KRR | Vreemdelingenprobleem op Curaçao en Aruba al ver voor crisis in Venezuela ontstaan

Rene Zwart | Koninkrijksrelaties.nu

Minister Blok zal Curaçao en Aruba consulteren over EU-sancties | Nico van der Ven

Den Haag – Niet de actuele situatie in Venezuela is oorzaak van de problematiek van ‘illegale’ Venezolanen waarmee Curaçao en Aruba kampen, maar het vreemdelingenbeleid dat beide landen al decennia voeren.

Die onverwachte wending gaf staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vandaag aan het debat met de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken over de onrust in Venezuela en de gevolgen voor de ABC-eilanden.

De aanwezigheid van naar de autoriteiten in Willemstad en Oranjestad schatten vele duizenden Venezolanen staat in grote mate los van de huidige crisis. ,,De meesten waren er al. De afgelopen jaren geven geen dramatische stijging te zien”, aldus Knops die nog maar eens benadrukte dat de opvang van ongedocumenteerde vreemdelingen een landsaangelegenheid is en blijft.

De bewindsman haastte zich te zeggen de overlast die de landen ondervinden niet te willen bagatelliseren en herhaalde dat Nederland bereid is ondersteuning te leveren als de landen daar om verzoeken. Curaçao heeft dat al gedaan en gekregen, Aruba heeft vooralsnog geen bijstand gevraagd. Daarnaast, zo zei Knops, wordt met de landen overlegd over scenario’s voor het geval er toch een massale toestroom op gang zou komen.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken is het eens met het beleid van de landen Venezolanen van wie vast komt te staan dat zij niet in aanmerking komen voor asiel terug te sturen. Hij verklaarde zich voorstander van het uitbreiden van sancties in EU-verband als reactie op de gemanipuleerde herverkiezing van president Nicolás Maduro. De maatregelen zullen gericht zijn op hoge functionarissen uit het regime in Caracas en niet – zoals de sancties van de VS wel doen – de bevolking schaden. Verwacht wordt dat de EU de nieuwe sancties over enkele weken afkondigt. Blok zal daarover vooraf ruggespraak houden met Curaçao en Aruba.

De bewindsman gaf verder aan de dialoog met Venezuela in stand te willen houden ,,want het is wel onze grootste buurman.” Maar: ,,Het is geen business as usual.” Van een ‘acute dreiging’ voor de territoriale integriteit van het Koninkrijk is volgens Blok geen sprake. ,,Maar Defensie is waakzaam.” Knops: ,,Er kan als dat nodig is snel worden opgeschaald.” Het debat werd bijgewoond door Statenleden Curaçao en Aruba die eerder op de dag tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg ook al uitgebreid over de situatie in Venezuela hadden gediscussieerd.

Bron: Koninkrijksrelaties.nu

2 Reacties op “KRR | Vreemdelingenprobleem op Curaçao en Aruba al ver voor crisis in Venezuela ontstaan

  1. @markus, Die economische vluchteling zit nog op Curacao. Status quo.

  2. Weet iemand wat er toch gebeurd is met die ene asielzoeker uit Syrië waarmee Curaçao geen raad wist /weet ? Of heb ik de info gemist ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *