KRR | Kamerlid Van Dam (CDA): Wanneer beslist RMR over verzoek van Curaçao?

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA)

Den Haag – Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) wil van staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties horen op welke termijn de Rijksministerraad een beslissing neemt over het verzoek van de regering van Curaçao om meer tijd te krijgen voor het op orde brengen van de overheidsfinanciën.

Zoals eerder bericht heeft minister-president Eugene Rhuggenaath in een brief aan zijn ambtgenoot Mark Rutte in diens rol als voorzitter van de Koninkrijksregering een beroep gedaan op artikel 25 van de Rijkswet financieel toezicht dat betrekking heeft op ‘buitengewone gebeurtenissen’. De gevolgen van de crisis in buurland Venezuela voor de Curaçaose economie en samenleving rechtvaardigen dat volgens Rhuggenaath. Van Dam vraagt Knops de brief naar de Kamer te sturen.

,,Welke procedure volgt de Rijksministerraad voor de behandeling van een verzoek om toepassing van artikel 25 Rft en op welke termijn zal de Rijksministerraad over dit verzoek een uitspraak doen? Beperken de overwegingen in de Rijksministerraad zich enkel tot het door Curaçaos gedane verzoek of zal tijdens die behandeling ook gekeken worden naar andere opties, zoals het geven van een aanwijzing ex artikel 13 Rft?” aldus het CDA-Kamerlid.

,,Welke mogelijkheden heeft de Rijksministerraad naast het geven van een aanwijzing (artikel 13 Rft) en het verlenen van een tijdelijke ontheffing van de begrotingsnormen in verband met het herstel van schade veroorzaakt door buitengewone gebeurtenissen (artikel 25 Rft) om de begroting van een van de landen van het Koninkrijk financieel te beïnvloeden, op orde te brengen?

Het verzoek van Rhuggenaath is inmiddels gevolgd door een advies van het College financieel toezicht om Curaçao via een aanwijzing te dwingen te snijden in kosten en gelijktijdig inkomstenverhogende maatregelen te nemen. De regering in Willemstad vreest dat zo’n aanpak de situatie verergert in plaats van verbetert.

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *