KRR | Theo Heyliger gedagvaard; regiezitting op 28 november

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Heyliger en S. hebben Laville naast geldbedragen ook een stuk grond aangeboden. Ook werd hem beloofd dat hij in het nieuwe ‘Kabinet Heyliger’ ministerspost zou krijgen

Philipsburg – De van omkoping verdachte Theo Heyliger, leider van de United Democrats en al jaren veruit de invloedrijkste politicus/zakenman van Sint Maarten, heeft de dagvaarding van het Openbaar Ministerie binnen. Op 28 november vindt in het Courthouse in Philipsburg een zogeheten regiezitting in het onderzoek CATFISH plaats.

Heyliger en medeverdachte J.S. wordt ten laste gelegd dat zij in de periode van 1 september 2012 tot en met 25 juli 2013 hebben geprobeerd het (toenmalige) Statenlid Romain Laville om te kopen. Die kreeg, aldus het OM, bedragen van 135.000, 250.000 en 350.000 dollar geboden als hij zijn Statenzetel zou opgeven om zo het kabinet Wescot-Williams ten val te brengen.

Heyliger en S. hebben Laville naast geldbedragen ook een stuk grond aangeboden. Tevens werd hem beloofd dat hij in het nieuwe ‘Kabinet Heyliger’ een ministerspost zou krijgen. Laville deed in maart 2013 aangifte. Het OM beschouwt hem niettemin eveneens als verdachte, samen met een vierde betrokkene C.H.M. Het OM heeft nog geen besluit genomen of ook zij vervolgd gaan worden.

Tijdens de regiezitting zullen eventuele onderzoekswensen van de verdediging worden besproken. De verwachting is dat het onderzoek CATFISH begin volgend jaar inhoudelijk kan worden behandeld. Omdat Heyliger Statenlid is heeft het OM eerst toestemming van het Hof moeten vragen om hem te mogen vervolgen. Tijdens die zitting verklaarde Heyligers advocaat dat ,,er sprake is van een politiek proces” en dat het strafrecht ,,wordt gebruikt om een politicus uit te schakelen en van het politieke toneel te weren.”

Over Heyliger doen al jaren verhalen de ronde over betrokkenheid bij tal van dubieuze praktijken op het eiland, van corruptie tot stembusfraude. Hij onderhoudt nauwe zakelijke en vriendschappelijke banden met de op Sint Maarten residerende maffiabaas Francesco Corallo. Toch blijft hij veruit de populairste politicus, maar van het Kabinet Heyliger is het nooit gekomen. Begin dit jaar werd hij wel door de gouverneur aangewezen als formateur, maar in de wetenschap niet door de screening te komen kandideerde hij zich niet als minister-president. Heyliger (1970) is de kleinzoon van de roemruchte Claude Wathey.

OM: Heyliger ontving zelf ook steekpenningen

Heyliger speelt ook een hoofdrol in de rechtszaak ‘Larimar’ tegen de Nederlandse consultant R.M. Die heeft de politicus, zo stelde het OM eerder dit jaar, in 2001 300.000 dollar aan smeergeld betaald in ruil voor overheidsopdrachten aan Nederlandse bouwbedrijven. In de aanklacht tegen M. staat te lezen dat Heyliger moet hebben geweten of redelijkerwijs kon vermoeden dat het om steekpenningen ging. M. wordt er van verdacht van 2006 tot zijn arrestatie dit jaar overheidsfunctionarissen onder wie politici op Sint Maarten en andere eilanden in de regio te hebben omgekocht in ruil voor bouwopdrachten aan onder meer Ballast Nedam en Volker Stevin. Hem wordt tevens witwassen ten laste gelegd voor een bedrag van zo’n 5 miljoen dollar alleen illegaal verkregen inkomsten.

M. werd in augustus in Rotterdam aangehouden en naar Sint Maarten overgebracht. Dat gebeurde op verzoek van het Team Bestrijding Ondermijning dat door Nederland op het eiland is gestationeerd om integriteitsschendingen in het openbaar bestuur te bestrijden. In eigen land is M. onderwerp van onderzoek (Frozen) door de FIOD. De Rotterdammer zit in afwachting van zijn berechting in de Point Blanche-gevangenis. Op zijn onroerend goedbezittingen in Nederland, Spanje en Sint Maarten is beslag gelegd.

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *