KRR | Hoge Raad: Schotte terecht tot 3 jaar celstraf veroordeeld

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties

Motie MFK over Heads of Agreement blijft uit

Den Haag – Oud-premier Gerrit Schotte is voor de eerstkomende jaren onder de pannen: de Hoge Raad bevestigde zojuist in het door hem aangespannen cassatie-beroep zijn eerdere veroordeling tot 3 jaar gevangenis.

De uitspraak betekent bovendien dat de MFK-leider de komende 5 jaar geen lid van de Staten mag zijn. Ook de veroordeling van zijn partner Cicely van der Dijs tot een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk is door de Hoge Raad bevestigd.

Schotte werd op 10 oktober 2010 de eerste minister-president van het nieuwe land Curaçao. Zo was het ook door hem en maffiabaas Francesco Corallo plus een handjevol andere onfrisse ‘zakenlieden’ bij de oprichting van de MFK bedacht: de charismatische, vooral bij jonge kiezers populaire Schotte kon zo’n 2 miljoen gulden aan steekpenningen opstrijken in ruil waarvoor hij zijn sponsors allerlei diensten zou bewijzen zodra hij het als de baas van een marionettenkabinet voor het zeggen zou krijgen.

Een groot deel van het smeergeld probeerde hij via bankrekeningen in verre landen aan het zicht te onttrekken, ruim 200.000 dollar dacht hij met behulp van vervalste facturen te kunnen witwassen. Pas jaren na zijn (gedwongen) aftreden besloot het Openbaar Ministerie in Willemstad onderzoek te doen naar de innige banden van Schotte met de op Sint Maarten residerende Siciliaanse casinokoning Corallo en de geldstromen tussen die twee.

De zaak Babel is met het besluit van de Hoge Raad nog niet volledig tot een einde gekomen. Het Hof in Willemstad moet zich nog buigen over het beroep dat Schotte heeft ingesteld tegen de veroordeling tot het betalen aan het OM van 1,8 miljoen gulden aan ‘criminele inkomsten’. Waar Schotte (nog) niet voor aangeklaagd is zijn de honderden miljoenen die tijdens zijn regeerperiode door malversaties bij overheidsnv’s niet in de staatskas terecht zijn gekomen.<

Al bij zijn aantreden waren er aanwijzingen dat Schotte te veel op zijn kerfstok had om benoemd te kunnen worden. De uitkomsten van de screening door de Veiligheidsdienst bevestigden dat hij en andere leden van zijn kabinet niet ministeriabel waren, maar toen had de beëdiging al plaatsgevonden.

Knoops: Geen eerlijk proces

,,Wij zelf hadden verwacht dat Hoge Raad zou casseren nu in onze visie de uitspraken van het Hof feitelijk en juridisch in meerdere opzichten tekort schoten. Daarnaast heeft Gerrit Schotte geen eerlijk proces gehad nu een zeer belangrijke getuige – een Italiaanse aanklager waarvan ons verzoek met veel argumenten is onderbouwd – nooit in dit proces is gehoord. De heer Schotte kan nu zijn zaak aan het Europees mensenrechtenhof voorleggen. Dat zullen we nog met hem bespreken”, aldus advocaat Geert-Jan Knoops tegen Koninkrijksrelaties.Nu. Met een eventuele gang naar het Europees Hof kan Schotte niet voorkomen dat hij zijn straf moet uitzitten, die zal in het voor hem meest gunstige geval leiden tot een schadevergoeding.

Schotte heeft Curaçao verlaten

Het Openbaar Ministerie zal Schotte niet meteen van de straat plukken. Eerst zal de procureur-generaal de voorzitter van de Staten per brief laten weten dat het vonnis onherroepelijk is. De Statenvoorzitter moet op zijn beurt schriftelijk aan Schotte melden dat hem door het besluit van de Hoge Raad het lidmaatschap van de Staten met onmiddellijke ingang is ontnomen. Als dat gebeurd is zal het OM het vonnis per aangetekende brief aan Schotte moeten betekenen.

Vervolgens wordt nagegaan of de gevangenis een plek vrij heeft. Is dat het geval dan krijgt Schotte een lift aangeboden naar de gevangenis. Plegers van ambtelijke corruptie en integriteitsdelicten krijgen net als onder meer voor moord- en doodslag, zware mishandeling en ernstige verkeersmisdrijven veroordeelden ‘voorrang’ bij het uitzitten van hun straf. Naar verluidt heeft Schotte Curaçao zeer kort geleden verlaten.

Lees hier de volledige uitspraak van de Hoge Raad. Klik hier voor een mondelinge toelichting van persraadsheer Matthias Borgers van de Hoge Raad.

‘Team Schotte’ na afloop van een rechtzitting in Willemstad I Foto Dick Drayer

Bron: Koninkrijksrelaties,nu

Naschrift KKC

Aanloop naar Babel

 1. Aangifte Harry Verstappen tegen Gerrit Schotte
 2. Aanvullende aangifte Harry Verstappen
 3. Anonieme aangifte tegen Gerrit Schotte
 4. Dagvaarding Gerrit Schotte/Cicely van der Dijs

2016 Babel in Eerste Aanleg

 1. Requisitoir Gert Rip
 2. Pleitnotitie Eldon ‘Peppie’ Sulvaran
 3. 11 maart 2016 – Strafvonnis in Eerste Aanleg Gerrit Schotte
 4. 11 maart 2016 – Strafvonnis in Eerste Aanleg Cicely van der Dijs

2017 Babel in Hoger Beroep

 1. Requistoir Liomar Angela
 2. Pleitnotitie Geert-Jan Knoops
 3. Verzoek tot het horen van R. Pellicano, officier van justitie te Milaan
 4. 21 juli 2017 – Strafvonnis in hoger beroep Gerrit Schotte
 5. 21 juli 2017 – Strafvonnis in hoger beroep Cicely van der Dijs

2018 Babel in Cassatie

 1. Conclusie Advocaat-generaal cassatiezaak Babel
 2. Vonnis Gerrit Schotte: ECLI:NL:HR:2018:2157
 3. Vonnis Cicely van der Dijs: ECLI:NL:HR:2018:2158

Bron: Achterkant van Curacao

8 Reacties op “KRR | Hoge Raad: Schotte terecht tot 3 jaar celstraf veroordeeld

 1. Felix D. Pinedo

  Een hart onder de riem voor zijn volgelingen;
  Over anderhalf jaar op grond van de Voorlopige Invrijheidstelling, is hij er weer niet als statenlid, maar wel als politicus, misschien in een bijzonder invloedrijke adviseursfunctie.

 2. Fred Schiedam

  Zoveel reclame voor Curacao: daar kan CBT zijn vingers bij aflikken!

 3. @Brian, maar als hij z’n straf uit zit en daarna gewoon weer de draad op pakt zijn we weer de sjaak. Kan beter voor altijd wegblijven

 4. @Alvin. Hij mag wegblijven nadat hij zijn straf heeft uitgezeten.

 5. “Naar verluidt heeft Schotte Curaçao zeer kort geleden verlaten”

  Dan kan hij dus ook nooit meer terug komen. Is beter voor ons allemaal dat hij levenslang weg blijft.

 6. En dan hebben we het Europees Hof voor de rechten van de mens nog…
  Zal me benieuwen of men het via die kant ook nog wil rekken.

 7. Naar verluidt heeft Schotte Curaçao zeer kort geleden verlaten.

  Als dat waar is mag de persoon die dit heeft toegestaan meteen zelf Bon Futuro in tot de dag dat GS terug op Curacao is!

 8. Op de foto ook de lelijkerd Amerigo Thode.

  Net zo’n afgrijselijke engerd als zijn bilmaatje Douwe Boersema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *