KRR | Tijd begint te dringen voor Aruba om van zwarte lijst belastingparadijzen te komen

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Staatssecretaris Menno Snel: ,,Aruba is zelf verantwoordelijk voor zijn fiscale regels

Den Haag – Voor Aruba begint de tijd te dringen om van de zwarte lijst van belastingparadijzen van de Europese Unie af te komen.

De Staten hebben nog slechts enkele weken de tijd om de noodzakelijke aanpassing van de fiscale wetgeving te behandelen en goed te keuren. Op 16 mei beslist de EU Ecofin Raad welke landen in aanmerking komen van de zwarte lijst te worden afgevoerd. Eerder heeft Aruba al de deadline van 1 januari voorbij laten gaan met als gevolg dat het medio maart tezamen met als louche bekendstaande staatjes aan de Europese schandpaal werd genageld.

Als de deadline opnieuw niet wordt gehaald kan dat voor het financiële verkeer van Aruba met andere landen, inclusief dat met Nederland, grote gevolgen hebben. Op hulp van Nederland hoeft het Kabinet Wever-Croes niet te rekenen, zo blijkt uit het antwoord van staatssecretaris Menno Snel van Financiën op schriftelijke vragen van de Tweede Kamerleden Chris van Dam en Pieter Omtzigt (beiden CDA):

,,Aruba is zelf verantwoordelijk voor zijn fiscale regels en heeft vorig jaar met de Commissie de conceptwetswijzigingen doorgenomen. Ondersteuning van Nederlandse kant was niet nodig. Wel heeft er op ambtelijk niveau contact plaatsgevonden tussen Nederland en Aruba over de zwarte lijst.”

De bewindsman vertrouwt erop dat de Staten op tijd akkoord gaan met het aanpassen van de wetgeving waardoor deze niet meer als ‘schadelijk’ voor andere landen wordt gebrandmerkt. ,,Dan zullen er geen fiscale sancties gelden voor Aruba voor het belastingjaar 2020 en verder. Hiervan uitgaande voorzie ik geen consequenties voor het financiële verkeer tussen Nederland en Aruba.”

Voor premium-abonnees hieronder de vragen en antwoorden:

Dit is een premium artikel. Wilt u toegang tot premium artikelen van Koninkrijksrelaties.nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *