Van Raak: ‘Laat AIVD ministers screenen’

Kamerlid Ronald van Raak (SP) eist ingrijpen van minister Donner

kabinet Schotte screening VDC

Kamerlid Ronald van Raak (SP) eist ingrijpen van minister Donner bij screening VDC Kabinet Schotte

‘Laat AIVD ministers screenen’ Willemstad/Den Haag – Nederland moet ingrijpen in de screeningskwestie rond het kabinet Schotte en een eigen integriteitsonderzoek instellen.

‘Laat AIVD ministers screenen’ Dat eist het Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) van minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Van Raak:

,,Voordat een kabinet aantreedt, moet de veiligheidsdienst een screening doen. Op Curaçao is dat niet gebeurd. Dit onderzoek vindt pas plaats nadat de ministers zijn benoemd. Dat is heel opmerkelijk.”

Nog opmerkelijker noemt de SP’er het dat het hoofd van de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen (VNA), Edsel Gumbs, door premier Schotte op een zijspoor is gezet, juist nu die de screening leidt van de leden van de ministersploeg.

,,Dit is een heel slecht begin van de nieuwe regering. Op Curaçao gonst het van de geruchten, over mogelijke financiële problemen van nieuwe ministers en over belangenverstrengeling”,

aldus Van Raak, die gisteren schriftelijke vragen aan Donner heeft gesteld waarin hij opheldering vraagt over de kwestie die ook in politiek Den Haag groot opzien heeft gebaard.

,,Curaçao is weliswaar op 10 oktober een autonoom land geworden binnen het Koninkrijk maar Nederland blijft wel verantwoordelijk voor goed bestuur”,

zegt Van Raak. Hij wil daarom van de bewindsman de verzekering dat het integriteitsonderzoek naar de Curaçaose regering goed wordt gedaan en oppert dat over te laten aan de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD.

Ook wil hij zeker weten dat ministers die niet goed door de screening komen alsnog worden ontslagen. De SP’er wil verder weten waarom Gumbs precies op het moment dat de VNA de leden van het kabinet Schotte screent naar huis is gestuurd.

,,Welk verband is er tussen de screening en het ontslag”,

vraagt Van Raak onder verwijzing naar de berichtgeving in het Antilliaans Dagblad. De SP’er is benieuwd of minister Donner vooraf door Schotte is geïnformeerd over diens opmerkelijke stap. Ook heeft hij vragen over het feit dat de ministers zijn beëdigd voordat de screening heeft plaatsgevonden:

,,Deelt u mijn opvatting dat een veiligheidsdienst een screening moet doen voorafgaand aan de benoeming van ministers?”

Ten slotte vraagt Van Raak welke verantwoordelijkheid Donner voor zichzelf ziet als minister van Koninkrijksrelaties voor een goede screening van ministers op Curaçao, ‘dit mede gezien de verantwoordelijkheid die het Statuut u geeft voor het verzekeren van goed bestuur’.

Bron: Antilliaans Dagblad
Zie ook: Dossier: Veiligheidsdienst Curaçao (VDC)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *