe vaak heeft Koffijberg niet geschermd met kopers voor het Plaza hotel in Punda, dat al 2 jaar leeg staat en iedere dag een grotere bouwval wordt.

  Shame on Koffijberg! Shame on Begina!

 3. Zoals het op mij overkomt, probeert dhr Begina het nut van de door critici vaak omstreden (snoep) reisjes, toe te lichten.

  Het Feit dat hij dit graag wil uitleggen met het risico toch verkeerd begrepen of niet geloofd te worden, waardeer ik wel.

  Het eiland verdient onze aandacht waarbij we ons meer zouden kunnen focussen op datgene wat ons onderscheid (wel positief blijven denken dan)

  Ik wil er nooit veel over kwijt, maar nu voor één keer dan.

  Laten we is geen reacties geven mbt de wanhopige acties van dhr Schotte (waardoor ik steeds meer aan zijn geloofwaardigheid en toewijding twijfel als toenmalige premier) waarbij hij zijn eigen belangen zoals altijd voorop stelt.
  Een actie vraagt om een reactie. Geen reactie is ook een reactie…. pas wanneer een goed onderbouwde reactie ( dat kan ook opbouwende kritiek zijn) het verschil kan maken verdient deze onze aandacht en tijd.

  Dhr Schotte heeft echter erg veel moeite de consequenties van zijn keuzes te accepteren. Helaas het liep anders dan verwacht en is hij van zijn voetstuk gevallen.

  Ongeacht mijn mening over bovenstaand interview, had ik van mijn kruk gevallen wanneer was gebleken dat Het dhr Schotte betrof. Gevangen maar toch het belang van het volk en eiland voorop te stellen.
  Ach…. terwijl ik het opschrijf weet ik echt wel beter en voel ik me wel dom overkomen/en vooral naïef.

  Bovenstaande; eens of niet eens verdient meer onze aandacht en stuurt meer aan positief met bestaande problemen en misschien creatieve oplossingen te sparren.

 4. ericlapas

  Eerlijk gezegd, begrijp ik niet dat iedereen Begina een veer in de reet wilt stoppen. Dit verhaal komt van Begina zelf, het heeft iets van de slager die over zijn eigen vlees heeft. Zelf grote landen hebben vaak één consul in het buitenland die vanuit zijn woonhuis opereert. Dit uiterlijk vertoon van Begina om bezoekers met champagne en kaviaar te ontvangen, kost ons onnodig veel geld.

 5. Showroe di Emmastad

  Ben nu meer als 40 jaar gast in deze Lage Landen. Ben er 1 keer geweest, toen Palm er nog werkte, aan de Badhuisweg. Voor een toeristische folder met foto’s van de Hilton. Hadden ze net de laatste weggegeven.
  I’m with Henk: Duchessa Fraudelien dient vervolgd worden en al het geld van haar wandaden terugstorten. Kan iemand op Korsou svp het OM wakker schudden? Bunch’a lazy pencilpushers.

 6. John Bash

  Goed bezig idd, maar tegenwerking van de Cova kliek ligt op de loer.
  @lapas. Misschien dat jij de dakloze jongeren mee kan nemen naar je 2e huis Campo en daar kan laten overnachten.

 7. Idd is Begina goed bezig.. Netwerken, netwerken that’s what it is all about. Investeerders heeft het eiland nodig, hard nodig.

  Maar wil wel even kwijt dat Marvelien nu toch een keer aansprakelijkgesteld dient te worden voor de chaos die zij heeft veroorzaakt jarenlang. Het kan en mag niet zo zijn dat zo’n subject nog steeds belastinggeld opstrijkt, maandelijks, dus.

 8. ericlapas

  Blijkbaar zit deze idioot liever op de plouche dan dat hij met zijn voeten in de modder staat. Nederlandse ondernemers die zich op Curaçao willen vestigen, gaan vaak zelf op onderzoek uit. Zo lezen ze van problematische Curaçaose jongeren in Leeuwarden en andere gemeentes, zien ze in opsporingverzocht dat steeds meer Curaçaose jongeren bij liquidaties betrokken zijn. Dat maakt Churandy Martina en Tania Kross niet goed. Eerlijk gezegd vind ik dat ze het Curaçao huis beter als slaapplaats voor de vele dakloze Curacaoënaars in Den Haag kunnen gebruiken.

 9. De heer Begina is goed bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *