KRR | IpKo-delegaties voelen zich geschoffeerd door Knops

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Staatssecretaris Knops heeft zich de boosheid van de IpKo-delegaties op de hals gehaald met een niet alleen vaag, maar vooral ook onhandig geformuleerd kattebelletje

Den Haag – De delegaties die deelnemen aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg voelen zich geschoffeerd door staatssecretaris Raymond Knops. Aanleiding voor de gedeelde verontwaardiging is het antwoord van de bewindsman op de vraag wat zijn plannen zijn ten aanzien van de totstandkoming van een geschillenregeling voor het Koninkrijk.

Knops liet gisteren in een kort briefje weten voor het einde van het jaar met een voorstel voor een geschillenregeling te komen.

IpKo-voorzitter Alexander Pechtold: ,,De brief roept meer vragen op dan er worden beantwoord. We wilden horen dat de geschillenregeling prioriteit heeft. De brief helpt ons niet verder en ik betreur dat.” Namens de Curaçaose delegatie sprak Giselle McWilliam van een ‘vage brief waar we niks aan hebben’. Zij noemde het ‘schandalig’ dat het onder Plasterk opgestelde wetsontwerp en het bijbehorende advies van de Raad van State nog altijd niet aan de parlementen zijn aangeboden. ,,Wij willen niet het gevoel hebben niet mee te tellen. Wat nu gebeurt is onaanvaardbaar want dit is een fundamenteel issue. Ik vind dat we binnen vier weken het wetsvoorstel moeten ontvangen.”

De Arubaanse delegatie liet bij monde van Rocco Tjon en Ady Thijsen weten de reactie van Knops onacceptabel te vinden. Sarah Wescot-Williams schaarde zich namens Sint Maarten achter de kritiek: ,,Deze brief is een stap achteruit.” Namens de Nederlandse delegatie verklaarde Ruard Ganzevoort ‘not amused’ te zijn. ,,De brief is heel erg mager en doet geen recht aan het IpKo. Het wetsvoorstel waarvan we nog niet eens de inhoud kennen moet zo snel als reëel is naar de parlementen.”

Naast teleurstelling over de vaagheid van Knops reactie vielen alle woordvoerders over diens opmerking dat de aandacht voor de geschillenregeling niet de aanpak van ‘urgente vraagstukken zoals houdbare overheidsfinanciën, de wederopbouw van Sint Maarten en praktische samenwerking gericht op het benutten van economische kansen’ in de weg mag staan. ,,Onzin” vatte Pechtold de gevoelens samen. Besloten werd om het breed levende ongenoegen per brief aan Knops over te brengen en hem te vragen voor 18 juni een ‘stappenplan’ te overleggen en uiterlijk 1 november ‘een’ wetsvoorstel ter behandeling aan de parlementen aan te bieden.

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

6 Reacties op “KRR | IpKo-delegaties voelen zich geschoffeerd door Knops

 1. Fred de Haas

  Goede reacties ditmaal!

 2. Deze IPKO delegatie uit Curacao kan je echt niet serieus nemen.

 3. Wat een ultieme afgang die figuren. Hoe wil je als land nu nog serieus genomen worden.

 4. ericlapas

  Volgens ouderen die het kunnen weten waren alleen Dr. Da Costa Gomez en Juancho Evers serieuze gesprekspartners in Den Haag.

 5. Joep Meloen

  Je moet je als land compleet rotschamen dat je bewezen corrupte lieden afvaardigt naar een IPKO.
  De geschillen met Nederland zijn veelal ontstaan a.g.v. corruptie, fraude, mismanagement, cliëntelisme etc etc. Het is dat Nederland, middels de huidige regeling, de boel nog enigzins in de hand kan houden en zij zitten dus ook niet te wachten op een versoepeling. Dit zou de corrupte politici alleen maar in de hand spelen.

  De afvaardiging van de eilanden is een beetje van het type: ‘wel de splinter in het oog van een ander, maar niet de balk in het eigen oog zien.’

 6. De Nederlandse delegatie was geschoffeerd omdat ze aan tafel moesten met mondi monkey Pik Pisas en de corrupte proleet Jaime Cordoba.

  Deze twee mongolen waren ook op de idiote snoepreis naar de verkeersbeurs in Nederland, eerder dit jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *